Mör grisköttsgryta
Denna grisköttsgryta blir mör då den får puttra för sig själv i ugnen. Hemligheten bakom såsens utsökta smak är mörkt öl.


6 portioner | Tillagningstid 2 h 30 min | Ugnstemperatur 175 °C
Ingredienser
1 pkt (1 kg) kassler av gris
3 lökar
3 vitlöksklyftor
3 morötter
2 msk rypsolja
4 msk vetemjöl
1 msk dijonsenap
1 msk farinsocker
1 portion köttfond
½ dl kokande vatten
5 dl starkt mörkt öl
2 lagerblad
2 tsk timjan
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
Tärna köttet. Skala och skiva lökarna. Tvätta, skala och skiva morötterna.
Bryn köttbitarna på ytan i olja i en het stekpanna i några omgångar och lägg dem i en gryta (volym 3 liter).
Tillsätt vid behov olja i stekpannan. Fräs löken i stekpannan i cirka 10 minuter. Tillsätt vitlöken i pannan i slutet av stekningen.
Lägg lökarna och morötterna i grytan. Blanda ner mjöl, senap och socker i ingredienserna i grytan. Lös upp fonden i kokande vattnet. Tillsätt fond, öl och kryddor i grytan.
Låt sjuda i ugnen i 175 grader i cirka 2 timmar.



