Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Johannan Rasmus-poika toivoo valkeaa joulua.

Lahjakortti yllätti yksinhuoltajaäiti Johannan – ”Pystyin ostamaan vähän parempaa ruokaa”

Teksti:
Pirjo Latva-Mantila
Kuvat:
Pirjo Latva-Mantila
Julkaistu: 14.11.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Ilmajokiselle Johannalle tapahtui viime jouluna ainakin kaksi hyvää asiaa: hän pääsi poikansa Rasmuksen kanssa tuetulle perhelomalle Kuortaneelle, ja perhe sai Hyvä Joulumieli –lahjakortin.

”Lomalla saimme nauttia jouluruokia, mutta ruokaa tarvittiin myös joulun jälkeen. Sosiaalitoimen kautta tullut 70 euron ruokalahjakortti oli todella iloinen yllätys. Pystyin ostamaan vähän parempaa ruokaa, sellaista, johon ei muuten ole varaa”, kertoo kohta kolmivuotiaan Rasmus-pojan yksinhuoltajaäiti.

Äiti ja poika muuttivat Etelä-Suomesta Ilmajoelle pian Rasmuksen syntymän jälkeen.

Keikkatyötä lähihoitajana tehnyt Johanna oli toivonut lasta pitkään ja melkein jo ehtinyt luopua toivosta, kun Rasmus yllättäen ilmoitti tulostaan. Silloin Johanna päätti palata maalle, jossa lapsella olisi turvallinen elinympäristö ja sukulaisia ympärillä.

”Tulimme Ilmajoelle vähän senkin takia, että voisin hoitaa äitiäni, eli Rasmuksen mummaa, joka alkaa olla jo aika iäkäs. Halusin olla hänen lähellään niin kauan kuin saamme häntä pitää.”

Johanna halusi hoitaa myös Rasmusta kotona niin pitkään kuin se on mahdollista kotihoidontuen turvin. Elämä lapsen kanssa on ollut onnellista mutta taloudellisesti hyvin niukkaa aikaa.

Rivitalossa vuokralla asuva yksinhuoltajaäiti saa kuukaudessa 519,47 euroa kotihoidontukea, josta vähennetään vielä verot. Lisäksi hän saa asumistukea ja toimeentulotukea, mutta siitä huolimatta rahat eivät tahdo riittää edes pakolliseen, kuten vuokriin ja auton ylläpitoon. Auto on välttämätön, sillä maaseudulla välimatkat ovat pitkät ja julkinen liikenne harvaa.

Jokainen euro on tiukassa

Suomessa noin joka kahdeksas lapsi elää vähävaraisessa perheessä. Näitä lapsia on noin 135000. Vähävaraisuuden taustalla on monia erilaisia syitä, kuten vanhempien sairautta ja työttömyyttä. Kaikkein heikoimmassa asemassa ovat yksinhuoltajaperheet.

Köyhyys tarkoittaa Johannan mukaan sitä, että jokainen euro on laskettava tarkkaan.

”Ostan ruuat tarjouksesta ja vaatteet kirpputoreilta tai kierrätyksestä. Kampaajalla käyn kerran vuodessa tai puolessa, ja jos haluan väriä, värjään itse. Matkustelu tarkoittaa parin päivän minilomia Rasmuksen kummien luona.”

Johanna on kiitollinen, ettei lapsi vielä vaadi paljoa. Hän myös toivoo, että poika valitsisi aikanaan edullisia harrastuksia. Ilmajoella kun ollaan, tämän hetken harrastus on nallepaini. Johanna itse tekee käsitöitä ja on mukana MLL:n toiminnassa.

Juuri tällä hetkellä hän on kuntouttavassa työtoiminnassa, sillä kotihoidontuki on loppumassa ja edessä on paluu työelämään.

Yhden asian Johanna on päättänyt.

”Jos saan töitä ja taloudellinen tilanne paranee, osallistun myös itse Hyvä Joulumieli –keräykseen, ihan varmasti.”

Hyvä Joulumieli -keräyksen järjestävät Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) ja Suomen Punainen Risti (SPR). Keräys toteutetaan yhteistyössä Ylen Aamu-tv:n, Yle Radio Suomen ja Yle Radio Vegan kanssa. Keräysaika on 22.11.-24.12.2018 ja tavoitteena oin kerätä 1960000 euroa, jolla voidaan jakaa 28000 kappaletta 70 euron lahjakortteja vähävaraisille perheille. S-ryhmän ruokakaupat ovat tänäkin vuonna mukana Hyvä Joulumieli -keräyksessä.

Lue lisää: