Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

5 syytä harrastaa seksiä – tiesitkö nämä kaikki positiiviset terveysvaikutukset?

Teksti:
Kirsi Hemanus
Asiantuntija:
Tarja Santalahti, vastaava psykoterapeutti, seksologian johtava asiantuntija, tietokirjailija, Väestöliitto
Kuvat:
istockfoto
Julkaistu: 31.5.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Seksistä on iloa ja hyötyä monella tapaa. Lue viisi tutkittua syytä! Ja mikä parasta: seksin harrastaminen tuo sitä todennäköisesti lisää elämään myös lähitulevaisuudessa.

1. Vähentää kipua

Kipu ei välttämättä ole seksin este. Seksin aikana vapautuu endorfiineja, jotka toimivat kehon luonnollisina kivunlievittäjinä keskushermoston kautta. Hyvä orgasmi voi vähentää naisten kuukautiskipuja tai jopa poistaa ne kokonaan.

Seksuaalinen aktiivisuus ilman orgasmiakin voi auttaa lievittämään selkä- tai jalkakipuja.

Myös itsetyydytys helpottaa joidenkin kuukautiskipuja, päänsärkyä ja jopa migreeniä tai sarjoittaista päänsärkyä. Yhdysvaltalaistutkimuksessa 60 prosenttia migreenipotilaista kertoi kivun lievittyneen seksin jälkeen, sarjoittaisen päänsäryn kärsijöistä 37 prosenttia.

Lähteet: Everyday Health, Medical News Today

2. Lisää aivovoimaa

Säännöllinen seksi voi parantaa naisen muistia. Asia voi myös olla toisinpäin: hyvä aivoterveys ja muisti voivat tuoda elämään lisää seksiä. Seksi saattaa stimuloida uusien hermosolujen syntyä hippokampuksessa eli siinä osassa aivoja, missä oppiminen ja muistaminen tapahtuvat.

Hyvä seksielämä parantaa usein myös työssä viihtymistä ja työhön sitoutumista. Eräässä tutkimuksessa avioparit suoriutuivat työssään tavallista paremmin, jos edellisenä iltana oli harrastettu seksiä. Tämä tapahtui riippumatta siitä, kuinka tyytyväisiä he olivat avioliittoonsa.

Toisaalta konfliktit työpaikalla vähensivät seuraavan illan seksin todennäköisyyttä.

Lähde: Medical News Today

3. Edistää onnellisuutta

Tyydyttävä seksielämä ja parisuhteen onnellisuus liittyvät vahvasti yhteen. Seksuaalinen vuorovaikutus oli suomalaistutkimuksen mukaan keskeinen mittari sille, kuinka onnelliseksi parisuhde koettiin. Niinpä vain harvat olivat onnellisia parisuhteessaan, jos seksielämä ei ollut tyydyttävää.

Seksielämän tekee tyydyttäväksi rakastava ja seksuaalisesti yhteensopiva kumppani, yhteensopivat halut ja säännölliset yhdynnät. Positiivinen palaute kumppanilta lisää tunnetta siitä, että on haluttava. Se on tärkeää erityisesti naisille.

Parisuhteen onnellisuutta voi edistää, jos seksuaalista halua ja rakastelun määrää pystytään lisäämään.

Lähde: Osmo Kontula: Perhebarometri 2016. Lemmen paula. Seksuaalinen hyvinvointi parisuhdeonnen avaimena. (Väestöliitto) Barometrin tulokset perustuvat FINSEX-kyselyyn, joka toteutettiin 2015.

4. Pienentää sairastumisriskiä

Koska seksi on hyvää aerobista liikuntaa, se voi vähentää sydänsairauden riskiä. Vähintään pari kertaa viikossa seksiä harrastavilla miehillä sydänsairauden riski oli peräti 45 prosenttia pienempi kuin muilla.

Eturauhassyövän riskin on havaittu pienenevän niillä miehillä, joilla on paljon siemensyöksyjä. Mekanismia ei tunneta, mutta on mahdollista, että siemenneste huuhtelee eturauhasen tiehyisiin pakkautuneet karsinogeenit pois.

Myös verenpaine hyötyy seksistä: erityisesti naisen elimistö erittää orgasmin aikana runsaasti oksitosiinia, joka alentaa verenpainetta.

Lähde: Everyday Health, Berkley Wellness

5. Lisää halua

Orgasmi lisää prolaktiinihormonin tuotantoa, mikä auttaa rentoutumaan ja nukahtamaan. Hyvin nukutun yön jälkeen seksiä voi tehdä taas enemmän mieli.

Seksi myös lisää naisilla estrogeenin eritystä, mikä parantaa limakalvojen kuntoa, ja nämä yhdessä saattavat lisätä naisen halua.

Seksin harrastaminen siis todennäköisesti tuo sitä lisää elämään myös lähitulevaisuudessa.

Lähde: Everyday Health

Mistä lisää aikaa parisuhteelle?

Parempaa oloa