Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Voi ghee, mikä voi! Kirkastettua voita on yllättävän helppo tehdä – katso 3 työvaihetta!

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 15.12.2021
|
Muokattu: 27.12.2021
Kirkastetussa voissa paistat parhaat blinit ja kauneimmat kalafileet. Myös herkullisen parsa-annoksen salaisuus on kirkastettu voi eli ghee. Kun voi kirkastetaan, siitä käytännössä poistetaan vesi ja herkästi palava hera. Siksi kirkastettu voi ei räisky eikä kärähdä – ja siksi sillä paistuvat parhaat herkut.

Vaihe 1. Mittaa kattilaan vähän ylimääräistä voita

Jos tarvitset yhden desilitran tai noin sata grammaa kirkastettua voita, mittaa pieneen kattilaan 130 grammaa tavallista voita. Säädä liesi keskilämmölle ja sulata voi. Sen jälkeen voisula saa kiehua pienesti poreillen noin kymmenen minuuttia. Kiehuessa siitä haihtuu vettä, minkä ansiosta voi ei räisky, kun sitä käytetään paistamiseen.

Vaihe 2. Anna heran laskeutua kattilan pohjalle

Siirrä voikattila pois liedeltä ja anna voin levätä muutaman minuutin ajan. Samea vaalea hera laskeutuu kattilan pohjalle ja läpikuultavan kirkas öljymäinen voi nousee pintaan. Kuori pinnalle muodostuvat vaahtopäät varovasti lusikalla pois. Paistamiseen käytetään vain kirkasta voisulaa.

Vaihe 3. Kaada kirkas osa voista toiseen astiaan

Nosta kattila vakaalla otteella pöydältä ja kaada kirkas osa voista varovasti toiseen astiaan. Jätä vaalea hera kattilaan. Ylimääräiseksi jäävän heran voit sekoittaa esimerkiksi leipä- tai pullataikinaan tai käyttää muussa ruoanlaitossa. Säilytä kirkastettu voi jääkaapissa.

Kokeile kirkastettua voita esimerkiksi blinien paistamisessa!