Festlig sillmousse

Denna sillmousse läggs upp i glas och får en festlig topping med rom. Brynt smör och knapriga brödsmulor fulländar smakupplevelsen.

Festlig sillmousse
Festlig sillmousse
Teksti: S-kokeilukeittiö
Kuvat: Reetta Pasanen
4.11.2025 | Päivitetty 4.11.2025

6 portioner | Tillagningstid 30 min

Brödsmulor

4 skivor (ca 100 g) mörkt formbröd (t.ex. Malaxlimpa)

50 g smör

Sillmousse

1 pkt (150 g) matjessill

1 liten rödlök

½ kruka dill

1 citron (ekologisk)

1 dl (½ burk) vispgrädde

1 burk (150 g) crème fraiche

1 tsk dijonsenap

¼ tsk grovmalen svartpeppar

en nypa salt

Topping

1 burk (100 g) regnbågsrom

dill

  1. Finfördela brödet med en kniv eller i en mixer till grova smulor.

  2. Lägg smöret i en stekpanna. Koka på hög medelvärme under ständig omrörning. Låt smöret bubbla. Tillsätt brödsmulorna när smöret börjar skumma och dofta nötaktigt. Stek brödsmulorna under omrörning i ett par minuter. Ta ur pannan och låt svalna.

  3. Skölj sillfiléerna och torka dem med hushållspapper. Skär filéerna i små tärningar. Skala och finhacka löken. Finhacka dillen. Tvätta citronen, riv skalet (1 tsk) och pressa ur saften (2 msk). Vispa grädden till stadigt skum. Blanda ingredienserna till moussen i den vispade grädden och låt stå och dra kallt i 10 minuter.

  4. Lägg upp sillmousse i portionsskålar med en sked. Strö över brödsmulor. Toppa med rom och dill.

Aiheet