Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

4 myyttiä juoksemisesta – pitävätkö väitteet paikkansa?

Teksti:
Tiina-Mari Haka
Asiantuntija:
juoksu- ja maratonkoulun päällikkö Kari Ahonen, Suomen Urheiluliitto
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.3.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Tekosyitä on helppo keksiä, kun pururadalle ei huvita lähteä. Kari Ahonen Suomen Urheiluliitosta kumoaa neljä juoksuun kohdistuvaa ennakkoluuloa.

1. Juoksun kuuluu olla nautinto.

"Minulta kysytään usein, miten juoksusta tulisi nautinnollista. Yleisin virhe on, että juostaan liian kovaa. Jos lähtee liikkeelle nollasta, tulee harjoittelu aloittaa kävelemällä ja vähitellen juoksemalla. Nautinto tulee mukaan ajan ja säännöllisen harjoittelun ansiosta. Lenkille täytyy lähteä tarpeeksi monta kertaa, jotta siihen tulee himo", sanoo juoksu- ja maratonkoulun päällikkö Kari Ahonen.

2. Lenkin jälkeen ei saa olla kipuja.

"Moni aloittelija valittaa ensimmäisten lenkkien jälkeen erilaisia kipuja esimerkiksi jaloissa ja selässä. Tähän pätee vanha sanonta: mikä juosten tulee, se juosten lähtee. Keho tottuu juoksemiseen.

Epämiellyttävät tuntemukset keskivartalossa ovat monesti seurausta väärästä juoksuasennosta. Oikean asennon ja juoksutekniikan ylläpidossa auttavat keskivartalon lihakset, joita kannattaa vahvistaa. Jos kipu haittaa harjoittelua eikä katoa, tulee sen syy tietenkin tutkia."

3. Pakkasella ei saa juosta.

"Nykyään urheiluvarusteet ovat niin kehittyneitä, että sääolosuhteet ovat lähinnä tekosyy. Perusterveelle liikkujalle pakkanen ei ole vaarallinen, mutta siihenkin tulee totutella pikkuhiljaa. Keho tottuu erilaisiin olosuhteisiin, kunhan se ajetaan rauhassa sisään."

4. Päällystetyillä teillä juoksemista tulee välttää.

"Oikeat varusteet suojaavat kovan alustan aiheuttamalta nivelrasitukselta. Juoksukengät ovat nykyään niin hyviä, että niillä voi huoletta juosta asfaltillakin. Vaihtelevat maastot ja alustat ovat toki positiivinen lisämauste lenkille."