Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Aknea aikuisena ja pahenee kesällä? Tässä voi olla syy

Näinkin voi käydä: kasvoihin nousee näppylöitä kuin teinille konsanaan. Näppylöille voi olla yllättävä syy, ja joillakin kesä pahentaa tilannetta.

Naisella punaisia näppyläisiä laikkuja poskissa, koskettaa meikkivälineellä hymyillen kasvojaan.
Naisella punaisia näppyläisiä laikkuja poskissa, koskettaa meikkivälineellä hymyillen kasvojaan.
Teksti: Emmi Maaranen
Kuvat: Getty Images
28.5.2025 | Päivitetty 28.5.2025

Oletko ihmetellyt, miksi kasvoillesi on ilmestynyt finnejä, jotka eivät tunnu lähtevän pois?

Kyse ei välttämättä ole aknesta – myös ruusufinni eli rosacea aiheuttaa finneiltä näyttäviä näppylöitä.

Mistä sitten voi tietää, onko kasvoilla aknea vai ruusufinniä?

”Suurin tekijä on ikä. Vaikka ruusufinni voi tulla missä iässä tahansa, huippu on selvästi 35–50-vuoden välillä”, ihotautien erikoislääkäri Taras Klimenko Ihosairaalasta kertoo.

Akne taas voi tulla Klimenkon mukaan miehille minkä ikäisenä vain. Naisilla se on kuitenkin hyvin harvinainen vaihdevuosi-iän jälkeen.

Akneen kuuluu tyypillisesti tukkeutuneita ihohuokosia eli mustapäitä. Ruusufinnissä niitä ei esiinny, vaan näppylät ovat punaisia. Märkäpäitä voi olla aknen tavoin.

”Ei kuitenkaan ole todella harvinaista, että ihmisellä on akne ja ruusufinni samaan aikaan. Sairauksia hoidetaan 80-prosenttisesti samalla tavalla, joten merkitys ei ole suuri, jos taudista ei päästä selvyyteen”, Klimenko kertoo.

Myös taipumus kasvojen lehahteluun ja punoitukseen viittaa yleensä ruusufinniin.

”Ruusufinni-iho saattaa alkaa välittömästi punoittaa esimerkiksi mausteisesta ruuasta tai alkoholista, kun taas akneiho reagoi ärsykkeisiin huomattavasti hitaammin.”

Elämäntavat voivat pahentaa ruusufinniä

Ruusufinni on krooninen sairaus, joten siitä ei voi päästä kokonaan eroon. Oireet voivat kuitenkin pysyä pitkiä aikoja poissa.

Näppylöintiä voi torjua jonkin verran elämäntavoilla. Jokaisen ruusufinniä sairastavan täytyy itse päästä perille siitä, mitkä asiat pahentavat oireita.

Yksi voi syödä chiliä, kun taas toisella se pahentaa välittömästi oireita. Joku voi saada oireita saunomisesta, kun toinen voi saunoa vaikka päivittäin.

Eli siis sauna tai chili voivat tehdä näppylöitä iholle.

Myös auringolta suojautumisella voi olla vaikutusta tautiin.

”Aurinkosuojien käyttämisestä on todennäköisesti kohtalainen hyöty ainakin heillä, joilla aurinko on ruusufinnissä aktivoiva osatekijä”, Klimenko kertoo.

Osalla potilaista ruusufinni saattaa olla pahin talvisin. Silloin aurinkosuojalla ei välttämättä ole paljon merkitystä.

Ruokavalio vaikuttaa osalla taudin pahenemiseen, mutta asiaa on tutkittu melko vähäisesti, Klimenko kertoo. Yleisesti kuitenkin tiedetään, että ruokavalio vaikuttaa suoliston bakteeritasapainoon ja yleiseen hyvinvointiin. Esimerkiksi vaaleat viljat ovat harvalle hyväksi.

”Yhtä tiettyä ruokavaliota ruusufinnipotilaille ei voi kuitenkaan suositella, koska eri ihmisillä erilaiset asiat toimivat laukaisevina tekijöinä”, Klimenko sanoo.

Miten estrogeeni liittyy ruusufinniin?

On epäilyksiä, että estrogeenilla voi olla osaa taudin puhkeamiseen, koska ruusufinniä on huomattavasti enemmän naisilla. Esiintymisen huippu myös sijoittuu ikävuosiin, jolloin estrogeenin tuotanto vähenee.

Asia ei kuitenkaan ole yksioikoinen, sillä jos kyse olisi vain hormoneista, ruusufinniä voitaisiin hoitaa helposti hormonivalmisteilla, Klimenko sanoo.

”Ruusufinni voi puhjeta jo parikymppisenä, ja jopa lapsi voi saada sen, vaikka se on harvinaista. Yleisyys kasvaa pikkuhiljaa iän mukaan loivaa mäkeä, ja 35–50 ikävuoden kohdalla on iso kumpare.”

Se tiedetään, että perintötekijät vaikuttavat taudin puhkeamiseen. Osalla ruusufinni kulkee suvussa ja puhkeaa samoihin aikoihin. Vaiva on hyvin yleinen: noin viisi prosenttia aikuisväestöstä sairastaa ruusufinniä.

”Perinnöllisyys vaikuttaa moniin eri komponentteihin, kuten ihon herkkyyteen tulehtua ja siihen, miten iho reagoi talipunkkeihin”, Klimenko kuvailee.

Kaikkien ihmisten iholla on talipunkkeja, mutta ruusufinniä sairastavilla niitä on usein moninkertaisesti. Vain 0,3 millimetrin kokoinen loinen kuuluu ihmisen ihon normaaliflooraan.

Ihon normaalifloora tarkoittaa ihmisen iholla eläviä mikrobeja.

Ruusufinniä on mahdollista hoitaa

Voiko ruusufinniin sairastumista ehkäistä jollain tavalla?

Terveellisistä elämäntavoista ja ihon suojaamisesta auringolta voi olla jotain hyötyä.

”Myös erittäin voimakas kosmetiikan käyttö sekä kosmetiikkatuotteiden jatkuva vaihtaminen saattavat lisätä riskiä ruusufinniin”, Klimenko kertoo.

Kosmetiikkaa saa tietysti käyttää, mutta esimerkiksi hyvin hengittämätön ihomeikki voi altistaa ruusufinnille. Tässä mielessä ruusufinnin taustatekijöissä on samankaltaisuutta kuin suunympärysihottumassa, josta myös tiedetään, että voimakas kosmetiikan käyttö voi aktivoida sitä.

Jos itsellä epäilee ruusufinniä, lievää muotoa voi hoitaa itsehoitolääkkeillä ensin kotona parin kuukauden ajan.

”Kun oireet alkavat häiritä, kannattaa suunnata lääkäriin. Olemme erilaisia sen suhteen, milloin kosmeettinen oire koetaan häiritseväksi. Ruusufinniin voi kuitenkin liittyä osalla myös jatkuvaa polttelua ja kirvelyä, mihin kannattaa tietysti hakea apua.”

Ruusufinniä hoidetaan kohdistamalla hoito ruusufinnin eri osatekijöihin, Klimenko kertoo.

”Lääkkeillä voidaan hoitaa näppylöintiä, paukamointia, punoitusta tai tulehduksellisuutta itsessään. Myös talipunkkeihin voidaan vaikuttaa.”

Ruusufinnin hoidossa käytetään muun muassa atselaiinihappoa sisältäviä voiteita, antibiootteja voiteina tai sisäisesti sekä verisuonia supistavia voiteita. Ivermektiinivoide vaikuttaa talipunkkeihin.

Kortisonivoiteita ei kannata käyttää, koska ne usein pahentavat vaivaa. Viimesijainen hoitokeino vaikeaan ruusufinniin on sisäinen A-vitamiinijohdannainen, jota käytetään myös vaikean aknen hoidossa.