Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kaurapuuron tähteet voi hyödyntää vaikka pannukakussa.

Kylläisenä kauppaan ja kuva jääkaapista mukaan – näin Yhteishyvän lukijat hillitsevät hävikkiä

Teksti:
Yhteishyvän toimitus
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 26.9.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Ruokahävikin vähentäminen on ilmastoteko, jonka jokainen voi arjessa tehdä. Yhteishyvän lukijat kertovat, miten he huolehtivat, ettei ruokaa mene roskiin.

Suunnittele ruokalista koko viikolle

  • Suunnittele ruokalista koko viikolle ja osta kerralla viikon tarvikkeet.
  • Tärkeintä on hyvin suunniteltu kauppalista.

”Meillä ei hävikkiruokaa jää juuri koskaan. Suunnittelen viikon ruoat tarkasti ja uutta ruokaa tehdään, kun edellinen on syöty.”

Tarkista jääkaapin sisältö

  • Pidä jääkaappi hyvässä järjestyksessä, jotta mitään ei jää huomaamatta vanhenemaan.
  • Kotikaapeissa voi harrastaa varastonkiertosysteemiä laittamalla vanhemmat tuotteet eteen ja uudemmat taakse, että eivät ehdi mennä vanhaksi.
  • Ennen kauppaan lähtöä tarkista, mitä jääkaapista löytyy. Katso, mitä on vanhenemassa ja suunnittele uudet ostokset sen mukaan. Pidä tarvittaessa jääkaapin tyhjennyspäiviä.

”Älä heitä mitään pois päivämäärän perusteella, vaan arvioi itse ja luota aisteihisi. Moni heittää paljon ruokaa pois vain sen takia, että parasta ennen -päiväys päättyy. Tuote voi silti olla syömäkelpoista vielä pitkään.”

”Otan kuvan jääkaapin sisällöstä, pystyn tarkistamaan kaupassa, mitä kotona on.”

Tunne ruokatapasi – älä tee liikaa

  • Tee sen verran ruokaa, kun kerralla kuluu. Tai varaudu suunnitelmallisesti jo seuraavaan päivään. Voit myös tehdä kerralla isomman määrän esimerkiksi laatikkoruokaa ja pakastaa osan.
  • Älä tarjoa liian isoja annoksia kerralla, vaan mieluummin tarvittaessa lisää.
  • Etsi reseptejä, joissa voi hyödyntää tähteitä ja ylikypsiä hedelmiä.
  • Pidä kirjaa ruokahävikistä ja tarkkaile, missä on parantamisen varaa.

”Pitää hankkia kaikkiruokainen mies. Itse tein näin, ja kaikki mikä eteen laitetaan, syödään pois.”

Osta vain, mitä tarvitset

  • Älä mene kauppaan nälkäisenä – vältyt heräteostoilta.
  • Älä osta sitä, mitä et varmuudella syö.
  • Osta mahdollisimman tuoretta ruokaa eli kiinnitä huomiota viimeisiin käyttöpäiviin. Vaihtoehtoisesti osta alennettuja punaisen lapun tuotteita.
  • Osta pilaantuvia tuotteita riittävän pienissä erissä.
  • Suosi satokausituotteita sekä hyvin säilyviä kasviksia, kuten juureksia.

”Kannattaa syödä hyvin ennen kauppareissua niin ei tule sitten nälissään ostettua vähän kaikkea turhaakin.”

”Paras on, kun mies menee yksin kauppaan ja ostaa vain sitä, mitä tarvitaan, koska itse teen usein heräteostoksia.”

”Minulta ei jää mitään pois heitettävää! Sitä vaan on oppinut ostamaan, minkä syö!”

Säilytä oikein

  • Järjestä ruoka jääkaappiin päiväysten mukaan.
  • Pakasta vanhentumassa olevat tuotteet, jos et ehdi käyttää niitä.
  • Pese ja esivalmistele vihannekset ja hedelmät, niin ne tulevat syötyä.
  • Kiinnitä huomiota oikeanlaiseen säilytykseen.
  • Pidä vararuokana säilykeruokaa.

Hyödynnä pakastin

  • Leipä kannattaa pakastaa heti ja ottaa pieniä määriä kerrallaan sulamaan.
  • Ota pakastimesta ruokaa käyttöön säännöllisesti.
  • Jos olet pakastanut ylijäämäruokia pieninä annoksina, järjestä joskus noutopöytäruokailu, jossa on useita ruokalajeja tarjolla.
  • Pakastimen oveen voi laittaa vihkon, josta tietää, mitä pakastimessa on – ja yliviivata sitä mukaa, kun tulee käytettyä.
  • Ostan punalaputettuja tuotteita kaupasta, pakastan, ylijäävä ruoka syödään seuraavana päivänä.

”Olen hankkinut pieniä rasioita, joissa pakastan itselleni yhden annoksen aterioita.”

”Pakastan leipää ja otan sulamaan aina vain sen verran kuin syödään.”

Vietä hävikkiruokapäivä

  • Osta vain tarpeelliset. Kerran viikossa tee ruokahävikkiruoka, eli kaikki ylijäämä käytetään hyväksi.
  • Luovuus! Erityyppiset jämäpyttipannut ja pizzat ovat ruokaisia ja hauskoja yhdisteltäviä.
  • Jos olet varannut liikaa ruokaa, kutsu ruokavieraita.

”Pidän silloin tällöin ’älä osta mitään’ -viikon ja käytän pakasteet sekä avatut ja vanhenevat kuivatuotteet pois.”

Älä nirsoile

  • Opettele syömään kasvikset ja vihannekset kuorineen.
  • Älä niuhota kasvisten pikkuvioista.
  • Älä tuijota sokeasti parasta ennen -päivää, sillä moni ruoka säilyy pidempään.
  • Tee ylijäämästä lounaseväät.

”Ylimääräinen joko pakastetaan tai ’tuunataan’ uusikis. Tapoja on monia. Rakastan tehdä ’sekameteli’-ruokia eli esimerkiksi teen padan kaikista tähteistä, mitä kaapista löytyy.”

Vinkit on koottu Yhteishyvän Facebook-keskustelusta sekä Yhteishyvän kyselystä, johon vastasi toukokuussa 697 asiakasomistajaa.

Tee hävikistä uusi ruoka – lukijoiden vinkit

  • Perunamuusi > sopii rieskataikinaan
  • Keitetyt perunat > pyttipannuun tai paistinperunoiksi
  • Nahistuneet vihannekset > keittoihin
  • Vanhenevat leivät > lämpimiin voileipiin / krutongeiksi
  • Vihanneslaatikon jämät > sosekeittoon
  • Risotto > täytettyihin paprikoihin
  • Kastikkeen jämät > lämpimien leipien täytteeksi
  • Edellispäivän kastike > jatka esimerkiksi kasviksilla
  • Vanhenevat hedelmät > smoothieen tai itse tehtyyn sorbettiin
  • Vanhenevat banaanit > banaanileipään
  • Puuro > sämpylä- tai pannaritaikinaan
  • Tortillaletut > pizzapohjiksi
  • Juustonkannikat > jauhelihakastikkeen sekaan

Katso lisää vinkkejä hävikin hillitsemiseen

Lue lisää ilmastoteoista