Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Nurmikon leikkaaminen

Teksti:
Ulla Kervinen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.9.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Upea nurmikko syntyy ennen kaikkea oikeaoppisella ruohonleikkuulla.

Ohjeet nurmikon leikkaamiseen

  1. Katkaise nurmen pituudesta kerralla vain noin 1/3.
  2. Lyhennä pitkäksi päässeen nurmikon pituudesta kerrallaan 1/3 parin päivän välein. Muista ensin säätää leikkuuterät tavallista korkeammalle.
  3. On sama kuljetko nurmella edestakaisin vai kierrätkö keskustaa kohden reunoilta, sillä jäljet häviävät pian nurmesta. Terien tuottama ilmavirta nostaa ruohon pystyyn.
  4. Leikkaa siten, ettei väliin jää rumentavia saumoja.
  5. Älä jätä nurmikkoon leikkuujätettä paakkuina, sillä ne kellastuttavat nurmikon.
  6. Viimeistele nurmikko tarvittaessa lehtiharavalla.

Nurmikon leikkaamistiheys

Uusi nurmikko

ältä kävelyä uudella nurmikolla ennen ensimmäistä leikkaamiskertaa. Leikkaa nurmikko vasta 8–10 sentin pituisena. Toista käsittely heti, kun pituutta on tullut muutama sentti lisää. Sopiva leikkuukorkeus uudelle nurmikolle on 4–5 senttiä. Näin nurmikasvit tukahduttavat rikkaruohojen kehittymisen.

Siirtonurmikko

Leikkaa siirtonurmikko ensimmäisen kerran muutaman viikon kuluttua asennuksesta, jolloin se on noin 10 senttiä korkeaa, ja latvat alkavat jo taipua alaspäin. Katkaise ensimmäisellä kerralla pituudesta vain 1/3. Jatkossa sopiva leikkuukorkeus on 4–5 cm.

Vakiintunut nurmikko

Leikkaa nurmikkoa 1–2 kertaa viikossa kasvunopeudesta riippuen. Säännöllisesti leikattaessa jäte saa jäädä paikalleen. Keväällä maatuminen on hidasta, joten jäte kannattaa silloin haravoida. Ruohosilppu on erinomaista, ravinteikasta katetta kukkapenkeissä, kasvimailla ja pensaiden alustoilla. Harvenna leikkauskertoja poutakausina. Siten nurmikko kestää kuivuuden paremmin.

Ennen talvea

Lyhennä nurmikko kohtalaisen matalaksi. Hienoksi silputut jätteet ja lehdet voivat jäädä nurmeen, mutta haravoi suuret lehdet ja paksut ruohopaakut kompostiin, jotta home ei pesiydy niiden alle.

Säännöllinen leikkaaminen

  • Ehkäisee ennalta sammaleen ja rikkaruohojen sekä ampiaisia keräävien lajien kasvua ja estää nurmikkoa metsittymästä kedoksi.
  • Tuuhentaa nurmikkoa. Nurmikasvit kasvattavat uusia versoja ja versot uusia sivuversoja. Kasvit leviävät sivusuuntaan ja kasvustosta tulee tuuhea.
  • Kasvit saavat paremmin valoa ja kasvusto pysyy ilmavana, terveenä, näyttävänä ja kosteus pääsee juuristoon.