Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

7 vinkkiä: Pidä vuodevaatteesi puhtaina

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.12.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Vuodevaatteiden tuuletus tulisi ottaa osaksi arkisiivousta, sillä siisti ja raikas makuuhuone ja vuode takaavat paremmat yöunet. Seuraavat vinkit auttavat sinua pitämään petivaatteesi puhtaampina ja raikkaina.
  1. Sijaa sänkysi vasta noin 1–2 tuntia heräämisen jälkeen. Vedä peitto ja tyyny sivuun ja anna koko vuoteen tuulettua kunnolla. Näin yön aikana syntynyt kosteus haihtuu.
  2. Oio lakanat ennen sijaamista. Pöyhi myös tyyny oikeaan muotoonsa.
  3. Tuuleta vuodevaatteita riittävän usein. Jos vaihdat lakanat joka viikko, vie peitot ja tyynyt vaihdon yhteydessä tuulettumaan. Jos vaihdat lakanoita harvemmin, tuuleta peitot ja tyynyt lakanoineen viikoittain.
  4. Tyynylakanat tulisi vaihtaa vähintään parin viikon välein, lakanat vähän harvemmin. Imuroi ja tuuleta patjat siivouksen yhteydessä.
  5. Pese peitot kerran ja tyynyt pari kertaa vuodessa. Noudata hoito-ohjeita. Valitse tuotteita, jotka kestävät pesun 60 asteessa.
  6. Hyödynnä talvella lunta ja pakkasta. Jätä tyyny ja peitto puhtaaseen lumihankeen ja käännä välillä. Harjaa lumet peitosta. Tämän lisäksi voit vielä jättää petivaatteet tuulettumaan.
  7. Kova, - 28 asteen pakkanen on tehokas keino taltuttaa pölypunkkeja. Tällöin vaatteiden tulee saada kuuden tunnin pakkaskäsittely. Lisäksi vaatteiden saunottaminen tunnin ajan 60 asteen löylyissä tappaa pölypunkit.

Lähteet: Martat ja Siivous.info