Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Timo Parvela: Kuvitelmia lastenkirjailijasta

Teksti:
Timo Parvela
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 11.7.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Timo Parvela: Kuvitelmia lastenkirjailijasta

"Ihanaa, kun sulla on niin hyvä mielikuvitus." Jos olet lastenkirjailija, et voi välttyä stereotypioilta, joiden kumoaminen aiheuttaa kuulijassa sellaisen moraalisen närkästyksen, että yleensä sitä vain hymyilee sisäänpäin ja nyökyttelee. Onon, hyvä on. Lastenkirjailijaa näet pidetään kirjailijoiden keijuna, jonka luomisen tuskalla on jotain tekemistä väriliitujen loppumisen kanssa.

Hyvä mielikuvitus. Ainakaan itselläni ei ole minkäänlaista mielikuvitusta. Onneksi silloin tällöin satun muistamaan jotain, joka sopii tarinaan. Google hoitaa loput.

Lapsirakkaus. Kirjamessuilla ja yleisötilaisuuksissa lastenkirjailijaa pidetään usein puistotätinä tai -setänä, joka palaa halusta päästä viihdyttämään lapsijoukkoja. Kollegoiden istuessa nahkatuoleissaan päälavalla istuu lastenkirjailija soputeltassa liian matalalla jakkaralla polvet suussaan kertomassa tyynyillä toisiaan mäiskiville tenaville onnen olemusta käsittelevän uutuutensa synnystä.

Palaute. Lastenkirjailijan kuvitellaan hukkuvan kirjeiden ja piirustusten hellyttävään tulvaan. Itse saan palautetta keskimäärin kerran vuodessa, kun ysiluokkalaiset tekevät kirjaesitelmiään. Heidän viestinsä alkavat aina samalla tavalla: Mun tarttis vissiin tehä sust joku esitelmä. Kerro jotain sust ja sun kirjoista.

Huomio. Jos lastenkirjailija huokaisee, että hänen edustamaansa genreä pidetään nykyisin pelkkänä värityskirjojen jatkeena, nousee kuulijan sormi heti pystyyn ja lastenkirjailija saa kuulla, kuinka hänen pitäisi iloita pelkästä lasten silmien tuikkeesta. Kts. kohta palaute.

Miksi kirjoitat lapsille? Kysymysten klassikko, johon en osaa vieläkään vastata. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että kotimainen lastenkirjallisuus on yksi tärkeimmistä kulttuurimme tukijaloista ja lukutaito on avain kaikkeen, mutta omaan kirjoittamiseeni tämä tieto ei vaikuta sitä eikä tätä. En minä kirjoita lapsille. Kirjoitan ihmisille kuten kaikki muutkin kirjailijat ja olen iloinen ja ylpeä siitä, että saan tehdä niin.


Kolumnisti Timo Parvela on kirjailija, joka tarkkailee kotipellon reunalta muuttolintuja ja maailmanmenoa.

Lisää aiheesta