Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Taija Kaukometsä kokeilee mielellään uusia ruokia ja tuunaa tähteet seuraavaksi päiväksi.

Teinien äiti suunnittelee ruokalistan liitutaululle - näillä nerokkailla nikseillä hän säästää aikaa keittiössä

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
SOK / HAASTATELTAVAN KOTIALBUMI
Julkaistu: 7.10.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Ruokien esivalmistelu ja yön yli muhinut tuorepuuro ovat kahden teini-ikäisen äidin Taija Kaukometsän arjen pelastajia.

Äänekoskelaisen Taija Kaukometsän viikonlopun aamukahvihetkeen kuuluu seuraavan viikon ruokalistan laatiminen. Taija kirjoittaa sen bistrotyyliin liitutauluun, josta mies, 12-vuotias poika ja 17-vuotias tytär voivat lukea, mitä milloinkin on luvassa. Listan avulla on helppo ryhtyä hommiin.

”Pyrin siihen, että käyn kaupassa kerran viikossa ja vain täydentelen välillä. Arkena syödään mutkatonta kotiruokaa, viikonloppuna ehtii haudutella lihapatoja pidempään”, Taija kertoo.

”Kirjaan ruokalistat myös omaan kalenteriini. Jos pää lyö tyhjää, sitä selatessa löytyy jokin mieluinen ruoka.”

”Jos tänään listalla on uunimakkaraa ja perunasosetta, teen muusia niin paljon, että siitä syntyy myös huomisen lihaperunavuoka tai rieskoja iltapalalle. Ylimääräinen pasta tai riisi muuntuu ruokaisaksi salaatiksi.”

Katso vinkit hävikin hyödyntämiseen >>

Perjantai on lasten toiveruokapäivä. Silloin nostetaan pöytään nachopelti, tortillatarjotin tai rakennetaan hampurilaisbaari.

”Kasvisruoista suosikki on sosekeitto, johon saa näppärästi upotettua vihanneslokeron sisältöä. Myös itse tehdyt pinaattiletut ja -keitto maistuvat kaikille”, Taija sanoo.

Perunat puhtaiksi jo edellisenä päivänä

Taija kertoo kokeilevansa säännöllisesti uusiakin ruokia. Nettisivustot, ruokalehdet ja Pinterest ovat tulvillaan herkullisia ruokakuvia ja -ohjeita, jotka houkuttelevat kokkaamaan.

”Parsakeitto osoittautui arkeen turhan työlääksi kuorimisineen. Täytetyt spagettikurpitsat sen sijaan jäivät listalle.”

Näin hyödynnät kurpitsoja >>

Helpotusta syntyy yksinkertaisista asioista, kuten esivalmisteluista.

”Usein kuorin perunat kattilaan kylmään veteen jo edellisenä päivänä tai rakennan lasagnen valmiiksi vuokaan. Töistä lähtiessä saatan soittaa kotiin tyttärelle, että laitahan vuoka uuniin tai kattila porisemaan, niin saadaan ruoka nopeasti pöytään.”

Isännältä aasialaista pöytään

Kaukometsän keittiössä hääräävät muutkin kuin äiti. Tytär hoiti kesälomalla arkiruoan teon ja loihti pöytään muun muassa loistavia lihapullia.

”Tyttö tekee parempaa ruokaa kuin minä. Vai johtuuko se siitä, että toisen tekemä maistuu aina paremmalta?”

Isäntäkin tarttuu kauhaan hanakasti. Silloin muut saavat jännittää, mitä sieltä tulee.

”Mies säveltää rohkeasti omiaan. Erityisesti aasialaiset ruoat, kuten paistetut nuudelit ja broileri makeassa chili-kookoskastikkeessa, ovat hänen bravuureitaan. Hän on myös mestari lohensavustuksessa.”

Taija on keksinyt tavan, jolla aamuhulinaa saadaan rauhoitettua.

”Mittaan illalla kannellisiin lasipurkkeihin tuorepuuron ainekset jokaiselle. Käytän usein kaurahiutaleita, chiansiemeniä, marjoja, hedelmiä tai itse tehtyä omenahilloa ja kauramaitoa. Ravistan ainekset sekaisin ja nostan purkit jääkaappiin. Aamulla heräilevät perheenjäsenet saavat lusikoida valmiit puuronsa omaan tahtiin.”

Toimituksen suositus Kaukometsän perheen viikon ruokalistaksi

Tämän viikon ruokalista lapsiperheille

Näin muut perheet suunnittelevat viikon ruokalistaa

Lisää vinkkejä arkeen