Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

10 vinkkiä: Grillaa turvallisesti

Teksti:
Arja Krank ja Yhteishyvän toimitus. Artikkelia on päivitetty 23.3.2016.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.3.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Grillattaessa on syytä olla huolellinen tulen, savun ja tuhkan kanssa.
  1. Sijoita grilli tuulensuojaan, sillä hehkuva hiillos ja puuskittainen tuuli ovat vaarallinen yhdistelmä. Leimahdusvaara vältetään antamalla sytytysnesteen imeytyä hiiliin, minkä jälkeen hiilet sytytetään varovasti tuulen yläpuolelta. Liekkien ei saa antaa nousta liian korkeiksi.
  2. Sijoita grilli kauaksi helposti syttyvistä materiaaleista, puista ja pensaista.
  3. Grillauspaikalle kannattaa tuoda sammutusväline ennen ruoanlaiton aloittamista.
  4. Älä jätä kuumaa grilliä ilman valvontaa.
  5. Hiili- ja kertakäyttögrillin sammutukseen käy täysi vesiämpäri tai runsas määrä hiekkaa. Sähkögrillin sammutukseen ei saa käyttää vettä, vaan virta kytketään pois ja pistoke irrotetaan seinästä. Kaasugrillin rasvapalossa polttimet suljetaan ja kansi pidetään suljettuna, kunnes tuli on sammunut.
  6. Grillihiilet säilyvät vaarallisen kuumina seuraavaan päivään asti. Jos sammutettua grilliä ei voi sulkea kannella, tuhka lapioidaan esimerkiksi metalliämpäriin. Luontoon tai muuhun syttyvään paikkaan saa kaataa tuhkaa vasta, kun se on varmasti jäähtynyt.
  7. Kaasugrilliä käytettäessä parilalla ei saa peittää koko grillaustasoa. Kaasugrillin grillausalasta vähintään puolet tulee olla ritilää, jotta grilli ei kuumene liikaa.
  8. Kaasupulloa säilytetään venttiili ylöspäin, paikassa jossa se ei pääse kuumenemaan. Nestekaasupullon toiminta kannattaa tarkistaa säännöllisestä.
  9. Älä grillaa luvattomasti vaan selvitä järjestyssäännöistä, saako julkisella alueella tai asunnon parvekkeella ja pihalla grillata. Kertakäyttögrillien käyttöä rajoittaa pelastuslaki, jonka mukaan kertakäyttögrilli luokitellaan avotuleksi. Kertakäyttögrilliä ei saa käyttää kunnan maalla tai toisten omistamalla maalla ilman lupaa.
  10. Kertakäyttögrilliä käytettäessä on järkevää miettiä jo etukäteen, miten kuumaa grilliä siirretään tarvittaessa, mistä grillille löytyy palamaton alusta, miten se sammutetaan ja mihin se laitetaan käytön jälkeen. Kertakäyttögrillin jäähtyminen kestää useita tunteja, jonka aikana sitä ei saa laittaa roska-astiaan palovaaran takia.