Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Yhden sekajäteastian vuosityhjennyksen hinnalla taloyhtiön pihaan voidaan hankkia esimerkiksi keinu, hiekkalaatikko hiekkoineen, hiekkaleluja, kukkamultaa ja lähes 150 orvokkia.

Näin vaikutat kierrätykseen omassa taloyhtiössäsi

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 2.6.2017
|
Muokattu: 1.4.2022
Näin vaikutat kierrätykseen omassa taloyhtiössäsi

Kerro isännöitsijälle tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle, että toivot parannuksia kierrätysmahdollisuuksiin. Vaikka taloyhtiösi noudattaisi lakia ja jätehuoltomääräyksiä, parantamisen varaa on yleensä silti.

Perustele muutos ympäristösyillä tai laskemalla, kuinka paljon rahaa taloyhtiö voi säästää lisäämällä kierrätystä. Hinnat vaihtelevat kunnasta toiseen, mutta sekajäte on kalleinta jätettä.

Laskelmaa varten tarvitset taloyhtiösi jätehuollon asiakasnumeron, jonka saat isännöitsijältä. Jätesäiliöiden hinta vaihtelee varsinkin sen mukaan, kuinka paljon säiliöitä on ja kuinka usein ne tyhjennetään.

Otetaan esimerkiksi pääkaupunkiseudun HSY:n jätehuolto: Jos käytössä on yksi 600 litran sekajäteastia, sekajätekustannukset ovat kerran viikossa tyhjennettynä pääkaupunkiseudulla 595,92 euroa vuodessa. Sadan hengen kiinteistö tarvitsee kuusi sekajäteastiaa, jotka tyhjennetään kerran viikossa. Tämä maksaa vuodessa noin 3300 euroa. Koska todennäköisesti roskakatokseen ei mahdu noin montaa jäteastiaa, niitä pitäisi tyhjentää useammin, mikä lisää hintaa.

Hintaan voi vaikuttaa lisäämällä kierrätystä. Halpaa on etenkin paperinkeräys, koska siitä taloyhtiö maksaa vain keräyspaperiastian vuokrahinnan, jos astia ei ole taloyhtiön oma.

Kiinteistö säästää vuoden mittaan satoja euroja, jos se voi vähentää sekajäteastioiden määrää jätekatoksessaan vaikka yhdellä astialla ilman, että tyhjennyskertojen viikoittaista määrää ei muuteta.

Lisää aiheesta