Säästövinkki: Pidä pihistelypäivä kerran viikossa
Tosi edullinen ruokapäivä tuo merkittävää säästöä, mutta ei tunnu ankealta. Katso vinkit, kuinka saat herkullista ruokaa pikkurahalla.


Yksi viikoittainen säästörutiini voi kerryttää pidemmällä tähtäimellä rahat pieneen reissuun tai vaikka Tallinnan-risteilyyn. Pidä kerran viikossa pihistelypäivä, eli suunnittele yhdelle päivälle erityisen halpa ateria: säästät helposti kymmeniä euroja kuussa ja jopa satasia vuodessa.
Pihistelypäivän idea on yksinkertainen. Laadi päivän ruokalista niin, että koko ateria maksaa enintään pari euroa per ruokailija – tai parhaimmillaan vain yhden. Tavoite ei ole karsia makua tai tyytyä tylsään, vaan hyödyntää kekseliäisyyttä, pakastinta ja jääkaapin nurkkia.
Säästät helposti kymmeniä euroja kuussa ja jopa satasia vuodessa.
Aloita valitsemalla viikon sopivin päivä. Monille maanantai toimii hyvin, kun viikonlopun ruokatarvikkeiden rippeet odottavat käyttöä. Toisille taas torstai on oivallinen tähteiden hyödyntämispäivä ennen viikonlopun kauppareissua. Käytä silloin kaikki alkuviikolta jääneet ruoat tai jatka niitä kotoa löytyvillä aineksilla.
Kätevä säästöidea on opetella hyvä perustaikina piirakkaa tai pizzaa varten. Kun resepti on hyppysissä, taikina syntyy miettimättä. Pohjataikinaa voi toki tehdä kerralla ison satsin ja pakastaa valmiiksi mitattuina annoksina. Hyödynnä myös kylmäkohotusta: valmistele pizzataikina edellisenä iltana ja anna sen kohota hitaasti jääkaapissa. Saat luksustaikinan pihistelyaterian sijaan!
Kun pohja on valmis, jääkaapin jämäainekset muuntuvat herkkuruoaksi hetkessä. Päällystä piirakan tai pizzan pohja jämäjuustoilla, oliiveilla, lihan, broilerin tai kalan tähteillä, katkaravuilla, tonnikalalla, meetvurstilla, kinkulla tai kalkkunalla, nduja-purkin pohjallisella, kypsillä perunaviipaleilla ja nahistumisvaarassa olevilla kasvislaatikon antimilla. Mehevän palan seuraksi käy yksinkertainen ja edullinen kaalisalaatti.
Pannulla tai uunissa paistettu munakas on kelpo ruoka, johon pätevät samat täyttämissäännöt kuin pizzaan ja piirakkaan. Myös keitto syntyy edullisesti ja sen aineksia voi muunnella: korvaa jauheliha vaikkapa säilötyillä pavuilla tai kikherneillä. Aamupuuron jämistä saa keiton kylkeen lämpöiset kaurasämpylät.
Puuro maistuu iltaruokana helposti kerran viikossa. Uuniohrapuuron perusohjetta voi höystää tuoreilla tai kuivatuilla hedelmillä, pähkinöillä, marjoilla, hilloilla tai raejuustolla. Kun viereen virittelee muhkeat leivät runsailla kasviksilla, ei uusi nälkä iske moneen tuntiin.
Pihistelypäivän kokkailussa tärkeintä on ottaa käyttöön keittiön koko potentiaali: pakastin, säilykkeet, jääkaapin perukoille unohtuneet purkit ja edellisten ruokien tähteet. Niistä syntyy ateria, joka ei tunnu säästöruoalta lainkaan – mutta maksaa vähemmän kuin kioskin kahvikuppi.


