Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kaakeleiden ja laattojen puhdistus

Teksti:
Johanna Aatsalo-Sallinen. Artikkeli on päivitetty 14.4.2016.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 14.4.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Laatat ja kaakelit pysyvät siisteinä, kun ne puhdistetaan säännöllisesti oikeilla välineillä ja sopivilla puhdistusaineilla.

Kylpyhuoneen siivous aloitetaan pyyhkimällä irtopölyt esimerkiksi peilikaappien päältä. Paras pyyhkimistulos syntyy nihkeällä mikrokuituliinalla. Kuivan lattian voi tarvittaessa imuroida.

Keraamiset laatat tai puristelaatat pyyhitään kostealla mopilla. Mikrokuituinen moppi toimii loistavasti kylpyhuoneessa. Yleensä seinien puhdistamisessa riittää pyyhkiminen roiskekorkeudelta.

Tarvikkeet kaakeleiden ja laattojen puhdistukseen

  • mikrokuituliina pölyjen pyyhintään
  • moppi tai pesuharja
  • pesuaine
  • siivoushanskat
  • tarvittaessa saumaharja ja -suoja-aine.

Perusteellinen puhdistus harjalla

Jos edellisestä siivouskerrasta on jo aikaa ja suihkun alareunat alkavat kellastua ja kaakeleiden saumat ruskistua, on aika tehdä kunnon vesipesu esimerkiksi vahvasti emäksisellä puhdistusaineella ja pesuharjalla. Kädet suojataan urakan ajaksi siivoushanskoilla.

Kaakelit kastellaan ensin pesuainepakkauksen ohjeen mukaisesti tehdyllä veden ja pesuaineen seoksella. Sen jälkeen lattia harjataan huolellisesti. Tehokasta pesuainetta ei tule levittää kuivaan saumaan, koska se voi rappeuttaa saumaa.

Sopiva puhdistusaine selviää pakkausmerkinnöistä

Säännölliseen kaakeleiden ja saumojen puhdistukseen sopivat käsiastianpesuaine ja yleispuhdistusaine. Siivousaineiden ja -välineiden pakkausmerkinnöistä ja käyttöohjeista selviää, millaisille kohteille tuote on tarkoitettu ja mihin sitä ei pidä käyttää.

Jos tuotteen pH-arvo on yli seitsemän, se on emäksinen ja tehoaa parhaiten esimerkiksi rasvalikaan. Tuotteet, joiden pH-arvo on alle seitsemän, ovat happamia ja irrottavat tehokkaasti esimerkiksi kalkkisaostumia.

Kapea saumaharja puhdistaa tehokkaasti

Jos laattojen saumat ovat kovin likaiset, paras lopputulos syntyy, kun saumat harjaa erikseen saumojen puhdistamiseen tarkoitetulla saumaharjalla. Kapea ja napakka harjasosa painuu saumaan ja irrottaa tiukankin lian. Nivelen ansiosta harjaa on mukava käyttää, ja kun harjan kiinnittää pitkään varteen, työskentely on ergonomista ja tehokasta myös lattiaa pestäessä.

Kylpyhuoneen puhdistamiseen tarkoitettua hapanta pesuainetta ei saa jättää vaikuttamaan pitkäksi aikaa. Pesuaine irrottaa kalkkisaostumat, mutta myös lasite ja jopa pintakerros saattavat irrota, jos tehoaine vaikuttaa liian kauan.

Erityisen varovainen on oltava lattian ja seinän välisiä tai muita silikonista tehtyjä saumoja puhdistettaessa. Silikonin puhdistamisessa ei tarvitse käyttää voimaa, vaan se pyyhitään tarkoitukseen sopivalla, naarmuttamattomalla pesusienellä, joka on kasteltu vesi-pesuaineliuokseen.

Huolellinen huuhtelu tärkeää

Pesuainejäämät huuhdellaan lopuksi huolellisesti ja pinnat vedetään kuivaksi lattiakuivaimella. Huuhtelu on tärkeää, sillä pesuainejäämät voivat muutoin imeä lisää likaa puoleensa kuten tahmainen lattia.

Saumat voi puhdistaa myös kotikäyttöön tarkoitetulla höyrypesimellä, jolla edetään rauhallisesti saumaa pitkin.

Saumoja voi koettaa valkaista myös partavaahdolla: sauma kostutetaan, sen päälle laitetaan partavaahtoa ja aineen annetaan vaikuttaa hetki ennen pyyhkimistä.

Täydellisen kylpyhuonesiivouksen jälkeen saumat pysyvät puhtaampina, jos ne käsitellään erityisellä saumasuoja-aineella.