Sockerstekt jullax

Vår ugnsstekta lax får det lilla extra av julkryddor och fräsch frukt.

Sockerstekt jullax
Sockerstekt jullax
Teksti: S-kokeilukeittiö
Kuvat: Reetta Pasanen
3.11.2025 | Päivitetty 3.11.2025

6 portioner | Tillagningstid 40 min. | Ugnstemperatur 200 °C

Ingredienser

1 pkt (cirka 700 g) regnbågslaxfilé (benfri)

1 apelsin (ekologisk)

2 msk farinsocker

1 tsk rypsolja

¾ tsk salt

¼ tsk kanel

¼ tsk kardemumma

¼ tsk ingefära

¼ tsk grovmalen svartpeppar

Topping

1 granatäpple

½ kruka bladpersilja

  1. Ta bort eventuella ben och överflödigt fett från laxen. Torka av filén med hushållspapper och lägg den med skinnsidan neråt i en ugnsform.

  2. Tvätta apelsinen, riv skalet (1 tsk) och pressa ur saften (2 msk). Spara saften till toppingen. Blanda apelsinskal, socker, olja och kryddor i en skål. Massera in blandningen på laxen.

  3. Stek i ugnen i 200 grader i 20–25 minuter beroende på filéns tjocklek.

  4. Dela granatäpplet och lösgör kärnorna i en skål genom att knacka på skalet med en slev. Blanda saften i kärnorna. Toppa laxen med granatäpple och bladpersilja.

Aiheet