Bakerika voitti Suomalaisen menestysreseptin – Erika kertoo myös varjopuolista

Bakerika-yrityksen huima kasvu ja suomalaisten innostus uutta tuotetta kohtaan uuvutti nuoren yrittäjän. Erika Poussa ei silti muuttaisi juuri mitään.

Erika Poussa seisoo kahvilassa pellillinen keksejä käsissään.
Erika Poussa seisoo kahvilassa pellillinen keksejä käsissään.
Teksti: Anna Wilkman
Kuvat: Aleksi Poutanen, Sofia Tietäväinen
13.11.2025 | Päivitetty 14.11.2025

Joka kerta, kun Erika Poussa, 28, kulkee ruokakaupassa pakasteosaston ohi, hän kurkistaa kaappiin. Leipomo- ja cateringyrittäjä ei voi olla tarkastamatta, löytyykö kaupasta hänen Bakerika-pakastekeksitaikinaansa. Hänellä on tapana korjailla esillepanoa, jotta se on mahdollisimman houkutteleva.

”En vieläkään voi uskoa, että Bakerikalla on tuote kaupassa. Sydämeni pakahtuu siitä, että se on rakastettu”, Erika sanoo.

Ikioma tuote kaupassa on Erikalle iso toteutunut unelma. Erikalla on ollut Bakerika-yrityksensä 17-vuotiaasta lähtien, mutta lanseerauksen ruokakauppoihin mahdollisti Suomalainen menestysresepti 2024 -kilpailun voitto toissa kaudella. Voitosta ja lanseerauksesta on pian kaksi vuotta.

Bakerika-taikinat ovat yksi kaikkien aikojen myydyimmistä Suomalainen menestysresepti -tuotteista, kertoo SOK:n päivittäistavarakaupan johtaja Antti Oksa. Asiakkaat innostuivat niistä alkuvaiheessa siinä määrin, että taikinat pääsivät paikoin loppumaan.

Suomalainen menestysresepti 2026 -kilpailua voit seurata MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla 18.11.2025 alkaen. Uudet jaksot aina tiistaisin klo 20.

Finaalijakso esitetään tiistaina 27.1.2026. Tuolloin selviää, kenen tuote on vuoden 2026 menestysresepti ja mitkä tuotteet löytävät tiensä S-ryhmän kauppojen hyllyille.

Erikan mukaan kilpailu muutti hänen yrityksensä kurssin. Yritys on sen ansiosta tehnyt ”ihan jäätävää kasvua”. Kasvu ei ole ollut vain taloudellista, vaan henkilöstö on kasvanut voiton jälkeen kolmesta kahdeksaan työntekijään. Yrityksellä on nykyisin leipomo-kahvilan lisäksi isompi liiketila, jossa valmistetaan kahvila- ja catering-tuotteita. Keväällä julkaistaan Erikan ensimmäinen keittokirja.

”Asiat ovat loksahtaneet paikoilleen ja unelmia on toteutunut kovaa vauhtia. Uskallan nyt haaveilla isommin ja viedä yritystäni rohkeasti eteenpäin.”

Luovalla yrittäjällä on jatkuvasti jotain uutta suunnitteilla, ja kaupan hyllyille ilmestyikin vastikään uusi keksitaikina: valkosuklaa- ja keksitahnatäytteinen Cookie Butter.

Menestyksellä on varjopuolensa

Bakerikan kasvua kuunnellessa hengästyttää. Erika sanoo suoraan uupuneensa matkan varrella. Vielä Menestysresepti-kilpailun aikaan hän halusi tehdä kaiken itse, eikä pyytänyt tarpeeksi apua.

”Matka ei ole ollut pelkkää kiiltokuvaa. Siitä on helpompi puhua nyt, kun voin pikkuisen paremmin.”

Erika on opetellut delegoimaan ja paremmaksi johtajaksi. Nykyinen luottotiimi on tuonut kaivattua vapautta yrittäjyyteen.

Nuori yrittäjä haluaa kertoa myös menestyksen varjopuolista kaunistelematta. Tulevassa kirjassaan hän jakaa paitsi reseptejä, myös ruokafilosofiaansa ja tarinaansa kulissien takaa.

Hymyilevä Erika Poussa käsissään pieni tarjotin, jolla on kolme keksipinoa

Parin vauhdikkaan vuoden jälkeen Erika tavoittelee nyt parempaa tasapainoa työn ja vapaa-ajan välille. Hän haluaisi esimerkiksi viettää aiempaa enemmän aikaa läheistensä kanssa.

Uupumuksesta huolimatta Erika on onnistunut säilyttämään saman intohimon, jolla aikanaan yli kymmenen vuotta sitten perusti yrityksensä. Hän sanoo olevansa edelleen ikuinen optimisti.

”Olen nauttinut matkasta, enkä muuttaisi montaa asiaa.”

Erika toivoo pääsevänsä tulevaisuudessa tekemään ainakin lisää keittokirjoja. Tämän hetken tärkein tavoite ei kuitenkaan liity työhön, vaan Erika pyrkii viettämään entistä enemmän aikaa perheen ja ystävien kanssa.

”Haluaisin löytää enemmän tasapainoa työn ja muun elämän välille.”

Intohimoisen yrittäjän ei ole helppo rajata työaikaansa, eikä Erika ole ihan varma, millaista tasapainoisempi elämä lopulta edes olisi. Se on kuitenkin tavoittelemisen arvoista.