Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tee tuttu retroruoka uudella tavalla – näin kypsennät uuniperunat mikrossa

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Amanda Aho, Sari Airola
Julkaistu: 12.10.2021
|
Muokattu: 12.10.2021
Haluatko käyttää ruoanlaittoon vain vartin, mutta syödä silti pehmeäksi hautuneita perinteisiä uuniperunoita? Kypsennä uuniperunat mikrossa. Onnistumisen varmistat muutamalla helpolla niksillä.

1. Valitse tasakokoisia perunoita

Uuniperunat mikrossa onnistuvat niin isoista kuin pienistäkin perunoista, mutta valitse samalla kertaa kypsennettäväksi vain yhden kokoisia perunoita. Perunoiden koko vaikuttaa suuresti niiden kypsymisaikaan mikrossa. Perinteiset isot uuniperunalajikkeet voivat vaatia mikrossa moninkertaisen kypsymisajan kuin pienet perunat. Myös perunoiden määrällä on merkitystä. Yksi peruna kypsyy muutamassa minuutissa, kun neljän annoksen satsin kypsymiseen voi mennä 15 minuuttia.

2. Pistele kuoriin reikiä

Kypsennä uuniperunat mikrossa kuorineen, mutta pistele kuoriin reikiä. Näin perunoissa oleva kosteus pääsee kuumentuessaan haihtumaan. Pistelemätön peruna saattaisi poksahtaa mikrossa pieniksi palasiksi.

3. Kääri perunat talouspaperiin

Paketoi kukin peruna erikseen talouspaperiin. Voit kietaista paperia perunan ympärille parikin kerrosta. Imukykyinen talouspaperi sitoo perunasta irtoavan kosteuden ja höyryn, joka muutoin tiivistyisi mikrouunin kattoon ja seiniin. Paperiin sitoutuva kosteus edistää perunan kypsymistä.

4. Kypsennä kulhossa kuvun alla

Laita talouspaperiin käärityt perunat mikronkestävään kulhoon ja peitä kulho mikrokuvulla. Kypsennä perunoita mikrossa täydellä teholla. Jos kypsennät vain yhden perunan, muutama minuutti riittää: pienelle perunalle jopa kaksi minuuttia voi olla tarpeeksi, kun taas iso uuniperuna voi olla mikrossa 5–6 minuuttia. Jos kypsennät perunoita kerralla useamman annoksen, laita talouspapereihin käärityt perunat yhteen isompaan kulhoon ja säädä kypsennysajaksi ensin 8–10 minuuttia. Lisää aikaa tarvittaessa.

5. Tarkista kypsyys muutaman minuutin välein

Kun kypsennät perunoita yhdellä kertaa useampaan kuin yhteen annokseen, seuraa perunoiden kypsymistä muutaman minuutin välein. Ota kupu varovasti pois kulhon päältä ja testaa perunan kypsyys terävällä veitsellä. 4–6 keskikokoista perunaa kypsyy noin 10 minuutissa mikron tehosta ja kulhon materiaalista riippuen. Isojen perunoiden kypsymiseen voi mennä 15 minuuttia.

6. Mausta vasta kypsänä

Mausta mikrossa kypsennetty uuniperuna vasta lopuksi suolalla, voilla tai margariinilla.

Kokeile esimerkiksi tätä:

Herkuttele mikrouuniperunat samojen täytteiden kanssa kuin perinteiset uuniperunat:

Lisää herkullista arkiruokaa perunasta: