Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Matto – ostajan opas

Teksti:
Anna-Maria Wasenius ja Yhteishyvän toimitus.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 24.8.2016
|
Muokattu: 28.10.2022
Mattokaupoilla riittää valinnanvaraa. Ostajan oppaassa esitellään erilaiset matot – villamatosta nukkamattoon – ja kootaan niiden hoitovinkit.

Kaunis matto viimeistelee sisustuksen. Matto rajaa tilan ja kokoaa yhteen huonekaluryhmän, esimerkiksi olohuoneessa sohvaryhmän pöytineen. Matto myös suojaa lattiaa ja vaientaa kaiun.

Oikea hoito pidentää maton ikää. Imurin aikakaudella maton piiskaaminen olan takaa saa jäädä historiaan, sillä se ei tee mattoa sen puhtaammaksi vaan vain kuluttaa sitä.

Mitä kannattaa huomioida mattoa valitessa?

  • Mittaa tila, johon matto on tulossa. Hanki tarpeeksi suuri matto. Maton voi asetella osittain kalusteiden alle, kuten olohuoneessa sohvan ja makuuhuoneessa sängyn alle. Ruokapöydän alle tulevan maton on hyvä olla niin suuri, että tuolit mahtuvat kokonaan sen päälle myös niitä käytettäessä.
  • Mieti, millaiselle kulutukselle matto joutuu.
  • Huomioi perheen allergiat, lapset ja lemmikit.
  • Huomioi kodin muu värimaailma, jotta uusi matto istuu siihen tai tuo tullessaan toivotun väriläiskän sisustukseen.
  • Tarkista maton puhdistus- ja pesuohjeet.

Nukkamatto

Pitkänukkaisia mattoja tai ryijymattoja valmistetaan eri materiaaleista, ja nukan pituus, paksuus ja tiheys sekä pohjan materiaali vaihtelevat. Lyhytnukkainen matto on käytännöllisempi, pitkänukkainen näyttävä ja pehmeä. Pölyä keräävää nukkamattoa ei kannata valita allergiaperheeseen.

Suuressa tilassa voi harkita myös vierekkäin kahta samanlaista nukkamattoa, joita on helpompi siirrellä kuin yhtä isoa. Kun nukka peittää saumakohdan, yleisilme on siisti.

Hoito: Nukkamatto kestää imurointia ja tuuletusta, mutta ei voimallista piiskausta. Matto on pestävä pesulassa.

+ Lämpöinen ja pehmeän tuntuinen.
+ Sisustuksellinen.
- Kerää väkisinkin pölyä.
- Pitkistä nukista irtoaa jonkin verran kuituja.

Villamatto

Villamatto voi olla konekudottu tai käsin solmittu. Mattoon on voitu karveerata kuvio, eli nukka on leikattu niin, että maton pinta saa eloa.

Villa hylkii likaa, mikä tekee siitä helppohoitoisen materiaalin. Useimmista villamatoista irtoaa jonkin verran nukkaa. Yleensä nukan irtoaminen vähenee ajan myötä, kun kaikki irtokuidut on imuroitu pois. Villamaton nukkaaminen ei siis ole virhe matossa, vaan kuuluu sen luonteeseen. Hienoimmista villamatoista ei lähde nukkaa uutenakaan.

Hoito: Villamatto tulee pestä pesulassa. Maton voi imuroida ja tuulettaa, mutta se ei kestä voimakasta piiskausta tai ravistelua. Talvella puhdistus onnistuu tehokkaasti puhtaassa lumihangessa, jossa matto harjataan lumella. Tahrat tulee poistaa välittömästi ennen kuin ne imeytyvät kuituihin.

+ Pehmeän lämmin tuntu.
+ Kestää kulutusta ja säilyy oikealla hoidolla hyvännäköisenä.
+ Ei sähköisty eikä ime pölyä itseensä.
- Hieman hintavampi kuin polypropeenista valmistettu matto.
- Painava käsitellä.

Puuvillamatto

Perinteiset räsymatot, puuvillatrikoosta valmistetut ryhdikkäämmät matot sekä puuvillatrikoosta tehdyt nukkamatot kuuluvat puuvillamattoihin. Räsymatoissa on oma nostalgiansa, joka on nyt vahvassa nousussa.

Hoito: Puuvillamaton voin pestä vedellä, ja joillekin matoille luvataan jopa konepesun mahdollisuus. Puuvillamaton voi piiskata kevyesti ja imuroida.

+ Ei sähköisty eikä päästä nukkaa.
- Raskas materiaali: etenkin suuri matto on raskas käsitellä.

Plyysimatto

Plyysimatot ovat tekokuidusta valmistettuja mattoja, joiden lyhyt nukka on polypropeenia tai polyamidia. Edullisimmat plyysimatot voivat olla hieman karhean oloisia ja helposti sähköistyviä. Heatset-käsiteltyjen mattojen ulkonäkö ja tuntu lähentelee villamattoja eivätkä matot sähköisty.

Hoito: Plyysimattoa hoidetaan kuten villamattoa.

+ Pehmeäpintainen.
+ Kestää kulutusta.
+ Hieman keveämpi käsitellä kuin villamatto.
+ Edullisempi kuin villamatto.
+ Heatset-käsitelty matto ei sähköisty.
- Käsittelemätön matto sähköistyy.

Bukleematto

Lyhytnukkaisissa, kumipohjaisssa bukleematoissa on paljon kuviovaihtoehtoja. Myös mattojen laaduissa on eroja. Buklee tarkoittaa sitä, että maton pinta on täynnä pieniä lenkkejä. Lenkit voivat olla myös aukileikattuja, jolloin pinta on plyysimäinen. Käytävämatot ovat yleensä bukleeta.

Maton pohjan lateksipinnoite estää liukumista. Maton reunat on kantattu tai ylisyrjätty, mikä tarkoittaa niiden huolittelemista tiheällä ompeleella.

Hoito: Laakapesu on yleensä sallittu bukleemattojen hoidossa. Muutoin bukleematon voi imuroida ja tuulettaa. Matto ei siedä piiskausta, sillä pohjamateriaali saattaa kärsiä. Bukleemattoa ei tule ravistella pitäen kiinni reunoista, sillä silloin kanttaus tai ylisyrjäys on vaarassa lohjeta irti matosta.

+ Edullinen.
+ Helppohoitoinen.
+ Kestävä oikein hoidettuina.
+ Keveä käsitellä.
+ Ei pölyä.

Viskoosimatto

Viskoosimatto on viskoosikuidusta tehty plyysimatto, jossa yleensä on perinteisen rikas kuviointi ja väritys, joka jäljittelee silkkimattoja. Pinta on silkkimäinen ja kiiltävä. Viskoosimatto sopii etenkin olohuoneeseen.

Mattoa on kevyt käsitellä, ja se pysyy ohuudestaan huolimatta hyvin paikoillaan.

Hoito: Viskoosimaton voi pestä vedellä, tuulettaa ja imuroida.

+ Kevyt.
+ Ei pölyä eikä sähköisty.

Paperinarumatto

Paperinarumatot valmistetaan paperinarusta ja puuvillasta tai pelkästä paperinarusta. Maton pintaan saadaan elävyyttä eri sidoksilla.

Hoito: Paperinarumaton voi laakapestä- ja kuivattaa pesulassa. Tahrat on poistettava heti ennen kuin ne imeytyvät paperiin. Paperinarumaton voi imuroida ja tuulettaa. Uuden maton pinta kannattaa käsitellä likaa hylkivällä suihkeella, joka estää nesteen imeytymisen paperiin.

+ Pölyämätön.
+ Pinnasta ei irtoa mitään.

Juutti- ja sisalmatot

Juuttia käytetään mattomateriaalina yksinään sekä sekoitettuna muiden kuitujen kanssa. Sisalmatot valmistetaan yleensä pelkästä sisalista ja pintakuviointi on tavallisesti hyvin yksinkertainen.

Matot sopivat etenkin eteis- ja käytävätilojen matoiksi.

Hoito: Maton voi pestä pesulassa laakapesussa. Maton voi imuroida ja tuulettaa.

+ Pölyämätön.
+ Kestävä.
- Pinta on karheahko ja jäykät kuidut saattavat pistellä paljaita jalkoja.

Muovimatto

Muovimatot kudotaan pelkästä muovista tai muovia yhdistetään puuvillakuteeseen. Muovimattoja käytetään etenkin keittiössä, kodinhoitohuoneessa ja kesämökillä, jossa tarvitaan kulutustakestävä ja helposti puhdistettava matto.

Hoito: Muovimaton voi imuroida sekä pestä vedellä.

+ Kuivuu nopeasti.
+ Keveä käsitellä.
+ Kulutusta kestävä.
+ Helppo pitää puhtaana.

Kura- ja kynnysmatot

Kuramatot estävät kuran ja lian kulkeutuminen sisälle. Hyvään kuramattoon kannattaakin satsata.

Ulko-oven edessä käytetään avopohjaisia ruohomattoja ja kynnysmattoja, jolloin roskat putoavat maton alle. Tuulikaapin matoksi soveltuu umpipohjainen, kosteutta imevä matto, jotta kura ja kosteus eivät pääse vahingoittamaan lattiaa.

Hoito: Kuramatot huuhtaistaan tai pestään koneessa matosta riippuen.