Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tässä on joulun kahvipöydän kruunu – 5 vinkkiä, joilla teet hedelmäkakusta entistäkin paremman

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 1.11.2023
|
Muokattu: 3.11.2023
Piparkakun makuinen tuorejuustovaahto tuo klassiseen englantilaiseen joulukakkuun ihan uudenlaisen makukerroksen. Koristele kakku näyttäväksi appelsiiniviipaleilla, pipareilla ja joulumausteilla.

Mehevän kostea, runsaasti sattumia sisältävä englantilainen hedelmäkakku on yksi joulun ajan rakastetuimmista leivonnaisista, ja se tunnetaankin lähes ympäri maailman. Runsaasti kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä sisältävä kakku on herkullinen, hyvin säilyvä ja helppo valmistaa.

Kun haluat tehdä klassikosta entistäkin paremman, noudata näitä vinkkejä.

  1. Käytä leipomisessa huoneenlämpöisiä aineksia. Kun ainekset ovat keskenään samanlämpöisiä, ne vatkautuvat paremmin ja kuohkeus myös säilyy taikinassa paremmin.

  2. Älä paista kakkua liikaa. Kahvikakkujen suurin pulma on yleensä kuivuus. Paista kakkua uunin alatasolla, ja kun paistoaika on suunnilleen täyttynyt, kokeile tikulla paistuvan kakun kypsyys: jos tikkuun ei tartu kosteaa taikinaa, vaan pelkästään yksittäisiä murusia, nosta kakku uunista. Älä paista sitä "varmuuden vuoksi" lisää. Kun kumoat hieman jäähtyneen kakun vuoasta, jätä vuoka kakun päälle, jotta kosteus ei karkaa.

  3. Lisää kosteutta. Perinteisesti englantilaisen hedelmäkakun hedelmäpaloja marinoitiin alkoholissa ennen taikinaan lisäämistä, jolloin kakkuun tuli makua ja kosteutta. Oheisessa ohjeessa kosteus varmistetaan "juottamalla" kakulle appelsiinimehua tai konjakkia kypsennyksen jälkeen. Jos haluat valmistaa kakun useita viikkoja etukäteen, säilytä sitä pakastimessa ja kostuta kakku vasta sulattamisen jälkeen.

  4. Anna kakun tekeytyä. Hedelmäkakun maut syventyvät ajan kanssa, joten älä jätä leipomista tarjoilupäivään. Kakku on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua leipomisesta.

  5. Valmista kakulle kuorrutus. Piparkakun makuisesta tuorejuustosta, kuohukermasta ja tomusokerista syntyy kuohkea ja maukas pinta, joka tuo samalla uuden makukerroksen herkutteluun. Koristele kakku juhlavaksi esimerkiksi kandeeratuilla appelsiininkuorilla, pienillä piparkakuilla, joulumausteilla ja vaikka rosmariinin oksilla.