Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tiina Mattila, Heidi Kohonen ja Kati Harki ovat Antti Tuiskun faneja. Keikoilla käyminen on tuonut elämään iloa ja suuria tunteita.

Antti Tuiskun aikuiset tosifanit hurahtivat suosikkiartistiinsa vaatemallistoa myöten

Teksti:
Maarit Rasi
Kuvat:
Eveliina Vuorma
Julkaistu: 7.6.2023
|
Muokattu: 15.6.2023
Kati Harki, Tiina Mattila ja Heidi Kohonen ovat Antti Tuiskun tosifaneja. Keikalla käyminen on ollut kuin urheilumatsi. Pian on edessä uuden suosikin etsintä, kun Tuisku lopettaa artistinuransa.

”Kysyin veljeltäni, onko huvittavaa, että nelikymppinen nainen on, että jee.”

Kun kirkkonummelainen Kati Harki, 48, puhuu Antti Tuiskusta, tunnelmaa voi melkein kosketella.

Energiataso helsinkiläisen ravintolan kulmapöydässä on huipussaan, sillä vieressä Harkin lauseita täydentävät nauraen Tiina Mattila, 46, ja Heidi Kohonen, 49.

Ystävillä on keskenään paljon yhteistä: on samanikäiset tyttäret, yhteinen perhepiiri, harrastukset ja jopa koirat, joista kaksi on toistensa velipuolia. Yksi kiinnostuksenkohteista on yli muiden.

Ystävysten yhteinen intohimo on poplaulajana tunnettu rovaniemeläismies Antti Tuisku.

Kati Harki kuvailee naisporukan faniutta kokonaisvaltaiseksi tunteeksi.

”Tuiskun keikoista tulee olo, että vitsit mä olen elossa”, Harki sanoo.

Suoritustentäyteisten ruuhkavuosien keskellä tunne on korvaamaton.

Kun omaa aikaa on vähän, kalenteriin ajoissa merkattu keikkailta on kullan arvoinen.

Peto on irti innosti fanittamaan

Harki, Mattila ja Kohonen ovat seuranneet Antti Tuiskun uraa vuodesta 2003 lähtien.

Tuolloin vahvalla murteella puhunut Tuisku sukelsi suomalaisten sydämiin Idols-kykykilpailun kautta.

Laulajan luonne teki vaikutuksen, mutta Tuiskun musiikin faneja kolmikosta tuli vasta myöhemmin.

"Vieläkin kun Peto on irti soi, on vaikea olla tanssimatta."

Kun Harki kuuli vuonna 2015 kriitikoiden kehuman Peto on irti -kappaleen, hän ei malttanut pysyä paikoillaan.

”Kappale ei ollut valtagenreä, mutta se oli niin sairaan hyvä, että halusin heti tanssimaan. Se oli omaan persoonaani sopiva, hyvän olon ja vapautumisen biisi. Vieläkin kun Peto on irti soi, on vaikea olla tanssimatta.”

Into tarttui.

Mielialakuuntelijaksi itseään kutsuva Heidi Kohonen oli kuunnellut Tuiskua erityisesti urheillessaan. Tiina Mattila oli ihastunut murheista vapaaseen tunnelmaan, jota Tuisku musiikillaan tarjosi. Kohta ystävät löysivät itsensä yhä useammin tähden keikoilta.

Antti Tuisku on kuljettanut kolmikkoa aina Seinäjoelta Turkuun ja useammalle Helsingin-keikalle.

”Nekin kaverit, jotka eivät ole Tuiskun faneja, kehuvat hänen keikkojaan. Viime kesän lopussa järjestetty Helsingin stadionkeikka oli maailmanluokan tasoa”, Harki sanoo.

Sympaattinen luonne yksi Tuiskun valteista

Lähes puoli miljoonaa levyä myynyt ja 250 miljoonaa suoratoistokuuntelua kerännyt Antti Tuisku on monen rakastama. Alkuvuosien murska-arvostelut ovat vaihtuneet kriitikoiden ylistyslauluihin. Kehuja on tullut etenkin Jurekin tuottamista albumeista.

Tuiskun menestyksen salaisuutta on turha etsiä pelkästä musiikista.

Levyjen lisäksi Tuisku on julkaissut kirjoja, osallistunut tuomarin roolissa Idolsiin ja suunnitellut nimeään kantavan vaatemalliston.

Prismassa myytävät Antti Tapani -malliston vaatteet ovat tuttuja Harkille, Mattilalle ja Kohoselle.

”Se lähti mustista leggareista, jotka ovat meillä kaikilla samanlaiset. Reputkin meillä on, ja paljon huppareita. Avantouintiharrastuksessa olemme käyttäneet keltaisia bikineitä”, Mattila sanoo.

Antti Tuiskussa kolmikkoa viehättää myös sympaattisuus. Piinkova ammattilainen tuntuu säilyttäneen herkkyytensä menestyksestä huolimatta.

Kun tämän yhdistää periksiantamattomuuteen, moni on vaikuttunut.

”Tuiskun keikat ovat viimeiseen piirtoon asti treenattuja. Kunnianhimo ja määrätietoisuus näkyvät myös Tuiskun fyysisessä kunnossa. Ei hän ihan helpolla itseään päästä”, sanoo Mattila.

Keikalla käyminen on kuin urheilumatsi

Antti Tuiskun musiikki on usein näennäisesti hyväntuulista, sillä laulujen sanat kertovat milloin uskonnosta, milloin ilmastonmuutoksesta tai kiusaamisesta.

Ystävykset fanittavat etenkin väkevää kappaletta Jesse on mun frendi.

”Siinä Tuisku laulaa, että ”Jesse on mun frendi, la-lalla-lalla-laa. Ja siksi mä voin tehdä aivan niin kuin huvittaa. Voin tuhoo yhden planeetan ja jatkaa juhlintaa”, Kohonen kertoo.

Kolmikko kiittelee, ettei Tuisku ole vältellyt niitäkään aiheita, joista moni on hiljaa.

"Kun oikein veetuttaa, laitan sen soimaan."

Elämänkerrassaan Antti Tapani laulaja kertoi kohtaamastaan parisuhdeväkivallasta. Ystävysten mielestä tämä oli rohkeaa, sillä miesten kokemasta lähisuhdeväkivallasta puhutaan harvoin.

Kohonen puolestaan paljastaa, että saa tarpeen tullen energiaa kappaleesta Blaablaa (En kuule sanaakaan). Se kertoo ihmisestä, joka valitsee olla kuuntelematta satuttavia sanoja ympärillään.

”Kun oikein veetuttaa, laitan sen soimaan.”

Aivan kaikki ei näiltäkään faneilta mene läpi. Kohosen mielestä ihmissuhteesta ja liikkumisesta kertova Mä hiihdän -biisi on niin kamala, että on suorastaan synti, että urheilufaneille on tehty niin kurja kappale.

”En jaksa sitä määkimistä”, Kohonen pamauttaa ja nauraa.

Onneksi Tuiskun musiikki tarjoaa ystäville yleensä lähinnä kuplivaa iloa.

Sitä samaa he säteilevät itsekin ympärilleen. Vitsit ja hyväntahtoiset piikit kuuluvat kaverusten keskinäiseen kommunikointityyliin.

Ylimmillään ilo on tietenkin keikoilla.

”Veljeni on suuri penkkiurheilija. Hän kertoi, että hänellä tulee samanlainen fiilis, kun hän käy matsissa ja oma jengi voittaa. Se on elämän suola. Kun tämän voi jakaa muiden kanssa, sen parempi”, Harki kertoo.

Kuka korvaa Tuiskun?

Viime lokakuussa Antti Tuisku kertoi päättävänsä uransa tämän vuoden aikana.

Päätös ei tullut yllätyksenä, olihan muusikko ollut vuosien varrella jo esiintymistauolla, julkaissut kirjoja sekä opiskellut personal traineriksi ja ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi.

Tuisku onkin paljastanut keskittävänsä energiansa terapiatyöhön ja valmentamiseen. Artisti on osakkaana hyvinvointi- ja mielenterveysalan start up -yrityksessä.

Suomen popkuningas vetää uransa viimeisen keikan Turun Ruisrockissa heinäkuussa. Päätöskeikan jälkeen Harkin, Mattilan ja Kohosen pitää ratkaista, kuka korvaa Tuiskun.

Keikkaharrastus edellyttäisi menevää artistia, mutta kaikesta päätellen valinta ei ole aivan helppo.

”Minä haluaisin Elastisen tai Meiju Suvaksen Pure mua -biisin”, kertoo Kohonen.

”Ei me voida mennä katsomaan Meiju Suvaksen yhtä biisiä”, Harki sanoo ja nauraa.

Keskustelut eivät pääty yhteisymmärrykseen, mutta kaikki lupaavat, että sopiva artisti löytyy vielä.

"Olin siellä polvi sökönä ja jorasin yhdellä jalalla. Silti olin niin läsnä ja onnellinen."

Suurempaa tuskaa Tuiskun lopetuspäätöksestä ystävykset eivät myönnä kokeneensa.

Jokin surun kaltainen häivähti kuitenkin rinta-alassa, kun Kohonen käveli toukokuun alussa Tuiskun viimeiseltä Helsingin areenakeikalta kotiin. ”Tässäkö tämä nyt oli?” hän muistaa miettineensä.

Haikeus voi vielä iskeä, naiset arvelevat.

Ikimuistoisia hetkiä Tuiskun parissa on nimittäin niin monia, että niistä on vaikea päästää irti.

”Viimeksi tällainen hetki oli Turun keikalla. Olin siellä polvi sökönä ja jorasin yhdellä jalalla. Silti olin niin läsnä ja onnellinen. Tällaisia hetkiä tulen kaipaamaan”, Harki sanoo.

Antti Tapanin Kesä/Kevät 2023 -mallisto saatavilla vain Prismassa.

Lisää aiheesta