

Teksti: S-kokeilukeittiö
Kuvat: Reetta Pasanen
5.8.2025 | Päivitetty 8.8.2025
Tillagningstid 40 min. + jäsning 12 h | 12 stycken | Ugnstemperatur 225 °C
Ingredienser
2–3 (400 g) äpplen (inhemska)
5 dl vatten
1 påse (11 g) torrjäst
2 msk rypsolja
1 tsk salt
10 dl semlemjöl
Tvätta äpplena och riv dem med skalet på ett grovt rivjärn.
Blanda rivna äpplen, kallt vatten och jäst i en bunke (volym 5 l). Tillsätt olja och salt.
Tillsätt mjöl tills degen får en tjock, grötliknande konsistens. Blanda till en jämn deg med en trägaffel, men knåda inte. Täck över bunken och låt stå i kylskåp över natten (ca 12 timmar) för att jäsa.
Fördela den kylskåpskalla degen med hjälp av två skedar till bullar på ett bakplåtspapper. Strö mjöl på ytan. Grädda semlorna i ugnen i 225 grader i 25–30 minuter.



