Tuotteen takana
Hollolassa syntyi kaurahitti, jonka Terhi teki tunnetuksi televisiossa
Terhi Kinnari voitti Suomalainen menestysresepti -kilpailun täysjyväkaurasuurimoista valmistetuilla valmisaterioilla. Nyt hän kertoo, miten voittotuote syntyi ja miksi haluaa pitää meteliä kauran puolesta.


Terhin tavoitteena on saada suomalaiset käyttämään ruoanlaitossa kaurasuurimoita riisin sijaan. Kinnarien omassa kotikeittiössä näin jo tehdäänkin.
Maalaisromantiikka kiehtoi Terhi Kinnaria teini-iässä.
Lapsuutensa Vantaalla ja nuoruutensa Kouvolassa viettänyt kaupunkilaistyttö katsoi vanhoja Niskavuori-elokuvia ja haaveili leppoisasta elämästä peltojen keskellä: siellä olisi maatalo, hevosia ja komea agronomi ihastelemassa viljan tähkiä.
Unelma toteutui parikymmentä vuotta myöhemmin. Sattumalla oli siinä iso osa, mutta siitä lisää myöhemmin. Hollolassa sijaitsevan Kinnarin tilan emäntä nauraa nyt nuoruuden mielikuvilleen romanttisesta maalaiselämästä.
”Harvemmin täällä on hetkiä, jolloin juostaan pellon reunaa hameen helmat hulmuten. Ei maalla pärjää, ellei ole todella ahkera ja reipas.”
Suomenhevosten kasvattaminen on kauran lisäksi Terhi Kinnarille intohimoasia. Hevoset saavat joka päivä tuoretta kauraa syötäväkseen.
Terhi johtaa Kinnarin tilaa, joka on viime vuodet panostanut vastuullisiin kauratuotteisiin. Omassa pihapiirissä on mylly, jossa kuoritaan suurimoita ja valmistetaan niistä rouhetta ja jauhoja sekä litistetään hiutaleita.
”Maailman lyhyin tuotantoketju”, Terhi sanoo ja viittoo lumen peittämälle kaurapellolle.
Omasta myllystä ovat peräisin myös kaurasuurimot, joista valmistetut valmisateriat voittivat vuoden 2025 Suomalainen menestysresepti -kilpailun. Kinnarin täysjyväkaura-ateriat hurmasivat tv-kilpailussa niin tuomariston kuin testikuluttajatkin. Makuina olivat mausteinen kana, lempeä jauheliha sekä metsäsienet ja juusto.
Voittotuote syntyi rakkaudesta suomalaiseen kauraan – tai superkultajyvään, kuten Terhi sanoo.
Rakkaus toi elämään kauran
Ennen kauraan hullaantumista Terhi rakastui puolisoonsa Teemu Kinnariin. Elettiin 2010-luvun alkua ja Terhi pyöritti omaa sisustuspuotia vanhassa navetassa Kärkölässä. Pyörälenkillä ollut Teemu pysähtyi puotiin kahville, eikä tiskin takana ollut Terhi aavistanut, että tässä oli nyt se teiniunelmien agronomi.
Metsäteollisuuden asiantuntijana työskennellyt Teemu oli yli 350 vuotta suvussaan olleen Kinnarin metsä- ja viljatilan isäntä. Pian Terhistä tuli tilan emäntä, ja unelma maalaiselämästä muuttui todeksi.
Terhi ja Teemu ovat samassa suvussa pysyneen Kinnarin tilan neljästoista isäntäpari.
Pitkään yrittäjänä toiminut Terhi näki tilalla potentiaalia pientuottajien myymälälle. Yhdeksi tuotteeksi otettiin omat jauhot, joita Teemu oli opetellut jauhamaan lähellä sijainneella Okeroisten myllyllä.
Vähitellen valikoima laajeni ja Kinnarien oma tuotanto alkoi keskittyä kauratuotteisiin. Myymälään perustettiin myös kahvila ja pieni leipomo. Terhi oppi jatkuvasti lisää maataloudesta, kaurasta ja sen käytöstä elintarvikkeena.
Kauran sanansaattaja muistuttaa, että maailmassa on harvoja ruoka-aineita, joilla on Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen eli EFSA:n hyväksyntä kolmelle terveysväittämälle.
”Kaura ja sen sisältämä beetaglukaani parantavat suolistoterveyttä, edistävät kolesterolin pysymistä normaalina ja ovat verensokerille hyviä hiilihydraatin lähteitä.”
”Yritän olla äänitorvena tälle superkultajyvälle, joka kasvaa suomalaisesta maaperästä. Suomalaiset ovat jo puurokansaa, mutta kokonaisen kaurasuurimon käytöstä tiedetään vähän.”
Terhi kertoo, että Ruotsissa kaurasuurimoita kutsutaan kaurariisiksi. Se auttaa kuluttajia ymmärtämään käyttötarkoitusta. Ruotsissa myynnin kehitys onkin ollut nopeampaa kuin Suomessa.
Paras tapa opettaa on esimerkki
Terhin missio on antaa kuluttajille tietoa kokonaisen kaurasuurimon käytöstä valmisruokien kautta, ja siten saada suurimot kotikeittiöihin. Ennen Suomalainen menestysresepti -kisaa Terhi oli jo pitkään pitänyt ääntä suurimoista eri ruokatuottajien tilaisuuksissa, mutta kehitys oli tuskastuttavan hidasta.
Äänitorvi tarvitsi isomman kuuluvuusalueen, ja siksi Terhi osallistui Suomalainen menestysresepti 2025 -kilpailuun. Herkullisen reseptin luomiseen hänellä oli jo henkilö mielessään.
Kinnarin tilan kahvilan keittiössä työskentelevä kokki Jenni Turkki oli jo aiemmin tehnyt reseptejä kaurahiutaleista, ja nyt hän sai tehtäväkseen kokeilla kaikki reseptit, joissa kaurasuurimoita voi käyttää kuten riisiä. Jenni kääri hihat isomman mittaluokan projektia varten.
”Terhi on potkinut eteenpäin ja uskonut minuun”, Jenni kertoo tuotekehittäjän roolistaan.
Kokki Jenni Turkki sai tehtäväkseen kokeilla reseptejä, joissa kaurasuurimoita voi käyttää kuten riisiä.
Koekeittiön tuloksia maistatettiin kahvilan asiakkaille. He kiittelivät, kehuivat ja hämmästyivät, kun kuulivat ruuan ainesosan. Oli aika astua isolle estradille. Jenni vaihtoi pienet kattilat tehdastuotannon mittakaavaan ja hioi maut kohdilleen.
”Raaka-aineita ja niiden eri yhdistelmiä on testattu yhä uudestaan ja uudestaan pienintä yksityiskohtaa myöten”, Terhi sanoo.
Kahvilan asiakkaat kiittelivät, kehuivat ja hämmästyivät, kun kuulivat ruuan ainesosan.
Kun lopulliset makuvariantit eli kana, jauheliha sekä sienet ja juusto oli valittu, alkoi aterioiden hienosäätö. Jenni ja Terhi ovat muun muassa kokeilleet useita erilaisia juustoja, maistelleet, toimiiko mustapippuri paremmin rouheena vai jauheena ja valitaanko makua lisäämään sitruunaa vai valkoviinietikkaa.
”Näitä on veivattu ja syöty paljon”, Jenni muistelee urakkaa.
Jenni ja Terhi maistelivat yhdessä läpi lukuisia eri makuvariaatioita ennen kuin olivat tyytyväisiä tuotantoon lähtevien valmisruokien lopputulokseen.
Stressi, vähät unet ja tilan muut hoidettavat työt ajoivat Terhin kilpailun aikana hetkittäin epätoivoon, mutta kaksikko tsemppasi toisiaan vaikeilla hetkillä.
TV-kilpailun finaalipäivänä Jenni oli jo varma voitosta.
”Me kaksi yhdessä. Terhin bisnesäly ja minun ruoanlaittoni on voittava yhdistelmä.”
Kauran sisältämät ravintokuidut edistävät suolistoterveyttä ja kolesterolin pysymistä normaalina.
Voitto maatalouden puolesta
Terhin silmissä voitto tarkoittaa myös näkyvyyttä suomalaiselle maanviljelylle, joka vähenee vuosi vuodelta.
”Haluan tuoda esiin maaseudun murrosta ja saada ihmiset kuuntelemaan, mitä maaseudulla on asiaa. Meiltä loppuu ruoantuotanto ja perushuoltovarmuus, jos maanviljelijät eivät saa tarpeeksi rahaa kassaan eivätkä halua enää viljellä.”
”Haluan saada ihmiset kuuntelemaan, mitä maaseudulla on asiaa.”
Terhi antaa esimerkin. Jos viljasta ei saa kunnon tuottoa, viljelijää alkavat houkuttaa muut vaihtoehdot: aurinkopuiston rakennuttaminen pellolle, energiakasvien viljely tai muut energiakompensaatiot.
Nekin ovat hyviä asioita, mutta pois ruoantuotannosta.
Ensimmäiset erät Kinnarin tilan täysjyväkaura-aterioista ovat olleet kuluttajien saatavilla helmikuun alusta lähtien. Aterioilla on Hyvää Suomesta -merkit eli elintarvike on valmistettu suomalaisista raaka-aineista suomalaisella työllä.
Terhi ja Jenni odottavat jännityksellä ja innostuksella kuluttajien palautetta. Uusia makujakin on jo suunnitteilla, mutta ne ovat vielä liikesalaisuuksia.
Suomalainen menestysresepti -kilpailun voittotuotteita on saatavilla S-ryhmän kaupoista.
Kinnarin tila
Kinnarin tila on erikoistunut Päijät-Hämeen pelloilla kasvatetusta kaurasta valmistettuihin tuotteisiin. Vuonna 2021 tilalle valmistui oma myllylinja, jossa valmistetaan ja pakataan vain kauratuotteita. Myllyn tuotteita myydään yli 850 myymälässä ympäri Suomen. Hollolassa sijaitsevalla tilalla on myös oma myymälä ja kahvila.
Kinnarin tila työllistää yrittäjäpariskunta Teemun ja Terhin lisäksi kuusi henkilöä.
Suomalainen menestysresepti 2025 -kilpailun myötä Kinnarin tilan tuotevalikoima laajentui valmisruokien kategoriaan. S-ryhmän kaupoissa on saatavilla kolme eri makua: mausteinen kana, lempeä jauheliha sekä metsäsienet ja juusto.
Tuotteiden sopimusvalmistaja on kouvolalainen Hoviruoka Oy.
Kinnarin tilan myymälässä on kahvio ja pieni leipomo. Tarjolla on joka päivä pitkään haudutettua kaurapuuroa erilaisten lisukkeiden kera.