Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lukijoiden vappusuosikit: Munkit ja sima maistuvat

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 28.4.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Virittäydy vapputunnelmaan lukemalla lukijoiden hauskoja vappukommelluksia. Yhteishyvän kyselyssä kerrottiin vappusuosikkeja ja -muistoja.

Munkit ja sima ovat suurimmalle osalle vapun suosikkiherkkuja. Tippaleivillä herkuttelee munkkeihin verrattuna vain harva. Näin lukijat laittoivat vappuherkut järjestykseen:

 1. Munkit
 2. Sima
 3. Nakit
 4. Perunasalaatti
 5. Tippaleivät
 6. Silli

Suosituimmaksi vapputekemiseksi osoittautui grillaaminen ja munkkien leipominen. Moni kertoi myös kodin koristelun kuuluvan vappuun. Näin lukijat laittoivat vapputekemiset järjestykseen:

 1. Grillikauden avaaminen
 2. Munkkien ja tippaleipien valmistus
 3. Kodin koristelu
 4. Ystävien kutsuminen kylään
 5. Piknik
 6. Patsaan lakituksen seuraaminen
 7. Vappulounas ravintolassa

Lukijoiden vappumuistoja

Karanneita vappupalloja

"Sain lapsena (kultaisella 80-luvulla) hienon yksisarvisvappupallon. Veljen kanssa sitten kotipihalla pallojemme kanssa seisottiin ja tuli kisa, kumpi uskaltaa päästää pallon irti ja ottaa kiinni. Niinhän siinä kävi, että pallo karkasi minulta ja itku tuli. En saanut uutta palloa. Harmittaa vieläkin, ei ole sen jälkeen niin isoa ja upeaa palloa näkynyt missään."

"Meille kaikille lapsille oli hankittu heliumpallot. Kun tulimme kotipihaan, isä avasi jotenkin huolimattomasti takaluukun ja kaikki ilmapallot leijailivat karkuun! Kaiken huipuksi ne tarttuivat pihakoivun latvaan ja jäivät sinne."

"Jäin serpentiineistäni, jotka roikkuivat kaulassa, nolosti kiinni täysin vieraaseen ihmiseen kaupungilla. Tästä selvittiin naurulla ja annoin hänelle paketillisen serpentiiniä."

"Esikoinen sai ensimmäisen vappupallon, jonka mieheni pääsi valitsemaan (sukellusvene). Taisi olla enemmän isälle kuin lapselle mieluinen!"

"Lapsena kilpailtiin siitä kumman foliopallo leijuu ilmassa pisimpään kotona."

Säästä viis – nyt on vappu!

"Joskus on syöty ulkona sormet miltei jäässä mutta ulkona syöty kuitenkin."

"Tivolivaput nuorempana ovat jääneet mieleen – usein varsin kylmä sää, mutta vekottimiin oli päästävä."

"Viime vappu meni piknikillä vesisateessa sateenvarjon alla. Kova tuuli kaappasi sipsit mukanaan jokeen. Mutta ikimuistoista oli kyllä!"

"Pikkukengissa kylälle vaikka oli lunta maassa!"

"Joku vuosi kesken grillaamisen alkoi sataa aivan kaatamalla vettä, mutta sitkeästi päätimme jatkaa grillaamista. Jälkeenpäin kun muistelee, niin olihan se ihan hauska tapaus."

Lapsuuden vappu jäi mieleen

"Lapsena sai laittaa jalkaan kiiltonahkakengät ja mennä hiekkatielle knapsuttelemaan."

"Lähinnä lapsuuden vaput, kun menimme koko perhe torille ja sain viipperän, joka oli niin monen värinen, etten osannut edes laskea."

"Vappuna mentiin aina lapsena retkelle talon taakse ja eväinä oli simaa ja munkkeja ja jalassa pikkukengät."

"Lapsuudessa odotin innolla kun pääsi äidin kanssa leipomaan vappumunkit! Se oli vapun kohokohta ja mieleenpainuva rakas muisto. "

Opiskelijoiden juhlaa

"Kun juhlittiin nuorina koko yön läpi. Aamuun asti. Ja siitä sitten asematunnelin örinöiden kautta siirryttiin piknikille... Voi niitä aikoja..."

"Se ihana tunne, kun sokerimunkin mansikkahillo oli korvattu chilikastikkeella. Jännät jäynät oli kavereilla muutama vuosi takaperin."

"Menin ystäväni kanssa Helsinkiin pari vuotta yo-lakin saamisen jälkeen. Saavuttuamme lakit tietysti päässä ja sinnehän se kaveri katosi muiden valkolakkien joukkoon. Silloin ei vielä kännykätkään olleet yleisiä, joten löytämiseen meni tovi."

"Ensimmäinen vappu ylioppilaslakin kanssa. Lakkia varjeltiin pitkin iltaa kuin hentoa kukkasta ja tästä hyvästä hyvinkin esittelykelpoinen myös seuraavanakin vuonna!"

"Opiskelijavappuna Tampereella oli mahtava seurata teekkarien kasteita. Samaisena vappuna suht tuoreesta ylioppilaslakista tuli entinen sen jouduttua kuohuviinisateen alle, taisi siinä allekirjoittaneen keinonahkatakkikin päätyä roskikseen vappuhulinoiden jälkeen."

Yhteishyvän vappukyselyyn osallistui 640 lukijaa.

Lisää aiheesta