Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Esittelyssä erilaiset kasviproteiinituotteet: katso reseptit nyhtökauralle, härkikselle, tofulle ja muille vegeproteiineille

Kasviproteiineissa riittää valinnanvaraa! Kokkaa kätevästi nyhtökaurasta ja härkiksestä, käytä jauhelihan tilalla vaihteeksi soijarouhetta ja tutustu monipuoliseen tofuun. Katso vinkit ja reseptit eri kasviproteiinien käyttöön.
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 4.1.2021
|
Muokattu: 1.2.2024

Nyhtökaura

Kaurasta, herneestä ja härkäpavusta tehty nyhtökaura käynnisti Suomessa uudenlaisten kasviproteiinituotteiden buumin. Nyhtöpossua tai -kanaa muistuttava rakenne ja moneen suuhun sopiva maku saivat myös lihansyöjät ja lapsiperheet innostumaan. Nyhtökaurassa on proteiinia noin 30 grammaa sadasta ja sitä saa sekä maustamattomana että valmiiksi maustettuna.

Nyhtökaurasta valmistat nopeasti herkullisen käristyksen, texmex-henkisen burritokulhon ja helpon uunibolognesen. Vai maistuisiko vegaaninen kaalilaatikko nyhtökaurasta?

Härkis

Härkis on toinen kotimainen kasviproteiinikeksintö, joka tehdään härkäpavuista ja herneproteiinista. Härkistä saa maustamattomana ja maustettuna, jauhiksena, murskana ja suikaleina. Kuivatuotehyllyltä löydät myös monikäyttöisen härkäpapurouheseoksen, joka sopii moneen kasvis ruokaan soijarouheen tilalle. Proteiinia härkiksessä on noin 17 grammaa sadasta.

Kokeile ainakin nopeaa härkisbolognesea, härkisrisottoa, härkiskepakoita ja juhliinkin sopivaa härkispataa.

Tofu

Soijamaidosta juuston tapaan tehtyä tofua on syöty Aasian maissa satoja vuosia ja Suomessakin sitä on saanut kaupoista jo 90-luvulla. Ruoanlaittoon sopivaa kiinteää tofua saa sekä maustamattomana, maustettuna että kylmäsavustettuna. Pehmeä silken-tofu sopii hyvin jälkiruokiin. Kokeile sitä vaikkapa puolukkamousseen ja smoothieen. Tofussa on proteiinia noin 17 grammaa sadasta.

Kokkaa tofusta esimerkiksi mausteista keittoa tai yhdistä se verigreippiin raikkaassa salaatissa.

Soijatuotteet rouheesta suikaleihin

Soijasta tehdään tofu lisäksi myös rouhetta, suikaleita, nakkeja, pihvejä ja muita kasviproteiinituotteita, joita voi käyttää lihan tapaan. Kuivana myytävät soijatuotteet, kuten rouhe, kannattaa maustaa kunnolla ennen käyttöä. Proteiinia kuivissa soijatuotteissa on todella reippaasti, noin 50 grammaa sadasta.

Muut kasviproteiinituotteet

Kaupan hyllyiltä löytyy monia muitakin kasviproteiinituotteita ja uusia vaihtoehtoja tulee jatkuvasti. Monipuolinen syöminen on paikallaan myös kasviproteiinien kanssa, joten vehnästä tehty seitania, pavuista tehtyä tempeä, kaurajauhista ja -palaa sekä Boltsi-pyöryköitä kannattaa kokeilla rohkeasti. Jos ruoan ei tarvitse olla vegaanista, lihan tilalla voi käyttää myös hieman kananmunaa sisältävä Quornia tai maidosta tehtyä Mifua.

Kokkaa kasviproteiineista näillä resepteillä!