Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin kierrätät elektroniikan: palauta myymälään tai alueen kierrätyspisteeseen

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Lähde:
ympäristöasiantuntija Seppo Kajaste HSY, YTV. Paperinkeräys oy, Fimea, apteekki.fi, Fortum, ja UFF.
Julkaistu: 1.6.2017
|
Muokattu: 1.4.2022
Näin kierrätät elektroniikan: palauta myymälään tai alueen kierrätyspisteeseen

Sähkö- ja elektroniikkaromu pitää aina kierrättää erikseen, vaikka laite olisi pienikin. Monet kodinkoneliikkeet ottavat vastaan vanhoja sähkölaitteita, vaikka liikkeestä ei ostaisikaan uutta laitetta tilalle. Esimerkiksi Prismoihin voit palauttaa pieniä, ulkomitaltaan alle 25 senttimetrin kokoisia sähkö- ja elektroniikkalaitteita sekä valaisimia, vaikka et ostaisi mitään. Suuret sähkölaitteet, kuten jääkaapit, voit palauttaa Prismaan, kun ostat sieltä uuden vastaavan laitteen.

Sähkö- ja elektroniikkaromua ei saa jättää taloyhtiön tai kiinteistön jätetilaan, vaan se pitää aina viedä sähkö- ja elektroniikkajätteen keräykseen. Osa elektroniikasta sisältää vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavia aineita. Toimivat laitteet kannattaa tietenkin toimittaa hyötykäyttöön kirpputoreille tai hyväntekeväisyyteen.

Mitä elektroniikkajätteelle pitää tehdä?

Kaikki elektroniset laitteet pitää kierrättää elektroniikkajätekeräyksissä, jotta tärkeät ja vaaralliset aineet saadaan talteen. Jos sähkölaite on rikki, tarkista, ettei siitä valu vaarallisia aineita.

Kun viet tietokoneen kierrätykseen, varmista, ettet levitä koneen mukana tietoa, jonka haluat pysyvän salassa. Vaikka puhdistaisit tietokoneen tai asentaisit ohjelmistot uudestaan, taitava etsijä löytää tiedot kovalevyltä. Anna tarvittaessa ammattilaisen huolehtia tietojen hävittämisestä.

Mitä elektroniikkajätteille tapahtuu?

Usein elektroniset laitteet korjataan ja kierrätetään sellaisenaan. Ne voidaan myös murskata ja poimia murskasta talteen esimerkiksi erilaiset metallit.


Tarkista oman alueesi kierrätyspisteet täältä: www.kierratys.info

Lisää aiheesta