Säästövinkki: Kaksi ateriaa yhdellä vaivalla – kokeile tätä yhteisöllisen ruokapiirin ideaa

Uudista arkiruokailu hauskasti ja vaihda valmista ruokaa kaverin kanssa. Yhteisöllinen ruokapiiri säästää aikaa ja rahaa, mutta lisää vaihtelua ja uusia ideoita lautaselle.

Piirroskuvituksessa on kaksi ihmistä. Toinen paistaa lettuja ja toinen keittää hilloa.
Piirroskuvituksessa on kaksi ihmistä. Toinen paistaa lettuja ja toinen keittää hilloa.
Teksti: Laura Kaapro
Kuvat: Samuli Siiralla
21.8.2025 | Päivitetty 21.8.2025

Syksyllä palataan vahvasti arjen ruokarutiinien ääreen, mutta se ei välttämättä tarkoita tylsää ruokailua, päivittäistä stressikokkausta tai suuria kauppalaskuja.

Suosittu batch cooking on syksyn tehokkain tapa säästää aikaa ja rahaa arkiruoassa. Se tarkoittaa yksinkertaisesti isojen ruokasatsien valmistamista kerralla edullisista tai tarjouksessa olevista aineksista muutaman päivän tai jopa koko arkiviikon tarpeisiin. Moni batch cookingin harrastaja toteuttaa urakan yleensä sunnuntaisin.

”Satsikokkauksen” reseptit ovat monesti keittoja, patoja tai uuniruokia, joita voi lämmittää uudestaan, syödä viikon mittaan eri lisäkkeiden kanssa tai pakastaa myöhempää käyttöä varten. 

Vielä parempi idea on laajentaa batch cooking -trendi yhteisölliseksi. Toteuta satsikokkaus kaverin tai useamman kaverin kanssa. Sovitte vaikka niin, että sinä teet suuren kattilallisen papucurrya ja ystäväsi ison pastavuoan. Vaihdatte ystävän kanssa puolet annoksista, ja näin teillä molemmilla on kahta eri ruokaa. Ruokalista monipuolistuu ilman ylimääräistä vaivaa tai rahankulua.

Vaihdatte ystävän kanssa puolet annoksista, ja näin teillä molemmilla on kahta eri ruokaa.

Toinen hauska tapa hyödyntää yhteisöllistä satsikokkausta on järjestää ruoanvaihtoilta. Houkuttele muutama kaveri mukaan ajatukseen. Sopikaa säännöt etukäteen: jokainen kokkaa kotona neljän hengen annoksen ruokaa, jonka raaka-aineet maksavat enintään vaikkapa kymmenen tai 15 euroa. Kannustakaa toisianne jakamaan arkiruokabravuurinne – parhaan kikhernecurryn, linssikeiton, kasvislasagnen, jauheliha-papupadan tai kanakiusauksen ohjeen.

Kun kokkaus on tehty, kokoonnutte yhteen, maistelette ruokia, jaatte reseptit ja vaihdatte loput annokset keskenänne mukaan vietäviksi. Mukavan illan päätteeksi jokainen saa kotiin valmiin aterian sekä monta uutta edullista ja maistuvaa arkiruokaideaa, joita voi hyödyntää jatkossakin.