Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Elämän menot: Muutto

Teksti:
Jarno Salovuori. Artikkeli päivitetty 24.8.2015.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 24.8.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Muuttaminen sujuu helposti, kun muuttolaatikot, muuttoauto ja apuvoimat on hankittu tarpeen mukaan ja pakkaaminen aloitettu ajoissa.

Asunnon vaihtaminen on usein pitkä prosessi, joka huipentuu varsinaiseen muuttoon. Kustannusten kannalta olennaista on, löytyykö muuttoon kantoapua ja kuljetuskapasiteettia lähipiiristä vai turvaudutaanko ammattilaisiin.

Ammattilaisapu helpottaa omaa urakkaa. Muuttofirmat laskuttavat työtuntien mukaan, ellei muuta sovita. Muuton ajoittaminen rauhalliselle arkipäivälle säästää kuluissa. Kuun vaihteet ovat aina kiireistä sesonkia.

Talkoomuutto sukulaisten ja ystävien avulla tulee halvemmaksi, mutta tahti voi olla verkkainen. Talkooporukalle on syytä tarjota välipalaa ja urakan valmistuttua ateria sekä järjestää mahdollisesti myös tupaantuliaiset, jotta apua tarjotaan jatkossakin innokkaasti.

Muuton ennakkovalmistelut

Turha tavara pois

Muutossa on oiva tilaisuus miettiä, mikä on tarpeellista ja mistä voisi luopua. Romua ei kannata kantaa nurkkiin lojumaan. Käyttökelpoisesta mutta tarpeettomaksi käyneestä irtaimistosta pääsee eroon lahjoittamalla ne esimerkiksi järjestöille. Suurissa kaupungeissa hyväkuntoiset huonekalut haetaan kotoa ilman kustannuksia. Vastaavasti kierrätyskeskuksesta tai netin tavaranvaihtopalvelujen kautta uuteen kotiin voi löytää esimerkiksi sohvakaluston tai pesukoneen sopuhinnalla.

Tarpeeksi aikaa pakkaamiselle

Muuton sujuvuuden kannalta on tärkeää aloittaa pakkaaminen hyvissä ajoin. Muuttomiesten soittaessa ovikelloa kaiken on oltava valmiina – vitkuttelu tietää lisää rahan- tai ajanmenoa. Erityisesti on suojattava kaikki herkästi särkyvä, kuten peilit ja perintöposliinit, mutta myös huonekalut naarmuuntuvat herkästi. Muuton aikana vahinkoa voi syntyä esimerkiksi lattiapinnoille, joten nekin on hyvä suojata. Pakkaamisen voi hankkia myös palveluna. Mieti myös etukäteen, missä järjestyksessä pakkaat tavarat muuttoautoon.

Riittävästi laatikoita

Kunnollisten muuttolaatikoiden avulla neljän laatikon pino siirtyy kätevästi nokkakärryillä ja kuljetustila tulee käytettyä viimeistä kuutiota myöten. Muovilaatikko kestää kolhut ja painavat kirjapinot pahvia paremmin. Ylitsepursuavia laatikoita ei pysty pinoamaan, jolloin muuttoauto täyttyy ilmasta. Yksittäistä laatikkoa ei myöskään kannata pakata liian painavaksi, esimerkiksi täyteen kirjoja.

Merkitse laatikoihin esimerkiksi maalarinteippiin kirjoitettuna niiden sisältö ja huone, johon ne kannetaan. Selkeät merkinnät nopeuttavat muuttoa ja tavaroiden purkamista. Samaan huoneeseen vietävät laatikot voi myös pinota päällekkäin.

Nyrkkisääntö on, että muuttolaatikoita tarvitaan yhtä monta kuin asunnossa on neliöitä.

Muuttoauto

Kuomullinen peräkärry voi riittää kuljetusvälineeksi, kun tavaraa on vähän. Olettaen, että peräkärrylle on vetoauto, sen vuokra on pakettiautoa huokeampi. Peräkärryn voi myös lainata ainakin pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksista.

Pakettiauton vuorokausivuokra on noin sadan euron molemmin puolin, mutta hätäisimmät ottavat auton vain muutamaksi tunniksi. Kuten peräkärrynkin kanssa, tottumattoman kuskin kannattaa ajaa varovaisesti. Ellei ratin taakse ole vapaaehtoisia, auton ja kuskin kustannus on noin 60 euroa tunnilta.

Muuttofirman tai kuljetusliikkeen tilava auto on järkivalinta isoissa muutoissa. Sillä vältetään edestakainen ajelu. Tavarat pääsevät turvallisesti perille, ja autoille on myös tiekuljetusvakuutus, joka korvaa mahdollisia vahinkoja 20 euroa kilolta. Vakuutusturvaa voi parantaa kertakuljetusvakuutuksella, jonka hinta riippuu irtaimiston arvosta. Jos muuttomatkaa on satoja kilometrejä ja kantajia tarvitaan molemmissa päissä, muuttopalvelun hinta alkaa olla tuhansia euroja.

Muista tehdä muuttoilmoitus ja siirtää sähkösopimus.

Vaihtoehtoisia tapoja muuttaa

 

Omatoiminen muutto. Itse hankitut pahvilaatikot tai muuttolaatikot muuttofirmasta, pakkaus ja kantaminen omin voimin. Kuljetus peräkärryllä tai pakettiautolla tai auton ja kuljettajan avustuksella.

Palvelumuutto. Muuttomiehet ja -auto siirtävät tavarat uuteen osoitteeseen. Pakkaaminen ja purkaminen omalla vastuulla.

Pakkauspalvelumuutto. Pakkaajat laittavat tavarat muuttokuntoon, ja muuttomiehet hoitavat lopun.

Täyden palvelun muutto. Räätälöity palvelu, joka voi sisältää muuttolaatikoiden purkamisen ja kalusteiden asennuksen, loppusiivouksen ja esimerkiksi mattojen pesun.

Lisätietoja: