Asmo Votkin, 38, Lihatukku Veijo Votkin:
"Isä kertoo mielellään tarinaa lapsuudestaan: syntymäpäivillä oli tarjolla lenkkimakkaraa, josta jokainen sai pienen palan. Isä haaveili, että jospa joskus saisi syödä makkaraa niin paljon kuin haluaa.
Se haave on käynyt toteen – ja reippaasti. Lihatukku Veijo Votkinin liikevaihto on reilut 20 miljoonaa. Yhden päivän aikana käsittelemme 10000 kiloa lihaa pihveiksi, kyljyksiksi, leikkeleiksi, makkaroiksi ja valmisruoiksi. Isän ja minun lisäksi meillä on noin 90 työntekijää Sörkässä. Lisäksi Chef Wotkin’s -palvelutiskeillä keskustan Sokoksen S-Marketissa ja Itäkeskuksen Prismassa on toistakymmentä työntekijää.
Pyysin äitiä ompelemaan minulle samanlaisen valkoisen takin kuin isällä.
Isä aloitti yrittämisen yksin ilman henkilökuntaa. Väinö Linnaa mukaillen alussa oli mies, lihakirves ja pöydänpätkä.
Minä en valinnut yrittäjyyttä, se tuli verenperintönä. Olin viisivuotias, kun pyysin äitiä ompelemaan minulle samanlaisen valkoisen takin kuin isälläkin oli, ja siitä lähtien tehdas on ollut toinen kotini. Virallisesti aloitin työskentelyn 18-vuotiaana suoraan kauppaopistosta. Nyt olen yrityksen toimitusjohtaja.
On tärkeää, että maistajina on paljon mahdollisimman erilaisia ihmisiä.
Kevät on mukavaa aikaa, kun kehittelemme uusia makkaramakuja. Kaikki taukohuoneessa kävijät sekä ystävät, tutut ja sukulaiset saavat toimia koemaistajina. On tärkeää, että maistajina on paljon mahdollisimman erilaisia ihmisiä. Isä on edelleen remmissä mukana, ja hänen kanssaan viime kädessä päätämme, mitkä viisi uutuusmakua tulevat myyntiin.
Eniten myydään aamiaispekonia, Sörkän nakkia, Sörkän väärää ja Sörkän Grilleriä.
Isä vannoi aina, että hyvää makkaraa ei voi tehdä ilman sianlihaa. Sitten hän maistoi tulista Härkänakkia, jossa ei ole yhtään sianlihaa, ja siitä tuli hänen suosikkinsa. Oma suosikkini vaihtuu tiuhaan, mutta nyt pidän eniten Juustogrilleristä tai Pekonilenkistä. Molemmat ovat parhaimmillaan avotulella huolellisesti grillattuna.
Parikymmentä vuotta sitten kuluttajat halusivat aina fileetä, nyt menevät kaupaksi kaikki ruhon osat. Luullista lammasta ja nautaa menee ympäri vuoden keittolihaksi. Karitsan menekki on lisääntynyt. Minun aikanani valikoimiimme ovat tulleet valmis-ruoat, joiden kysyntä kasvaa jatkuvasti. Myydyimpiä ovat lihamakaronilaatikko ja lihapullat.
Teemme niin hyvää kuin osaamme raaka-aineista säästämättä.
Nykyään asiakkaat lukevat tarkasti tuoteselosteet, eivät vain tuotteen nimeä. Se on meille etu. Teemme niin hyvää kuin osaamme raaka-aineista säästämättä. Yksi uusi tuotantopäällikkö kyseli kerran ihmeissään, että missä teidän jauholava on. Valistimme tulijaa, että sellaista ei ole, koska sellaista ei tarvita. Meidän leikkeleissämme ja makkaroissamme ei käytetä jauhoja, ne ovat kaikki laktoosittomia ja gluteenittomia.
Sukupolvenvaihdos on sujunut hyvin ja liikevaihto on pienoisessa kasvussa. Valkoinen takki on nyt muutamaa kokoa isompi, mutta edelleen sen päälle pukeminen tuntuu yhtä hyvältä.”