Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Painepesuri – ostajan opas

Teksti:
Lasse Talvitie
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 24.2.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Painepesuri on monikäyttöinen apuväline, jolla säästää voimia, aikaa ja vettä.

Laadukas painepesuri palvelee vuosia. Sen vuoksi kannattaa hankkia tunnetun valmistajan laite luotettavasta liikkeestä. Silloin laitteen saa myös tarvittaessa huollatettua.

Painepesurin ominaisuudet

Pesurin paine

Mitä suurempi paine, sitä parempi pesuteho. Paine vaihtelee 100–200 barin välillä, mutta 100–120 barin työskentelypaine riittää hyvin tavalliseen kotikäyttöön. Monissa pesureissa on paineensäätömahdollisuus.

Osa pesureista toimii vain vesijohtoverkon paineen avulla. Joissakin laitteissa on imupumppu, ja ne voivat ottaa pesuveden esimerkiksi kaivosta. Vedenkulutus on keskimäärin 300–600 litraa tunnissa.

Laitteiden vertailua hankaloittaa se, että osa valmistajista ilmoittaa jatkuvan työskentelypaineen, toiset taas maksimipaineen. Jatkuva paine on alhaisempi kuin maksimipaine.

Siirrettävyys

Jos pesuria on tarkoitus siirrellä paikasta toiseen, laitteessa on hyvä olla pyörät. Isot pyörät ovat paremmat kuin pienet. Myös paino vaikuttaa siirrettävyyteen. Tavallisten kotikäyttöön tarkoitettujen pesureiden paino on noin 5–15 kiloa.

Letku

Paineletkun tulee olla riittävän pitkä, jotta pesuria ei tarvitse kanniskella esimerkiksi auton ympäri. Toisaalta liian pitkä letku on vain tiellä. Myös virtajohdon pitää olla tarpeeksi pitkä. Kannattaa valita malli, jonka letku on vahvistettu, sillä muuten mutkalle taittuva letku katkaisee veden tulon vähän väliä.

Äänitaso

Painepesurin pumppu on häiritsevän äänekäs. Siksi on mukavinta, että pumppu käy vain vettä suihkutettaessa. Etenkin halvimpien laitteiden pumput saattavat käydä koko ajan.

Suutinkahvalle ja suuttimille on hyvä olla säilytyskolot koneen kotelossa. Myös letku ja johto pysyvät järjestyksessä, kun ne voi kiertää omille paikoilleen.

Painepesurin lisävarusteet

Erilaiset varusteet lisäävät painepesurin monipuolisuutta entisestään. Käytännöllisiä lisävarusteita ovat

  • suuttimet
  • vedensuodatin
  • pesuainesäiliö.
     

Suuttimet 

Suuttimista välttämättömiä ovat pistemäinen suutin, joka suuntaa voimakkaan suihkun pienelle alueelle, sekä viuhkasuutin, joka hajottaa hellemmän suihkun laajalle alueelle. Usein molemmat toiminnot ovat samassa säädettävässä suuttimessa.

Sitkeän lian irrottamiseen tarvitaan pyörivä rotosuutin.

Pesuharjalla saa auton helposti puhtaaksi. Kääntyvällä suuttimella saa pestyä näppärästi myös auton pohjan.

Terassipesurilisälaite puhdistaa tehokkaasti puu- ja kivilaatat, patiot ja terassit. Sitä käytettäessä vesi ei roisku seinille, kalusteille tai pesijän päälle. Laitetta voi käyttää myös mattojen pesemiseen.

Viemärinavaussuuttimella saa avattua viemäreiden tukokset. Vesi-hiekkapesuvarusteilla onnistuu hankalimpienkin kohteiden puhdistaminen.

Vedensuodatin

Tulovedensuodatin on tärkeä varuste, sillä epäpuhtaudet tukkivat laitteen suuttimet ja aiheuttavat muitakin ongelmia. Suodatin on välttämätön, jos pesuvesi otetaan esimerkiksi kaivosta, mutta vesijohtovedessäkin saattaa olla muun muassa ruostehiukkasia. Suodatin ei yleensä ole pesurin vakiovarusteena.

Pesuainesäiliö 

Pesuainesäiliö on joko irrallinen tai kiinteä. Joissakin pesureissa on imuletku, jolla saa imettyä pesunestettä mistä tahansa astiasta. Usein pelkkä vesikin riittää.

Painepesurin tärkeimmät ominaisuudet ovat

  • paine
  • siirrettävyys
  • letkun pituus ja paksuus
  • äänitaso.

Painepesuri on lähes korvaamaton apu esimerkiksi auton ja veneen, mattojen, terassin, pihakivetysten ja -kalusteiden, talon seinien ja aitojen pesussa.