Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kiuas kannattaa valita omien saunomistottumuksien mukaan.

Kiuas – ostajan opas

Teksti:
Lasse Talvitie, täydentänyt Annette Saksman
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 18.5.2013
|
Muokattu: 31.8.2020
Parhaimman saunakokemuksen antaa kiuas, joka vastaa löylyhuoneen tilavuutta sekä saunojien toiveita ja tottumuksia.

Kiuasmalleissa on valinnanvaraa pelkistetyn perinteisistä malleista mikroprosessori-tekniikkaa hyödyntäviin malleihin. Kiukaan ulkonäölläkin on nykyisin yhä suurempi vaikutus.

Omat saunomistottumukset kannattaa huomioida kiuasostoksilla. Tavallinen, tehokas kiuas antaa kovat löylyt niistä pitäville. Jatkuvalämmitteinen puukiuas ja sähkökiukaat mahdollistavat vaikka tunteja kestävän saunomisen. AinaValmis kiuas on nautiskelijan valinta.

Verkkorakenteiset ja vuolukivikiukaat, joiden kivipinta ulottuu alas asti, mahdollistavat löylyistä nauttimisen alalauteillakin.

Kiukaan valintaan vaikuttavat esimerkiksi

 • löylyhuoneen koko
 • rakenteet
 • saunojien määrä
 • saunomisen tiheys
 • muut käyttöön liittyvät toiveet.

Sähkökiuas, puukiuas vai AinaValmis kiuas?

Sähkökiuas sopii helppoutta arvostavalle ja puukiuas miellyttää saunomisen tunnelmasta nauttivaa. Himosaunojan valinta on heti valmis kiuas.

Vaivaton sähkökiuas

Sähkökiuas on helpoin ja usein ainoa vaihtoehto tavalliseen huoneistosaunaan. Sen voi asentaa lähes kaikkialle, jossa on sähköä.

Sähkökiuas

 • lämpenee katkaisimesta kääntämällä
 • valmis noin puolen tunnin kuluttua
 • ajastettavissa.

AinaValmis kiuas

Himosaunoja valitsee varaavan kiukaan, joka on aina valmis saunomiseen. AinaValmiin kiukaan kivitila on hyvin eristetty ja sähkövastukset pitävät kivimäärän kuumana myös silloin, kun saunaa ei käytetä.

Kiukaan ohjaus

Sähkökiukaan ohjausyksikkö voi olla hankalasti kiukaan alaosassa tai helpommin käsillä sen yläosassa. Joidenkin kiukaiden ohjausyksikön voi sijoittaa seinälle tai pukuhuoneen puolelle. Joihinkin malleihin saa langallisen tai langattoman kaukosäätimen.

Tunnelmallinen puukiuas

Puulämmitteisen kiukaan lämmittäminen vaatii hieman enemmän vaivannäköä. Tosin puiden pilkkominen, pilkkeiden sytyttäminen pesässä ja savun haistelu kuuluvat monen mielestä saunomisen nautintoon. Lasinen tulipesän luukku tekee kiukaasta takan, jonka liekkien loimotusta voi ihailla lauteilla loikoillen.

Puukiuas

 • soveltuu parhaiten omakotitaloon ja kesämökille
 • tarvitsee savuhormin.

Kiukaan teho, suojaetäisyydet ja energiankulutus

Kiukaan teho

Kiukaan tehon tulisi olla oikeassa suhteessa löylyhuoneen tilavuuteen. Kiukaiden teho ilmoitetaan kilowatteina (kW). Löylyhuoneen tilavuus lasketaan kuutiometreissä (pit x lev x kork).

Yhden kuutiometrin lämmittämiseen tarvitaan yksi kilowatti tehoa. Kuuden kilowatin kiuas riittää siis keskimäärin kuuden kuutiometrin saunaan.

Alitehoisella kiukaalla sauna lämpenee hitaasti ja kiuas jäähtyy löylyä heitettäessä nopeasti. Se joutuu koville yrittäessään säilyttää korkeaa lämpötilaa, mikä saattaa lyhentää kiukaan vastusten elinikää.

Ylitehoinen kiuas lämmittää saunan kuumaksi ja kuivaksi pätsiksi. Jos kiuas on selvästi ylitehoinen, myös tulipalovaara on olemassa.

Kerta- ja jatkuvalämmitteinen

Kertalämmitteinen kiuas lämmitetään kerralla saunomislämpötilaan, mikä vie aikansa. Kertalämmitteisen kiukaan suuren kivimäärän ansiosta löylyjä riittää pitkäänkin saunomiseen. Jatkuvalämmitteisessä kiukaassa poltetaan puita niin kauan kuin saunomista jatkuu.

Hybridikiuas

Jos haluaa yhdistää molempien kiuastyyppien parhaat puolet, saunaan voi asentaa sekä sähkö- että puulämmitteisen kiukaan. Markkinoilla on myös hybridikiuas, jota voi lämmittää sähkövastuksilla ja puilla.

Saunan rakenteet vaikuttavat laskelmiin

Saunan tilavuuden suhteuttaminen kiukaan tehoonSaunan tilavuus (m3)3–6  5–9 8–1210–1412–16Kiukaan teho (kW)4,568910,5

Kiukaan suojaetäisyys

Kiuasta valittaessa ja sijoitettaessa pitää ottaa huomioon saunan lauteet ja muut palavasta materiaalista valmistetut rakenteet. Kaikkia kiukaita ei voi esimerkiksi upottaa lauteiden keskelle.

Paloturvallisuussyistä kiukaille on määrätty suojaetäisyydet palavaan materiaaliin, kuten seinäpaneeleihin ja lauteisiin. Kiukaiden suojaetäisyyksissä on mallikohtaisia eroja, joten asia kannattaa aina tarkistaa myyjältä ja kiukaan käyttöohjeesta. Sähkökiukaiden suojaetäisyydet ovat pienemmät kuin puulämmitteisten kiukaiden.

 • Puukiukaan suojaetäisyys palavaan materiaaliin on sivuilla ja taakse 50 cm, ylös 120 cm. Palamattomaan materiaaliin etäisyys sivuille on 5 cm. Etäisyyksiä voidaan pienentää suojarakenteilla. Pohjalla on käytettävä vähintään 7 cm betonilaattaa tai KOTA asennusalustaa.
 • Sähkökiukaan etäisyydet on sivuilla tehosta riippuen 5–10 cm, edessä tehosta riippuen 5–10 cm ja lauteen reunaan 2 cm. Kattoon etäisyyden tulee olla vähintään 115 cm ja lattiaan 12 cm. Kaikki etäisyydet ovat palavaan materiaaliin.
 • AinaValmiiden eli varaavien kiukaiden kivitila on eristetty niin tehokkaasti, että niiden suojaetäisyys voi olla vain sentistä kahteen. Suojaetäisyydet palavaan materiaaliin ovat sivuilla 5 cm, edessä alalauteeseen 2 cm, edessä ylälauteeseen 10 cm ja kattoon 100 cm.
 • Vuolukivikiukaiden ja verkkorakenteisten kiukaiden kivitila ulottuu hyvin alas. Niiden suojaetäisyyden puurakenteisiin on tyypillisesti oltava vähintään 30 cm. Suojaetäisyydet palavaan materiaaliin on sivuilla 5–10 cm tehosta riippuen, edessä 15–30 cm tehosta riippuen, kattoon 90–99 cm tehosta riippuen ja lattiaan 15 cm.

Asiantuntijana S-Rauta- ja Agrimarket-ketjujen tuoteryhmäpäällikkö Petri Siira.

Kiukaan ostajan muistilista

 • Huomioi löylyhuoneen tilavuus, saunan mahdollinen savuhormi, huoneiston sähkötehon riittäminen kiukaalle sekä suojaetäisyydet palavaan materiaaliin.
 • Selvitä, onko saunassa eristämättömiä kivi-, lasi- tai hirsipintoja.
 • Laske saunojien määrä ja saunomistiheys.
 • Jos perheessä on pieniä lapsia, kiukaan tulee olla erityisen turvallinen. Kiukaan alhainen pintalämpötila ja lukittava kivitilan kansi estävät tapaturmia tehokkaasti.
 • Kuumille ja kosteille löylyille on omat kiuasmallinsa.
 • Varmista, että pohja kestää kiukaan painon.

Kiukaan riittävä teho lasketaan saunan tilavuuden mukaan. Kiuastyypeillä on erilaiset suojaetäisyydet, jotka otetaan huomioon kiuasta asennettaessa.

Kiuaskivien määrä

 • Riittävä kiuaskivien määrä mahdollistaa hyvät löylyt ja kestävät jäähtymättä kovaa löylynheittoa.
 • Pienten sähkökiukaiden kivimäärä on noin 30 kiloa, kookkaiden kiukaiden 100 kiloa tai enemmän.
 • Suuren kivimäärän lämmittäminen kestää kauemmin kuin pienen.

Jokainen neliömetri eristämätöntä kiveä, lasitiiltä tai lasia lisää tehon tarvetta 1,5 kilowattia.

 • Jos löylyhuoneen seinä- ja kattopinnat ovat eristämätöntä hirttä, pinnan tilavuus pitää kertoa 1,5:llä.
 • Jos puulämmitteisessä kiukaassa on sivuvesisäiliö, tilavuuteen lisätään kolme kuutiota.