Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lukijan kysymys: Hyötykasvien kasvatus

Koostaja:
Yhteishyvä
Asiantuntija:
Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Taina Laaksoharju
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 6.7.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Miten saan tomaatit, ruukkumansikat, monivuotiset yrtit ja perunat menestymään? Mitä on vuoroviljely? Lukijat kysyivät puutarhanhoitoon liittyviä kysymyksiä, joihin asiantuntija nyt vastaa.

Miten monivuotisten yrttien, esimerkiksi laventelin ja sitruunatimjamin, talvehtimista voi parantaa? Nimimerkki Taina

Yrteille kannattaa valita hyvin läpäisevä, ilmava kasvupaikka. Esimerkiksi hiekkainen maaperä tai kohopenkki on hyvä kasvualusta. Tärkeää on huolehtia, ettei vesi seiso yrttien juurilla. Yrttejä ei siis kannata istuttaa kovin alavalle maalle. Hyvin talvehtivia yrttejä ovat esimerkiksi salvia, oregano ja minttu. Monet Välimeren yrtit, kuten timjami, laventeli ja rosmariini, säilyvät sen sijaan harvemmin Suomessa talven yli.

Meidän perheessä kaikki (etenkin lapset) rakastavat kirsikkatomaatteja, mutta jostain syystä ostamamme amppelit eivät ole menestyneet. Miten saisin kirsikkatomaatit kasvamaan ja menestymään ja tuottamaan runsasta satoa kesän ajan? Nimimerkki Mini

Mitä tomaattilajikkeita voisi kasvattaa amppelissa tai lavassa? Nimimerkki Innokas tarhuri

Tomaattiamppeleiden kasvatuksessa tärkeintä on hyvä lannoitus ja säännöllinen, riittävä kastelu. Muoviamppeli kuumenee usein liikaa paahteessa, jolloin isompi keraaminen ruukku on hyvä vaihtoehto. Hyvin satoisa lajike on Hundreds & Thousands. Se voi olla amppeliin liian roteva, mutta sopii mainiosti parvekkeelle. Tumbler-lajike sopii amppelikasvatukseen.

Miten onnistun ruukkumansikoiden kasvatuksessa ja hoidossa. Viime kerralla mansikoihin ilmestyi matoja. Nimimerkki annniina

Ruukkumansikoiden hoito on hieman hankalaa. Ruukun tulee olla tarpeeksi iso, jotta kasvilla on tilaa kasvaa – muuten se stressaantuu. Valitse multa, jossa ei ole liikaa typpeä. Vanhaa puutarhamultaa ei kannata käyttää. Lannoita puutarhamansikkaa kohtalaisesti ja muista säännöllinen kastelu.

Mitä on vuoroviljely? Nimimerkki Innokas tarhuri

Vuoroviljely tarkoittaa, että viljelyala jaetaan neljään lohkoon. Kasvien paikkaa vaihdetaan lohkojen välillä joka vuosi. Ensimmäiseen lohkoon istutetaan aluksi ne kasvit, jotka kaipaavat eniten ravinteita. Toisena vuotena samaiseen lohkoon istutetaan juureksia ja vihanneksia. Kolmantena vuonna lohkoon istutetaan vähän vaativia kasveja kuten perunaa tai palkokasveja. Näin voidaan huolehtia maaperän hyvinvoinnista ja toisaalta hämätään tuhoeläimiä.

Voiko lannoitteella vaikuttaa siihen, ettei peruna hajoaisi keitettäessä niin helposti? Nimimerkki Martamm

Perunan hajoamiseen vaikuttaa eniten niiden keittoaika. Tuhkaa ei kannata käyttää perunamaan lannoittamiseen. Ylipäätään tasapainoinen lannoitus on tärkeä: jos peruna saa liikaa typpeä, siitä voi tulla höttöinen ja maku sekä koostumus kärsivät. Kun peruna joutuu hieman taistelemaan kasvualustallaan, myös sen koostumus paranee. Hyvä kumppani on härkäpapu.