Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Appelsiinisato on ollut tänä vuonna heikko.

Oliko appelsiinimehu vähissä lähikaupassasi? Syynä maailmanlaajuinen saatavuusongelma

Teksti:
Merja Laksola
Kuvat:
Alexandra Holzmann / 123RF
Julkaistu: 31.10.2023
|
Muokattu: 31.10.2023
Appelsiinimehuissa käytettävien appelsiinien saatavuudessa on ollut maailmanlaajuisia ongelmia. Sen sijaan syötäviä appelsiineja saadaan hedelmätiskeihin tavalliseen tapaan.

”Appelsiinimehuissa käytettävien appelsiinien sato on ollut määrällisesti ja laadullisesti heikko niin Yhdysvalloissa kuin Etelä-Amerikassakin. Taustalla vaikuttavat sekä sääilmiöt että kasvitaudit, joita ilmastonmuutos lisää”, sanoo myyntipäällikkö Juhani Haara SOK:lta.

Tämä on näkynyt viime aikoina myös kaupan hyllyillä appelsiinimehujen saatavuudessa.

”Tällä hetkellä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka pitkään appelsiinipula vaikuttaa. Kyse on satokausituotteista, joten niiden saatavuudessa eletään viikko kerrallaan.”

Syötäviä appelsiineja riittää

Syötävät appelsiinit tulevat tällä hetkellä vielä Etelä-Afrikasta. Marraskuun alussa alkaa Espanjan Navelina-appelsiinien kausi.

”Vaikka Espanjassa sato on jäämässä keskivertoa pienemmäksi pääasiassa kuumuudesta ja kuivuudesta johtuen, saamme tämän hetken tiedon mukaan ennustetut määrät hedelmiä myyntiin”, kertoo hevi-tuotteista vastaava myyntipäällikkö Katarina Vikman SOK:lta.

Espanjalaisen klementiinin kausi alkaa myös marraskuussa eikä tiedossa tällä hetkellä ole saatavuusongelmia, vaikka kuumuus on pienentänyt myös klementiinin satoa.

Mikä Navelina-appelsiini? Navel- ja navelina-appelsiinipuut tuottavat siemenettömiä hedelmiä. Lajikkeissa on ohut kuori, joka on helposti kuorittava. Hedelmä on makea, mehukas ja aromikas. Kumpikin appelsiini kuuluu napa-appelsiineihin eli appelsiinin sisällä on toisen appelsiinin aihio – ”napa”. Lähde: S-kaupat.fi

Lisää aiheesta