Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Esittelyssä erilaiset kasviproteiinituotteet: katso reseptit nyhtökauralle, härkikselle, tofulle ja muille vegeproteiineille

Kasviproteiineissa riittää valinnanvaraa! Kokkaa kätevästi nyhtökaurasta ja härkiksestä, käytä jauhelihan tilalla vaihteeksi soijarouhetta ja tutustu monipuoliseen tofuun. Katso vinkit ja reseptit eri kasviproteiinien käyttöön.
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 4.1.2021
|
Muokattu: 28.12.2021

Nyhtökaura

Kaurasta ja herneesta ja härkäpavusta tehty nyhtis käynnisti Suomessa uudenlaisten kasviproteiinituotteiden buumin. Nyhtöpossua tai -kanaa muistuttava rakenne ja moneen suuhun sopiva maku saivat myös lihansyöjät ja lapsiperheet innostumaan. Nyhtökaurassa on proteiinia noin 30 grammaa sadasta ja sitä saa myös valmiina pihveinä ja pyöryköinä.

Tiesitkö, että nyhtökaurasta voi tehdä jopa leipää? Kokeile nyhtökauraa myös munakkaassa, salaatissa ja wokattuna.

Vai maistuisiko vegaaninen kaalilaatikko nyhtökaurasta?

Härkis

Härkis on toinen kotimainen kasviproteiinikeksintö, joka tehdään härkäpavuista ja herneproteiinista. Härkistä saa nyhtökauran tapaan monissa muodoissa ja sitä voi käyttää ruoanlaitossa kuin jauhelihaa. Proteiinia härkiksessä on noin 17 grammaa sadasta. Kokeile ainakin nopeaa härkisbolognesea, härkisrisottoa, härkiskepakoita ja juhliinkin sopivaa härkispataa.

Tofu

Soijamaidosta juuston tapaan tehtyä tofua on syöty Aasian maissa satoja vuosia ja Suomessakin sitä on saanut kaupoista jo 90-luvulla. Ruoanlaittoon sopivaa kiinteää tofua saa sekä maustamattomana, maustettuna että kylmäsavustettuna. Pehmeää silken-tofua voi käyttää jälkiruokiin, testaa vaikka puolukkamoussea ja smoothiehin. Tofussa on proteiinia noin 17 grammaa sadasta. Tee tofusta vaikka mausteista keittoa tai yhdistä se verigreippiin raikkaassa salaatissa.

Soijatuotteet rouheesta suikaleihin

Soijasta tehdään myös rouhetta, suikaleita, nakkeja, pihvejä ja muita kasviproteiinituotteita, joita voi käyttää lihan tapaan. Kuivana myytävät soijatuotteet, kuten rouhe, kannattaa maustaa kunnolla ennen käyttöä. Proteiinia kuivissa soijatuotteissa on todella reippaasti, noin 50 grammaa sadasta.

Muut kasviproteiinituotteet

Kaupan hyllyiltä löytyy monia muitakin kasviproteiinituotteita ja uusia vaihtoehtoja tulee jatkuvasti. Monipuolinen syöminen on paikallaan myös kasviproteiinien kanssa, joten vehnästä tehty seitania, pavuista tehtyä tempeä, kaurajauhista ja -palaa sekä Boltsi-pyöryköitä kannattaa kokeilla rohkeasti. Jos ruoan ei tarvitse olla vegaanista, lihan tilalla voi käyttää myös hieman kananmunaa sisältävä Quornia tai maidosta tehtyä Mifua.

Kokkaa kasviproteiineista näillä resepteillä!