Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Timo Parvela: Minulla on unelma

Teksti:
Timo Parvela
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.3.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Timo Parvela: Minulla on unelma

"Minulla on unelma" on kuuluisa lause, joka toistui Martin Luther Kingin vuonna 1963 pitämässä puheessa.

Masennusta mittaavissa testeissä kysytään, näkeekö testattava tulevaisuudessaan mitään odottamisen arvoista. Kun mieli on maassa, on katsekin alhaalla ja taivaanranta kadonnut näkökentästä. Masentunut ei taivaisiin kurkota, kun jokaisessa askeleessakin on kylliksi.

On pitkä, liian pitkä aika siitä, kun olen kuullut kenenkään unelmoivan paremmasta maailmasta. Uutisissa vakavailmeiset ihmiset istuvat niska kyyryssä lukemassa madonlukuja ja varoittamassa ennenaikaisesta riemusta. Me suomalaiset, tunnollinen ja kunnollinen kansa, pidämme tällaisina aikoina itsestään selvänä, ettei haihatteluun ole mitään aihetta. Itku pitkästä ilosta ja parku kepeästä mielestä.

Silti, naiiviuden ja hattarapäisyyden uhallakin toivoisin, että meillä olisi uskallusta unelmoida. Jos me näemme vain epäkohdat, olemme auttamattomasti eksyksissä. Ei huonoista ajoista poispyrkiminen ole mikään tavoite. Se ei ole unelma, eikä se luo mitään uutta. Unelma on sen sijaan  päämäärä, jota kohti pyrkiä.

Pahimmat uhkakuvat olivat yhteisen unelman vuoksi muuttuneet toivoksi ja, mikä tärkeintä, kaloiksi.

Aikoinaan muutamalla kalastajalla oli unelma lohen-uistelusta Suomenlahdella. Kuten tiedämme, on meri suuri ja kalan saaminen tiukassa. Kalapaikathan ovat perinteisesti olleet tarkoin varjeltua yksityistä tietoa, jota ei jaeta edes kuolinvuoteella. Mutta näillä uistelijoilla oli unelma, ja se ajoi heidät yhteistyöhön. Jotain ennenkuulumatonta tapahtui. Kalapaikkatietoja ruvettiin jakamaan julkisesti internetissä. Kuka tahansa saattoi äkkiä tarkistaa, missä kala oli liikkunut viime viikolla ja mitkä luodot ja syvänteet olivat ottipaikkoja. Ja kas, kala ei kadonnut vesistä. Sen sijaan yhä useampi kalastaja alkoi saada saalista. Pahimmat uhkakuvat olivat yhteisen unelman vuoksi muuttuneet toivoksi ja, mikä tärkeintä, kaloiksi.

Minulla on unelma unelmasta, jonka eteen olisimme kaikki valmiit antamaan jotain omastamme. Tietoa, taitoa ja myötätuntoa. Sen unelman nimi on yhteinen Suomi.

Kolumnisti Timo Parvela on kirjailija, joka tarkkailee kotipellon reunalta muuttolintuja ja maailmanmenoa.

Lisää aiheesta