Mör grisköttsgryta

Denna grisköttsgryta blir mör då den får puttra för sig själv i ugnen. Hemligheten bakom såsens utsökta smak är mörkt öl.

Mör grisköttsgryta
Mör grisköttsgryta
Teksti: S-kokeilukeittiö
Kuvat: Reetta Pasanen
5.11.2025 | Päivitetty 5.11.2025

6 portioner | Tillagningstid 2 h 30 min | Ugnstemperatur 175 °C

Ingredienser

1 pkt (1 kg) kassler av gris

3 lökar

3 vitlöksklyftor

3 morötter

2 msk rypsolja

4 msk vetemjöl

1 msk dijonsenap

1 msk farinsocker

1 portion köttfond

½ dl kokande vatten

5 dl starkt mörkt öl

2 lagerblad

2 tsk timjan

1 tsk salt

1 tsk grovmalen svartpeppar

  1. Tärna köttet. Skala och skiva lökarna. Tvätta, skala och skiva morötterna.

  2. Bryn köttbitarna på ytan i olja i en het stekpanna i några omgångar och lägg dem i en gryta (volym 3 liter).

  3. Tillsätt vid behov olja i stekpannan. Fräs löken i stekpannan i cirka 10 minuter. Tillsätt vitlöken i pannan i slutet av stekningen.

  4. Lägg lökarna och morötterna i grytan. Blanda ner mjöl, senap och socker i ingredienserna i grytan. Lös upp fonden i kokande vattnet. Tillsätt fond, öl och kryddor i grytan.

  5. Låt sjuda i ugnen i 175 grader i cirka 2 timmar.

Aiheet