Suomalaiset rakastavat paksuja, kuohkeita blinejä, joissa on rapea pinta ja pehmeä sisus ja jotka herkutellaan klassisten lisukkeiden kanssa. Vaahdota kananmunien valkuaiset erikseen ja kääntele vaahto varovasti taikinaan vasta juuri ennen blinien paistamista, niin taikinasta tulee aivan erityisen kuohkea. Kun paistat blinit kirkastetussa voissa, keittiö säästyy turhalta käryltä.
Blinit kaikkiin tilanteisiin! Kokosimme 9 erilaista blinitaikinaa – mikä näistä on sinun suosikkisi?
Perinteiset blinit: tattarijauhoja ja valkuaisvaahtoa
Blinipannukakku: maustamatonta jogurttia ja voisulaa
Kun paistat uuniblinin pellillä, sekoita voisula taikinaan, niin saat myös pannariin samaa makua ja rapeutta kuin pannulla paistettuihin blineihin. Bulgarianjogurtista saat blinitaikinaan hyvän hapokkaan maun.
Vegaaniseen herkutteluun: blinit ilman maitoa ja munia
Vegaanisen blinitaikinan pohjana ovat kaurajuoma ja kaurapohjainen ”jogurtti”. Kun viimeistelet taikinan vichyllä tai vaalealla oluella, saat siihen samanlaista kuohkeutta kuin valkuaisvaahdosta. Paista vegaaniset blinit rypsiöljyssä rapeiksi.
Uskomattoman nopeaa: vartissa valmiit pikablinit
Blineistä ei tarvitse luopua, vaikka aika ei riittäisikään taikinan hapattamiseen. Ratkaisu kiireeseen on ruokasoodalla kohotettu blinitaikina, jonka voi paistaa blineiksi heti sekoittamisen jälkeen.
Gluteenittomat blinit: tattaria ja gluteeniton jauhoseos
Blinitaikinoissa on yleensä vähintään puolet tattarijauhoja ja loppu on vehnäjauhoja. Vaaleat jauhot taittavat tattarin kitkeryyttä ja pehmentävät taikinan rakennetta. Gluteenittomassa blinitaikinassa vehnäjauhot on korvattu gluteenittomalla jauhoseoksella – ja tattari onkin luontaisesti gluteenitonta.
Vaihtoehto tattarille: blinit spelttijauhoista
Kohota spelttiblinien taikina kahteen kertaan, ensin pelkkien spelttijauhojen kanssa tunti ja vehnäjauhojen lisäämisen jälkeen toinen tunti. Kuohkeuta taikina vielä lopuksi keltuaisilla ja valkuaisvaahdolla.
Välipäivien erikoisherkku: porkkanalaatikkoblinit
Sekoita blinitaikinaan porkkanalaatikon loput ja anna taikinan tekeytyä vaikka yön yli jääkaapissa. Kääntele porkkanablinitaikinaan valkuaisvaahtoa ja paista taikina letuiksi. Porkkanablinien lisukkeeksi sopii vaikka kirpeä puolukkahillo.
Pikaiset perunablinit: puikuloita ja leivinjauhetta
Jos aterialta jää yli keitettyjä perunoita, raasta ne pikablineihin. Etenkin jauhoiset lajikkeet tai puikulaperunat sopivat hyvin blinitaikinaan. Kohota taikina leivinjauheella, niin saat paistaa blinit heti ilman hapattamista.
Yllätys jälkiruoaksi: makeat blinit vohveliraudalla
Kun ripautat blinitaikinaan pari ruokalusikallista sokeria, saat herkullisen kilpailijan perinteisille letuille. Paista makeat blinit rapeiksi vohveliraudalla ja nauti kauden parhaiden hedelmien ja jäätelön kanssa.