Saatko tarpeeksi proteiinia? Eräs ryhmä voi hyötyä proteiinijauheesta
Onko tilanteita, joissa kannattaisi käyttää proteiinijauhetta? Ainakin yksi saattaa olla.


Proteiini kiinnostaa nyt liikunnanharrastajia ja tavallisia tallaajia. Moni miettii, saako varmasti tarpeeksi proteiinia. Yleensä suomalaiset kuitenkin saavat proteiinia tarpeeksi ruuastaan, ravitsemusterapeutti Kati Laine Ravistamosta sanoo.
Mutta onko tilanteita, jolloin kannattaisi käyttää proteiinijauhetta?
”Suurimman arvon niiden käytössä näen lihasmassan tai -voiman kasvuun tähtäävässä urheilussa, jossa riittävä energiansaanti voi olla ylipäätään haastavaa. Proteiinijauheesta saa helpossa muodossa ravintoa paljon, ja sen nauttiminen on myös aikataulullisesti kätevää”, Laine sanoo.
Proteiinijauhetta ei tarvitse valmistaa, ja sen voi ottaa helposti mukaan salille.
”Tavoitteellisille aktiiviurheilijoille proteiinijauheista on siis hyötyä, mutta tavalliselle peruskuntoilijalle ei samalla tavalla”, Laine avaa.
Proteiinilisässä on puutteitakin
Proteiinipitoisia ruokia on yleensä joka aterialla, minkä takia proteiinilisän käyttö on useimmiten peruskuntoilijalle turhaa. On myös hyvä muistaa, ettei proteiinijauheesta saa yleensä vitamiineja tai kivennäisaineita, Laine huomauttaa.
Jos sitten on tavoitteellisesti treenaava, onko väliä, ottaako proteiinijauheen ennen vai jälkeen treenin?
”Se riippuu päivän muusta ruokavaliosta. Jos syö proteiinipitoista ruokaa ennen treeniä, siitä ehtii imeytyä aminohappoja vereen ja ne ovat käytettävissä lihasten rakennusaineeksi heti treenin jälkeen”, Laine pohtii.
Jos proteiininsaanti on jäänyt päivän aikana niukaksi, proteiinijauhe voi olla hyvä nauttia ennen treeniä. Kuitenkin Laine suosittelisi mieluummin syömään hyvin päivän aikana ja nauttimaan proteiinijauheen treenin päätteeksi. Silloin proteiinilisä menee todennäköisimmin lihasten rakennuspalikoiksi.
”Ennen treeniä kannattaa keskittyä siihen, että syö kunnolliset muut ateriat päivän aikana. Kun on hyvä lounas ja hyvät välipalaa alla, treenin jaksaa parhaiten.”
Proteiinin puute on harvinaista, mutta sitä on
Se, että perusruokavaliolla ei saisi ruuasta tarpeeksi proteiinia, on Suomessa melko harvinaista.
”Yleisempi ongelma on, etteivät ihmiset saa ruokavaliostaan tarpeeksi kuitua. On myös ihmisiä, jotka syövät proteiinia liikaa suhteessa hiilihydraatteihin”, Laine sanoo.
Jos proteiinia ei saa ruokavaliosta tarpeeksi, voi tulla monenlaisia oireita. Proteiini vaikuttaa esimerkiksi kudosten uusiutumiseen ja lihasmassan säilymiseen.
Hyviä proteiininlähteitä ovat liha, kala, broileri, maitotuotteet ja kananmuna. Myös pavuissa, herneissä ja linsseissä sekä näistä valmistetuissa tuotteissa on paljon proteiinia.
Välillä proteiinin tarve kasvaa
Proteiinin tarve voi kasvaa joissakin elämäntilanteissa.
”Proteiinin tarve voi kasvaa, jos on tiettyjä sairauksia tai isoja haavoja tai kudosvaurioita. Keho tarvitsee tällöin enemmän proteiinia kudoksen rakennusaineeksi”, Laine sanoo.
Jos sairastaa esimerkiksi tulehduksellista suolistosairautta, kuten Crohnin tautia, ruokavaliossa tulisi olla enemmän proteiinia kuin terveillä.
Ihminen tarvitsee myös ikääntyessään enemmän proteiinia. Eläkeiässä proteiinin tarve nousee noin 1,2–1,5 grammaan per painokilo.
Myös laihduttaminen nostaa proteiinin tarvetta.



