Tutkija ilmastonmuutoksesta: ”Päästöjen vähentäminen voi olla myös innostavaa uusien asioiden kokeilua” - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tutkija ilmastonmuutoksesta: ”Päästöjen vähentäminen voi olla myös innostavaa uusien asioiden kokeilua”

BIOS-tutkija Paavo Järvensivu

Paavo Järvensivu nauttii Greta-veneellä purjehtimisesta. Häntä kiehtoo itsensä asettaminen korostetusti luonnonvoimien liikuteltavaksi.

BIOS-tutkija Paavo Järvensivun mukaan kaikki on rakennettava uudelleen ekologiseksi. Tähän tarvitaan mielikuvista.

Jaa Somessa
Teksti
Riina-Maria Metso
Kuvat
Sami Kuusivirta

BIOS-tutkimusyksikön tutkija, Paavo Järvensivu, 36, sanoo, että on aika selvää, mitä yksilön pitäisi tehdä ilmaston eteen. Näin hän pohdiskelee:

”Voimme laskea oman hiilijalanjälkemme eri asumismuodoista, syömisestä ja liikkumisesta ja tehdä valintoja laskelmien mukaan. Yksittäiset valinnat eivät kuitenkaan riitä. Suomen nettopäästöt kasvoivat viime vuonna, kun niiden pitäisi laskea kovaa vauhtia.

Sekä Suomessa että maailmalla pitäisi tapahtua paljon 10–20 vuodessa. Meidän on mietittävä todella konkreettisesti, minkä energiantuotannossa, liikenteessä, asumisessa, ruoan tuotannossa ja rakentamisessa täytyy muuttua. Tarvitsemme ekologista jälleenrakennusta.

”Yksittäiset valinnat eivät riitä.”

Yhteiskunta on rakennettava uudelleen samalla tavalla kuin se rakennettiin sodan jälkeen. Nyt infrastruktuuri ei ole raunioina, mutta ongelma on, että emme enää voi käyttää sitä, koska se vaatii jatkuvasti liikaa fossiilisia polttoaineita. Kaikki on rakennettava uudelleen ekologiseksi.

Siihen tarvitsemme poliittista mielikuvitusta: tämä on mahdollista. Tähän saakka olemme ajatelleet, ettei siihen ole varaa. Meillä on varaa aiheuttaa katastrofaalinen ilmastonmuutos, mutta ei varaa torjua sitä?

Talouspuolelta on löydyttävä motivaatiota ja kekseliäisyyttä siihen, että elinkelpoinen planeetta säilyy.”

Ihmiset ovat heräämässä

”Ihmiset ovat heräämässä siihen, ettei talouden tule ohjata ihmisiä ja yhteiskuntaa, vaan se on työkalu, jota voimme käyttää tavoitteiden saavuttamiseksi. Se herättää toivoa.

Työpaikoilla mietitään yhä enemmän, mitä ollaan tekemässä ja millaista tulevaisuutta rakennetaan. Kun ihmiset ottavat ilmastonmuutoksen torjumisen enemmän asiakseen henkilökohtaisessa elämässään, he vaativat myös päätöksentekijöiltä ja työnantajiltaan jotain.

Kestävän tulevaisuuden rakentaminen ei voi olla niiden varassa, joilla on vähiten valtaa. Yksilöiden herääminen synnyttää painetta ja ymmärrystä siitä, että nyt pitää ihan oikeasti tehdä jotain.

”Kestävän tulevaisuuden rakentaminen ei voi olla niiden varassa, joilla on vähiten valtaa.”

Nuorten ilmastolakot ja muu radikaalimpi toiminta kumpuaa siitä, että he ovat huomanneet joutuvansa elämään ilmastonmuutoksen seurausten kanssa.

Vallalla on kuitenkin vanhempi sukupolvi. He eivät tunne kehossaan samaa ahdistusta, joten se ei myöskään kanavoidu päättäväiseksi toiminnaksi.

Työssäni tutkijana etsin niitä asioita, joista olisi eniten hyötyä ilmastolle. Samalla yritän löytää sellaisia kiinnostavia tapoja, ettei maailma alkaisi näyttäytyä ahdistavana ja rajoittavana.

Viime kesänä ostimme muutaman kollegan kanssa vanhan ruotsalaisen purjeveneen. Se on hyvinkin vähäpäästöistä toimintaa, mutta myös hyvin elämyksellistä ja hauskaa. Navigoimme ruotsinlaivojen seassa ja opettelemme, miten tuulien ja virtauksien kanssa liikutaan.

Päästöjen vähentäminen voi olla myös innostavaa uusien asioiden kokeilua.”

Näin voit vaikuttaa:

”Kaiken a ja o on rakentaa yhdessä ja pitkäjänteisesti vähäpäästöisen elämän edellytyksiä.”

– Paavo Järvensivu

Mitä ilmaston eteen pitäisi tehdä? Näin he kertovat:

Julkaistu: 26.9.2019
Muokattu: 27.9.2019
Jaa Somessa