Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sidikatu Nta ja Tuija Kiviharju valmistavat ruokaa Sidikatun keittiössä Espoossa. Ystävykset kokkaavat usein yhdessä: Tuija opastaa suomalaisten ruokien valmistuksessa ja Sidikatu tutustuttaa ystäväänsä afrikkalaiseen keittiöön. Tässä syntyy ex tempore -pasta siitä, mitä jääkaapista löytyy.

"Lihamakaronilaatikko on koko perheen suosikki" - Sidikatu opetteli lasten takia kokkaamaan suomalaisia ruokia

Teksti:
Leena Lukkari
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 8.3.2022
|
Muokattu: 15.3.2022
Nigeriasta Suomeen kotiutunut Sidikatu Nta haluaa tarjota lapsilleen suomalaista kotiruokaa. Uusia ideoita löytyi S-ryhmän ja Marttojen yhteiseltä kokkauskurssilta.

Mitä koulussa oli ruokana? Tämä on varmasti yksi yleisimmistä kysymyksistä, jonka vanhemmat esittävät lapsilleen koulupäivän jälkeen. Mutta miltä tuntuisi, jos et tuntisi yhtään ruokalajia, joista lapsesi kertoo? Jos et tietäisi, miltä lihamakaronilaatikko, nakkikastike tai hernekeitto näyttävät tai maistuvat?

”Vielä kolme vuotta sitten söimme kotona vain afrikkalaista ruokaa. En osannut valmistaa suomalaista ruokaa”, Nigeriasta Suomeen kuusitoista vuotta sitten muuttanut Sidikatu Nta kertoo suomen ja englannin sekoituksella. Sidikatulla on kolme kouluikäistä tytärtä.

”Koska lapseni eivät tottuneet kotona suomalaisiin makuihin, kouluruoka ei maistunut heille”, Sidikatu harmittelee.

Ravintola- ja catering -perustutkinnon ja suomalaisen ystävänsä avulla Sidikatu kuitenkin pääsi sisään suomalaiseen ruokakulttuuriin. Nyt perheessä syödään molempien kulttuurien ruokia. Lihamakaronilaatikko on kaikkien suosikki.

”Rakastan myös lihamureketta, suomalaisia kaloja ja karjalanpaistia, jota voisin syödä vaikka joka päivä!”

Kala-juurespeltiä videolla

Espoolaisella Tuija Kiviharjulla on paljon ystäviä muista kulttuureista. Sidikatun hän on tuntenut puolitoista vuotta.

”Ystäväni sanoivat usein, että haluaisivat oppia tekemään suomalaista kotiruokaa. En kuitenkaan löytänyt heille aiheesta englanninkielistä keittokirjaa.”

Kiviharju päätti tehdä asialle jotain. Hän soitti lukuisia puheluita työ- ja elinkeinoministeriötä myöten. S-ryhmässä häntä kuunneltiin heti.

"Osuustoiminta-ajatukseen kuuluu vahvasti yhdenvertaisuus, ja haluammekin S-ryhmässä tehdä arjesta toimivaa kaikille”, vastuullisuuspäällikkö Pia Heilakka SOK:lta sanoo.

Syntyi ajatus verkkokurssista yhteistyössä Uudenmaan Marttojen kanssa. Kurssi pidettiin viime vuoden lokakuussa. Se löytyy You Tubesta nimellä Easy home cooking the Finnish way.Sidikatu valmistaa videolla kala-juurespellin yhdessä Uudenmaan Marttojen Katri Pellikan kanssa.

”Rakastan sitä, miten Suomessa tehdään kala: vain vähän suolaa, ehkä yrttejä ja öljyä tai voita”, Sidikatu kuvailee silmin nähden haltioituneena.

Pellikka on ennenkin pitänyt kokkauskursseja maahanmuuttajille.

”Monet raaka-aineet, kuten järvikalat ja juurekset, voivat olla heille vieraita. Jos ei tunne esimerkiksi vihannesten satokausia ja niiden käyttötarkoituksia, voi kauppalasku paisua suureksi.”