Kähärälehtinen, tummanvihreä tai punainen lehtikaali sisältää kaikista ravintokasveista eniten B2-vitamiineja, K-vitamiinia ja karotenoideja. Siinä on myös paljon proteiinia sekä rutkasti C-vitamiinia – jopa enemmän kuin appelsiinissa.
Tämän terveyspommin sitkeät keskiruodit poistat näppärästi, kun taitat lehden kahtia ja leikkaat ruodin pois ”selkäpuolelta”.
Soseutettaviin ruokiin, kuten pestoon tai vihersmoothieen, ruoditkin uppoavat kevyesti.
Kovalehtinen kaalikasvi pehmenee ryöppäämällä tai pikaisesti pannulla paistamalla. Hienoksi silputtuna sitä voi surutta rutistella salaattiin kastikkeen kera.
Kun satokausi on runsaimmillaan, silppua lehtikaalia pakastepussiin, litistä ilmat pois ja pakasta. Jäisestä levystä voit murentaa juuri sopivan määrän suoraan keittoon, pataan tai piirakan täytteeseen. Siitä saat myös näppärästi terveellistä kasvislisää raastepihvien tai lettujen taikinaan. Makukin lempeytyy kylmäkäsittelyssä.