Över natten-äppelsemlor

Dessa semlor med knaprig skorpa är enkla att göra.

Over night apple buns
Over night apple buns
Teksti: S-kokeilukeittiö
Kuvat: Reetta Pasanen
5.8.2025 | Päivitetty 8.8.2025

Tillagningstid 40 min. + jäsning 12 h | 12 stycken | Ugnstemperatur 225 °C

Ingredienser

2–3 (400 g) äpplen (inhemska)

5 dl vatten

1 påse (11 g) torrjäst

2 msk rypsolja

1 tsk salt

10 dl semlemjöl

  1. Tvätta äpplena och riv dem med skalet på ett grovt rivjärn.

  2. Blanda rivna äpplen, kallt vatten och jäst i en bunke (volym 5 l). Tillsätt olja och salt.

  3. Tillsätt mjöl tills degen får en tjock, grötliknande konsistens. Blanda till en jämn deg med en trägaffel, men knåda inte. Täck över bunken och låt stå i kylskåp över natten (ca 12 timmar) för att jäsa.

  4. Fördela den kylskåpskalla degen med hjälp av två skedar till bullar på ett bakplåtspapper. Strö mjöl på ytan. Grädda semlorna i ugnen i 225 grader i 25–30 minuter.

Aiheet