Hortensia ilahduttaa muhkeudellaan – katso hoito-ohjeet | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hortensia ilahduttaa muhkeudellaan – katso hoito-ohjeet

Hortensia on näyttävä mutta tarkka kastelustaan.

Runsaskukkaista ja muhkeaa hortensiaa on eri lajeja ja värejä. Hortensia sopii ruukkukasviksi sisätiloihin sekä kesällä puutarhaan.

Jaa Somessa
Teksti:
Yhteishyvä ja Marianne Blom-Salola
Kuvat:
SOK

Hortensioiden sukuun kuuluu useita lajeja, joita yhdistää komea kukinta. Osa hortensioista kasvaa ruukussa, osa maassa, pensaina tai köynnöksinä.

Hortensian hoito-ohjeet:

  • Hortensia viihtyy sekä auringossa että puolivarjossa, muttei suorassa paahteessa.
  • Kastele parin päivän välein runsaasti haalealla vedellä, kesähelteellä tiuhempaankin. Hortensiaa ei saa päästä kuivahtamaan liikaa, mutta kukka ei myöskään pidä siitä, jos sen juuret jäävät veteen seisomaan.
  • Leikkaa kuihtuneet kukat ja lehdet pois.

Hortensialajeja puutarhassa:

Jalohortensia

Jalohortensia (Hydrangea macrophylla 'Bailmer', Endless Summer) on perinteisin Suomessa käytetty hortensia. Se viihtyy auringossa tai puolivarjossa, kosteassa maassa.

Jalohortensia on reheväkasvuinen ja sen kukinnot ovat suuret ja pyöreät. Emäksisessä maassa kukat ovat vaaleanpunaisia, happamassa sinisiä. Vaikka maanpäälliset osat kuolisivat talvella, kasvi versoo keväällä tyvestä uudelleen ja kukkii uusilla versoillaan. Kukinta-aika on pitkä.

Endless Summer on talvenkestävä Pohjois-Amerikan IV-vyöhykkeellä, joten sen odotetaan selviävän Suomen talvesta maan eteläosissa ja lumipeitteen ansiosta myös pohjoisemmassa.

Pallohortensia

Pallohortensia (Hydrangea arborescens 'Annabelle') on tiheäversoinen ja kasvutavaltaan pyöreähkö. Puolipallomaiset ja suuret, jopa 30 senttiä leveät valkeat kukinnot ovat uusien saman vuoden versojen latvoissa. Kasvi kukkii pitkään, heinäkuusta syksyyn.

Pallohortensia sietää ja jopa vaatii vuosittaista keväällä tehtävää leikkausta. Edellisen kesän versot katkaistaan 5–10 senttiä maanpinnan ja silmuparin yläpuolelta.

Pallohortensia on näyttävä omana ryhmänään, mutta sopii yhdistettäväksi myös muihin kasveihin. Korkeus on 1–2 metriä ja leveys 1,5 metriä. Pallohortensia menestyy vyöhykkeillä I–II(III).

Kuutamohortensia

Kuutamohortensia (Hydrangea paniculata 'Praecox') on tuuhea, rehevä ja säännöllisen muotoinen. Se kukkii runsaasti heinäkuun lopulta syksyyn.

Kuutamohortensian leveät kukinnot ovat litteän kartiomaisia, ja keskustan pieniä kukkia kehystävät suuremmat laitakukat. Kukat ovat aluksi kermanvalkoiset, myöhemmin hieman punertavat.

Kuutamohortensiaa ei saa leikata. Kasvin lopullinen korkeus on 2 metriä ja leveys 1,5 metriä. Se viihtyy vyöhykkeillä I–V.

Mustilanhortensia

Mustilanhortensia (Hydrangea paniculata 'Mustila') on kaunismuotoinen ja kestävä kasvi, jonka runsas, pitsimäinen ja kermanvalkea kukinta alkaa heinäkuun lopulla.

Pensaan kasvu häiriintyy leikkaamisesta. Mustilanhortensiasta saa poistaa vain kuivat ja kuolleet versot ja nipsiä kukkien jäänteet.

Mustilanhortensia kasvaa tuoreessa, runsasravinteisessa maassa. Se menestyy vyöhykkeillä I–V.

Köynnöshortensia

Köynnöshortensian (Hydrangea anomala subsp petiolaris) lehdistö on kiiltävä ja tummanvihreä, kukinto leveä, litteä ja kermanvalkoinen. Köynnöshortensia kukkii heinä–syyskuussa, ja se viihtyy parhaiten varjoisella ja kostealla paikalla.

Köynnös pystyy tarttumaan kallioon, tiiliseinään, säleikköön tai puun runkoon. Se saattaa aiheuttaa vaurioita seinäpintoihin.

Köynnös on aluksi hidaskasvuinen, mutta kasvaa paikasta riippuen 3–8 metriä korkeaksi tai pitkäksi. Kasvi menestyy vyöhykkeillä I–III(IV).

Syyshortensia

Syyshortensia (Hydrangea paniculata 'Grandiflora') on komea, pystykasvuinen pensas. Se kärsii paahteisella ja kuivalla paikalla, mutta liian vähässä valossa se ei kuki. Kukinta alkaa elokuussa ja jatkuu uhkeana lokakuun ensimmäisiin pakkasiin asti. Suuret kellanvalkeat, kartiomaiset kukinnot muuttuvat vanhetessaan punertaviksi. Kukintoja voi syksyn kuluessa leikata maljakkoon kuivumaan koko talven kestäviksi kuivakukiksi.

Syyshortensia ei siedä voimakasta nuorennusleikkausta, mutta se vaatii vuosittaisen leikkauksen keväällä ennen silmujen puhkeamista. Heikot versot poistetaan kokonaan ja vahvat, edellisenä kesänä kasvaneet, typistetään 2–3 silmuparin mittaisiksi.

Syyshortensiaa myydään myös rungolliseksi pikkupuuksi kasvatettuna, jolloin se mahtuu pieneenkin pihaan. Kasvin korkeus on noin 2 metriä ja leveys noin 1,5 metriä. Kasvi menestyy vyöhykkeillä I–III.

Lisää kukkaloistoa

Julkaistu: 19.9.2012
Muokattu: 15.5.2019
Jaa Somessa