Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Säästä ruokaa, niin säästät rahaa

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 24.8.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Jo pienellä pinnistelyllä ja suunnittelulla säästää rutkasti kodin ruokahävikkiä ja silkkaa rahaa. Nappaa vinkit kauppareissulle ja kotikeittiöön.

Säästövinkit kauppaan

Suunnittelu auttaa. Pidä puutelistaa loppumassa olevista aineksista. Tarkista jääkaappi ja ruokavarastot ennen kauppareissua. Muista myös pakastin, mutta vältä säilömästä pakasteita turhan kauan: elintarvikkeet kuivuvat ja saattavat saada vierasta makua. Tee ostoslista mieluiten kaupan kulkujärjestyksen mukaan.

  • Ostosten suunnittelussa ja kaupan järjestyksen mukaisen ostoslistan tekemisessä auttaa Foodie.fi-palvelu.

Käy kaupassa muutaman kerran viikossa ja osta kerralla suunnitellusti useamman päivän tarpeet. Tarkista tuotteiden päiväysmerkinnät. Vältä kauppaan menoa nälkäisenä, niin väistät parhaiten ylimääräiset houkutukset.

Säästövinkit kotikeittiöön

Pura kauppakassi siten, että sijoitat tuoreimmat elintarvikkeet kaapin takaosaan ja ensin käytettävät eteen. Avaa uusi paketti vasta, kun vanhempi on käytetty. Säilytä elintarvikkeet oikeissa paikoissa ja lämpötiloissa. Ohjeet löytyvät pakkausmerkinnöistä.

Jos ruokaa jää tähteeksi, mieti heti sen jatkokäyttö. Monia ruokia voi syödä useita päiviä jääkaappisäilytyksen jälkeenkin. Jos sama ruoka kyllästyttää, se voi maistua taas parin päivän päästä jalostettuna, uudella tavalla maustettuna tai eväänä töissä. Tärkeää on, että säilytettävä ruoka on siirretty heti jäähdyttyään jääkaappiin tiiviiseen ja puhtaaseen astiaan. Jääkaapin tulee olla puhdas ja riittävän kylmä, mieluiten reilusti alle 6-asteinen. Jääkaappien eri osissa on kylmyyseroja. Katso oman jääkaappisi tiedot käyttöohjeesta.

Lähes kaikkea voi pakastaa. Parhaiten säilyvät mahdollisimman nopeasti ruoanvalmistuksen jälkeen pakastettu ruoka tai mahdollisimman tuoreet elintarvikkeet. Pakasta itsellesi tai perheelle sopivia annoskokoja. Pakkaa ruoat tiiviisti hyvin suojaaviin, puhtaisiin pakkauksiin. Riittävän kylmässä (-20 asteessa) pakastettu ruoka säilyy ainakin muutaman kuukauden. Jos ruokaan tulee ulkonäkövaurioita, esimerkiksi rakennemuutoksia, ne eivät ole terveydelle haitallisia.

3 faktaa suomalaiskeittiöstä

  1. Nelihenkisen perheen ruokahävikkilasku voi olla vuosittain jopa 500 euroa.
  2. Suomalaisessa kotitaloudessa heitetään elintarvikkeita roskiin keskimäärin 63 kg vuodessa.
  3. Kotitalouksien pelkkien ruokajätteiden päästöt vastaavat 100 000:n auton ilmastovaikutusta.

Lisää aiheesta