Työkaveri teki Anemonelle juoman, josta syntyi bisnesidea kahvikansalle

Mitä jos energiajuoman piristävän vaikutuksen saisi ilman keinotekoista makua ja aineksia? Anemone Aaltonen yrittää tuoda kauppoihin vaihtoehdon, jossa hyödynnetään kahvintuotannon sivuvirtaa.

Anemone Aaltonen käsissään lautanen, jolla on kolme pientä lasillista tummaa juomaa
Anemone Aaltonen käsissään lautanen, jolla on kolme pientä lasillista tummaa juomaa
Teksti: Anna Wilkman
Kuvat: Sari Soininen / Mediawan, Anemone Aaltonen
3.12.2025 | Päivitetty 3.12.2025

Kahvipaahtimo Kaffa Roasteryn markkinointipäällikkö Anemone Aaltonen Lahdesta kisaa Suomalainen menestysresepti -finaalissa luonnollisella energiajuomalla. Se on valmistettu kahvimarjan kuoresta eli cascarasta.

Miten tuotteesi syntyi?

Kun aloitin Kaffalla pari vuotta sitten, työkaverini Kaisa teki minulle cascara-soodan. Mietin, miksi ihmeessä tästä ei ole tehty tuotetta, ja aloin tutustua cascaraan vähitellen. Kahvintuotannon cascara-sivuvirta on valtava ja päätyy tällä hetkellä pitkälti lannoitekäyttöön. On paljon fiksumpaa hyödyntää kaikki, mitä jo on, ja tehdä siitä juomaa. Silloin kahvinviljelijät saavat toisen tulonlähteen papujen rinnalle.

Pohdimme työporukalla, minkälaisen juoman tekisimme. Energiajuoma oli luonteva vaihtoehto, koska cascarassa on kofeiinia.

Vaaleanruskea juoma korkeassa lasissa. Lasi on puisella alustalla ja sen vieressä on muutamia kahvipapuja.

Tästä työkaverin loihtimasta juomasta syntyi idea Anemonen kilpailutuotteeseen.

Miksi tuotteesi on voittaja-ainesta?

Kahvi on suomalaisille rakas asia. Koska cascara liittyy siihen, luulen, että tuotteen tarina puhuttelee suomalaisia. Se on kahvikansalle uusi tapa saada energiaa.

Mikä on paras hetki nauttia Cascara-energiajuomaa?

Uskoisin, että sitä käytetään liikkeellä paikasta toiseen, esimerkiksi autossa, bussissa tai kävellen.

Millaisella reseptillä aiot pärjätä kilpailussa?

Meillä on täällä Kaffalla fiksuja ihmisiä, jotka tietävät asioista paljon. En ole halunnut tehdä kaikkea itse, vaan olen hyödyntänyt heidän osaamistaan ja mainostoimiston apua.

Mikä sinua on jännittänyt eniten kisassa?

Kameran edessä oleminen ei ole minulle yhtään luontevaa. Myös tuomariston edessä puhuminen jännittää. Ne hetket ovat niin tärkeitä, että siinä helposti jäätyy.

Mitä olet joutunut uhraamaan tuotteesi eteen?

Paljon tunteja. Työmäärä on ollut koko ajan iso, mutta suht hallittavissa. Ympärilläni olevat ihmiset ovat auttaneet siinä. Ilman heitä olisi varmaan jo tullut burn out.

Kahden kuvan kollaasi: Kissa katsoo kameraan remontin keskellä, Anemone Aaltonen ja kissa hirsitalon oven ulkopuolella

Anemonen vapaa-aika kuluu hirsitalon remontoinnin ja kahden vauhdikkaan kissan kanssa.

Rakkain ruokamuistosi?

Ruoka on parhaimmillaan, kun se yhdistää ihmisiä. Vietimme muutama vuosi sitten kavereiden kanssa pääsiäistä Kööpenhaminassa ja teimme pääsiäisaterian Airbnb-kämpässämme.

Ruokaunelmasi?

Olisi kiva lähteä Etelä-Koreaan. Olen katsonut paljon korealaisia tv-sarjoja ja niissä aina syödään paljon. Haluaisin päästä testaamaan niissä nähtyjä ruokia.