Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lakiapua läpi elämän - muista nämä kolme lakimiehen vinkkaamaa kohtaa

Teksti:
Katri Riihivaara
Kuvat:
Sanna Liimatainen
Julkaistu: 26.7.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
HOK-Elannon Hautaus- ja lakipalvelut ovat asiakas- omistajien tukena kaikissa eri elämänvaiheissa.

Miksi lakipalveluja tarjotaan asiakasomistajille?

Aluksi asiakasomistajia palveltiin hautausjärjestelyissä ja perunkirjoituksissa, mutta nykyisin autamme laatimaan asiakirjoja monissa eri elämänvaiheissa. Palveluitamme ovat muun muassa perunkirjoitukset, ositukset, testamentit, avioehtosopimukset, kauppakirjat ja yritysten sukupolvenvaihdokset.

Missä lakipalveluja saa?

HOK-Elannon alueella on 12 toimipistettä, joissa on tarjolla laki- ja hautauspalveluita. Kauppakeskus Kaaressa on Omistajan olohuone, jossa voi kysyä askarruttavista asioista lakiin liittyen sekä varata ajan asiantuntijallemme. Palveluistamme saa Bonusta. Oma tahto -palveluissa on asiakasomistajille räätälöidyt hinnat.

Millaisia haasteita digitaalinen aika asettaa oikeuksistaan huolehtimiselle?

Digitaalisten palvelujen käyttäjäprofiilien lopettaminen kuoleman jälkeen on vaikeaa. Nettisivuillamme on Digitaalinen tahto -lomake tulostettavissa. Siihen voi merkitä käyttämänsä palvelut ja tunnukset, ja mitä haluaa niille tehtävän. Lomake ei ole juridinen, mutta se auttaa läheisiä.

Lakimies muistuttaa

  1. Perunkirjoitus tulee tehdä kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Perukirja on sekä perintöveroilmoitus että perusta myöhemmin toimitettavalle perinnönjaolle.
  2. Testamentilla voit määrittää, mitä omaisuudellesi tapahtuu kuoltuasi. Testamentilla voidaan myös vaikuttaa verotukseen.
  3. Avioliitto päättyy viimeistään puolison kuolemaan. Toisin kuin yleensä luullaan, leski ei peri, jos puolisolla on lapsia. Avioehdolla puututaan avio-oikeuksiin ja omaisuuden siirtymiseen puolisoiden välillä.

Lisää aiheesta