Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sormikkaat kirjoneulelangasta

Asiantuntija:
Novita
Kuvat:
Juha Salminen
Julkaistu: 24.9.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Neulo kirjokuvioiset sormikkaat yhdestä langasta ilman langan vaihtoja.

Sormikkaat kirjoneulelangasta

 

Koko: yksi koko naiselle

Lanka: 100 g Novita Nalle Four Seasons, Aloevera, Kukkaketo tai Novita Wool.

Novita Nalle Four Seasons, Aloevera, Kukkaketo tai Novita Wool ovat poistuneet valmistajan valikoimasta. Niiden tilalle voi käyttää Novita Nalle Taikaa.

Sukkapuikot ja pyöröpuikot (40 cm): nro 3 ja 3½ tai käsialan mukaan

Tiheys: 22 s ja 32 krs sileää neuletta = 10 cm, sormikkaissa 24 s sileää neuletta ohuemmilla puikoilla = 10 cm

Mallineule: Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *1 o, 1 n*, toista -. Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein.

Aloittaminen: Aloita silmukoiden luominen aina langan värin vaihtumiskohdasta. Jos aloitat kerän ulko- tai sisäpuolelta, tee se aina samoin. Näin raitavärit kulkevat oikeassa järjestyksessä.

Langan jatkaminen: Varmistat saman levyiset raidat jatkamalla lankaa aina värien vaihtumiskohdassa. Tarkista, että raidoitus jatkuu oikeassa järjestyksessä.

Solmu langassa: Myös solmun kohdalla toimi kuten edellä. Voit joutua purkamaan neuletta värin vaihtumiskohtaan, mutta se on varmasti vaivan arvoista. Jos langan raidoitus jatkuu "nurinperin", aloita solmun jälkeinen lanka lankakerän toisesta päästä. Näin varmistat raidan jatkumisen oikeassa järjestyksessä.

Oikean käden sormikas

Varsi: luo ohuemmille sukkapuikoille 40 s ja jaa s:t neljälle puikolle, 10 s kullekin. Krs:n vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo sileää neuletta suljettuna neuleena 6 krs:ta.

Tee nirkkokerros: neulo *2 s oikein yhteen ja ota langankierto puikolle*, toista - kerros loppuun. Neulo sileää neuletta 6 krs. Taita aloitusreuna nurjalle. Neulo seuraavalla kerroksella aloitus reunan s:t yhteen puikolla olevien silmukoiden kanssa. Jatka sileää neuletta.

Kun varren korkeus on 12 cm, aloita peukalokiila. Neulo III puikolta 1 s oikein, lisää 1 s (= nosta kahden s:n välinen lankalenkki vasemmalle puikolle ja neulo se kiertäen oikein). Neulo 3 s oikein, lisää 1 s ja neulo krs loppuun. Neulo 2 välikrs:ta ja toista lisäykset, nyt niiden välissä on 5 s. Jatka sileää neuletta ja tee peukalokiilan lisäykset tähän tapaan vielä joka 3.krs 3 kertaa. Lisäysten väliin tulee aina 2 s enemmän kuin edellisellä lisäyskerroksella.

Lisäyskerros toistuu yhteensä 5 kertaa = puolet yhden puikon silmukkamäärästä ja kiila ulottuu peukalon juureen. Neulo viimeisten lisäysten jälkeen vielä 1 krs ja seuraavaa krs:ta kiilan alkuun. Siirrä kiilan 13 s apulangalle odottamaan. Luo peukalokiilan kohdalle 3 uutta silmukkaa ja jatka sileää neuletta edelleen, kunnes sormikas ulottuu pikkusormen juureen.

Neulo ensin pikkusormi: Ota työhön selkäpuolelta I puikon alusta 5 s, luo pikkusormen ja nimettömän väliin 3 uutta s:aa ja ota kämmenpuolelta IV puikon lopusta 5 s = 13 s. Jaa s:t kolmelle puikolle ja neulo suljettuna neuleena sileää, kunnes kynsi melkein peittyy.

Tee kärkikavennukset: neulo jokaisen puikon lopussa 2 s oikein yhteen kunnes jäljellä on 3 s. Katkaise lanka ja vedä se loppujen s:iden läpi. Päätä hyvin.

Ota odottamassa olevat s:t työhön, poimi pikkusormen juuresta 3 s ja neulo kaikilla 33 s:lla 3 krs:ta sileää neuletta suljettuna neuleena.

Nimetön: ota työhön selkäpuolelta 4 s, luo nimettömän ja keskisormen väliin 3 uutta s:aa, ota kämmenpuolelta 5 s ja ota nimettömän juureen ennen välikerroksia luodut 3 s = 15 s. Neulo kuten pikkusormi edellä.

Keskisormi: ota työhön selkäpuolelta 4 s, luo keskisormen ja etusormen väliin 3 uutta s:aa, ota kämmenpuolelta 5 s ja poimi nimettömän juuresta 3 s = 15 s. Neulo kuten edellä.

Etusormi: ota työhön loput 12 s ja poimi vielä keskisormen juuresta 3 s = 15 s. Neulo kuten edellä.

Peukalo: jaa apulangalla odottavat s:t kahdelle puikolle ja poimi kolmannelle puikolle peukalon juuresta 5 s = 18 s. Neulo suljettuna neuleena 1 krs oikein kaikilla silmukoilla. Neulo 2.krs:lla 2 s oikein yhteen peukalon juuresta poimittujen s:iden kohdalla. Neulo 3.krs:lla kaikki s:t oikein ja kavenna 4.krs:lla samoin 1 s kuten 2.krs:lla. Neulo lopuilla 16 s:lla sileää, kunnes peukalon kynnestä näkyy puolet. Tee kärkikavennus kuten muissa sormissa.

Vasemman käden sormikas

Neulo kuten oikean käden sormikas, mutta tee peukalokiila II puikon loppuun.

Lisää ideoita neulomiseen

Lisää aiheesta