Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Neljä vinkkiä parvekkeen syystöihin

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 14.8.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Syksyn saapuessa parvekkeen istutukset saatellaan talviteloille. Näillä vinkeillä tiedät, mitä parvekeruukuille sekä kasveille kannattaa tehdä.

1. Mitä tulee tehdä kuihtuneille kasvinosille sekä kesäkukkien mullalle?

Tarkista oman kuntasi jäteohjeista, sopiiko kukkamulta biojätteen sekaan. Monissa kaupungeissa pienet määrät kukkamultaa, kasvinosat, kuihtuneet kukat ja puutarhajätteet voi laittaa oman taloyhtiön biojäteastiaan.

Toisilla paikkakunnilla kukkamulta tulee ehdottomasti laittaa sekajätteeseen, sillä biojätteiden käsittelyssä käytettävät laitteet eivät siedä mullan sisältämää hiekkaa.

Multaa tai hiekkaa ei tule koskaan kaataa WC-pönttöön tai viemäriin.

2. Missä likaiset parvekeruukut voi pestä?

Likaisia parvekeruukkuja ei tule pestä omassa kylpyhuoneessa, sillä ruukuissa olevat roskat voivat tukkia talojen putkistoja. Hiekka ei myöskään liiku kovin vikkelästi putkissa, vaan kuluttaa ja tukkii niitä.

Paras pesupaikka on ulkona taloyhtiön vesipisteellä.

Pesun jälkeen ruukut on hyvä nostaa aina talveksi sisälle, jotta ne eivät halkea pakkasessa.

3. Kannattaako yrtit siirtää sisälle talvehtimaan?

Parvekkeen yrttien satokautta voi yrittää pidentää siirtämällä ne ikkunalle kasvamaan. Monet niistä selviävät pitkään kauniina, jos ne on otettu sisätiloihin riittävän ajoissa ja hyvässä hoidossa varsinkin monivuotiset yrtit voivat tällöin innostua uuteen kasvuun. Jos yrttien toivotaan tuottavan kunnolla satoa, niille tulee varmistaa riittävästi lämpöä, valoa ja kosteutta. Talvella luonnonvalo ei riitä, vaan yrtit tarvitsevat lisävaloa kasvilampusta.

Astioihin istutettuja monivuotisia yrttejä voi koittaa myös talvettaa kuivahkona noin 0–5 asteessa. Kevääseen asti säilyneistä kasveista voi ottaa uusia pistokkaita juurrutettavaksi.

4. Voiko kesäkukkia talvettaa kerrostaloasunnossa seuraavaa kesää varten?

Esimerkiksi kalloja, markettoja ja pelargoneja voi talvettaa tulevaa kesää varten. Tällöin kukat tulee siirtää sisälle ennen ensimmäisiä yöpakkasia. Kasvit talvehtivat parhaiten 5–10 asteen lämpötilassa. Jos kotoa ei löydy riittävän viileää paikkaa, voi talvetusta kokeilla myös kellarissa.

Kovin suuret kasvit voi ennen talvetusta leikata hieman pienemmiksi, jotta kasvi haihduttaisi mahdollisimman vähän kosteutta. Varsinainen leikkaus tehdään kuitenkin vasta keväällä. Kasveja kastellaan talven aikana niukasti, jotta ne eivät kärsi liiallisesta märkyydestä. Juuripaakku ei kuitenkaan saa kuivua.