Ruoka on meille päivittäistä polttoainetta, mutta myös tärkeä ilon ja nautinnon lähde. Hyvä ravitsemus antaa vireyttä niin työ- kuin eläkevuosiin.
Ravitsemukselliset tarpeet vaihtelevat jonkin verran iän ja elämäntilanteen mukaan. Aktiivisesti liikkuva nuori aikuinen tarvitsee enemmän energiaa kuin leppoisampaan elämänrytmiin tottunut ikäihminen. Naisilla erityisesti raskaus ja imetys lisäävät ravintoaineiden tarvetta.
Terveellisen ruokavalion perusmalli on kuitenkin kaikenikäisille sama. Se sisältää paljon kasviksia, marjoja, hedelmiä, palkokasveja ja täysjyväviljaa. Monipuolisesta ruokakorista löytyy lisäksi kalaa, kasviöljyjä, pähkinöitä ja siemeniä sekä rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita.
Iloa ja rytmiä ruokailuun
Säännöllinen ruokarytmi on suositeltava kaiken ikää. Se pitää verensokerin tasaisena, hillitsee nälkää, helpottaa painonhallintaa ja suojaa hampaita reikiintymiseltä. Päivärytmiin kannattaa sovittaa kolme pääateriaa eli aamupala, lounas ja päivällinen sekä 1–2 välipalaa tarpeen mukaan. Sopivat ruoka-ajat löytyvät yksilöllisesti kokeilemalla.
Elintarviketieteiden lisensiaatti ja ravitsemustieteen opettaja Eeva Voutilainen Helsingin avoimesta yliopistosta sanoo, että oikeilla ruokavalinnoilla katetaan energian ja ravintoaineiden tarve, mutta ruoasta pitää muistaa myös nauttia.
"Hae ruokahetkiin iloa ja rentoutta ja keskity syömiseen. Parhaimmillaan ateriahetket jaetaan yhdessä muiden kanssa", hän kannustaa.
Terveelliseen ruokavalioon kannattaa panostaa pitkäjänteisesti, sillä viisailla päivittäisillä ruokavalinnoilla voidaan rakentaa terveyttä jopa vuosikymmeniksi eteenpäin. Monet krooniset kansansairaudet ovat tyypillisesti hitaasti eteneviä. Niiden ensimmäiset tunnusmerkit voivat ilmaantua jo nuoruusvuosina, vaikka sairaus puhkeaisikin vasta kymmenien vuosien kuluttua.
Voutilainen muistuttaa, että yltäkylläiset elintarvikevalikoimat ja mahdollisuus jatkuvaan syömiseen ovat nykyihmiselle suuri haaste.
"Kohtuullisuuden käsitettä on hyvä opiskella läpi elämän", hän neuvoo.
Hae ruokahetkiin iloa ja rentoutta ja keskity syömiseen.