Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suolalajit: yleis-, erikois- vai gourmetsuola?

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 13.11.2013
|
Muokattu: 15.1.2024
Suolaa on monenlaista. Yleissuola sopii ruoanvalmistukseen, ja hienot merisuolakiteet eli sormisuolat sopivat ruoan viimeistelyyn.

Yleissuolat

Merisuola valmistetaan merivedestä haihduttamalla vesi auringon lämmöllä. Tämän jälkeen jäljelle jäänyt suola puhdistetaan. Karkea merisuola sopii erityisesti kalan suolaamiseen ja perunoiden sekä rapujen keitinveteen. Hieno merisuola sopii kaikkeen ruoanvalmistukseen.

Jodioitu ruokasuola eli pöytäsuola saadaan maan alta louhimalla, puhdistamalla ja hienoksi jauhamalla. Suolaan lisätään jodia kaliumjodidina ja paakkuuntumisenestoainetta. Pöytäsuolaa saa myös jodittomana, joka on tarkoitettu erityisesti kilpirauhaspotilaille ja jodiallergikoille.

Erikoissuolat

Mineraalisuolassa osa natriumkloridista on korvattu muilla mineraaleilla, esimerkiksi kaliumkloridilla. Mineraalisuola sopii henkilöille, joiden tulee välttää natriumkloridia esimerkiksi korkean verenpaineen vuoksi.

Suolaa voi käyttää kaikenlaiseen ruoanlaittoon, paitsi suolaamiseen ja säilöntään vähäisen natriumpitoisuuden vuoksi.

Gourmetsuolat

Erilaiset gourmetsuolat saadaan usein merivedestä haihduttamalla. Gourmetsuolaa käytetään niin sanottuna sormisuolana ruoan viimeistelyyn, pihvien ja salaattien maustamiseen. Gourmetsuolaa on esimerkiksi Maldon-suola, joka on luonnonmukainen suolakristallikiteistä muodostunut englantilainen merisuola.

Viisi yllättävää suolavinkkiä

  1. Kalan haju häviää pannusta, kun siinä liottaa ennen pesua hetken kuumaa vettä, jonka joukkoon on lisätty muutama ruokalusikallinen suolaa.
  2. Munanvalkuaiset vaahtoutuvat nopeammin, kun joukkoon ripauttaa hiukan suolaa.
  3. Tuliko viinitahra? Neste painellaan ensin pois talouspaperilla. Tahra peitetään suolalla, jolloin se imee lopun kosteuden.
  4. Jääkaappiin nostetaan pikkuastia, jossa on hieman suolaa ja etikkaa. Tämä poistaa ummehtuneen hajun jääkapista.
  5. Jos keittoon lipsahti liikaa suolaa, joukkoon lisätään pari raakaa perunaa. Ne imevät itseensä liian suolan.