Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Korona kuritti erityisesti nuoria – nyt tarvitaan aikuisten huolenpitoa

Teksti:
Sanna Suokko
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 16.11.2021
|
Muokattu: 16.11.2021
”Kolmen teini-ikäisen nuoren äitinä olen saanut lähietäisyydeltä seurata, miltä tuntuu, kun nuoruus jää tauolle”, kirjoittaa Yhteishyvän toimituspäällikkö Sanna Suokko.

Korona jätti jälkensä meihin kaikkiin, mutta erityisesti se kuritti nuoria. Tutkimukset osoittavat, että nuorten kokemat mielenterveyden oireet ovat lisääntyneet viimeisen parin vuoden aikana.

Kolmen teini-ikäisen nuoren äitinä olen saanut lähietäisyydeltä seurata, miltä tuntuu, kun nuoruus jää tauolle. Nuori mieli ei vielä osaa rakentaa siltoja tulevaan. Se ei jaksa ammentaa myöskään menneisyydestä, huolettomista lapsuuden päivistä. Nuoren mieli elää tässä ja nyt. Nuori on aina nälkäinen, oli kyse sitten kehosta tai sielusta.

Opiskelu etänä ilman tuttua kouluarkea sekä elämä ilman harrastusporukoita ja hengailua ystävien kanssa on tuntunut monesta nuoresta lamauttavalta. Toki iso osa nuorista voi koronasta huolimatta edelleen hyvin, mutta erityisesti vaikeuksia jo aiemmin kohdanneiden nuorten henkinen taakka on syventynyt entisestään.

Monessa kodissa on koronan seurauksena koettu myös todellista hätää: työttömyyttä, päihteiden väärinkäyttöä ja väkivaltaa. Nuori on joutunut kantamaan vastuuta, joka ei hänelle vielä kuuluisi.

Nuori mieli ei vielä osaa rakentaa siltoja tulevaan.

Kun S-ryhmässä tehtiin päätös lähteä mukaan Pidä huolta -kampanjaan, aloimme Yhteishyvän toimituksessa intoa puhkuen miettimään, miten kertoa teille asiakasomistajille ja Yhteishyvän lukijoille siitä, mistä tässä kaikessa on kyse. Yhdessä LähiTapiolan kanssa S-ryhmä lahjoitti kampanjan alkupääomaksi puoli miljoona euroa. Toivomme, että myös mahdollisimman moni yksityishenkilö lahjoittaisi kampanjaan, kukin kykynsä mukaan. Kaikki lahjoitukset menevät lyhentämättöminä MIELI Suomen Mielenterveys ry:n nuorten mielenterveystyöhön.

Kun edesmenneen Pave Maijasen kappale Pidä huolta kaikui ensimmäisen kerran yli 70 suomalaisartistin uudelleen versioimana kuulokkeissa, saatiin upea lähtölaukaus tälle hyväntekeväisyyshaasteelle. Musiikin voima on ihmeellinen, ja sen avulla on ennenkin muutettu maailmaa. Toivottavasti niin käy myös nyt.

Ja kun musiikin kuuntelulta ennätät, kehotan ottamaan kuunteluun Yhteishyvän uuden podcast-sarjan, Laumasuojan. Se antaa äänen heille, joista tässä kampanjassa todella on kyse. Se sukeltaa kepeästi mutta syvällisesti nuoruuden ytimeen. On valaisevaa kuulla, miltä tuntuu kasvaa aikuiseksi osana suoritusyhteiskuntaa, jossa vain harva kokee tulevansa kuulluksi ja nähdyksi keskeneräisenä, vaillinaisena.

Ihanat nuoret tarvitsevat nyt meidän aikuisten tukea, mutta vielä enemmän me aikuiset ja koko Suomi tarvitsemme heitä.

Lämminhenkistä joulun odotusta koko toimituksen puolesta!

Sanna Suokko, toimituspäällikkö

Lue lisää ja kuuntele kaikki jaksot täältä!

Lisää aiheesta