Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Puutarha kaupungissa

Teksti:
Stina Pyrrö
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.9.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Kasvillisuus suojaa kaupunkimaista pihaa katseilta ja ääniltä. Kaupunkipihalla kannattaa hyödyntää sekä pihan pysty- että vaakapintoja.

Aidat ja säleiköt voi tapetoida köynnöksin. Nurmikon tilalle pieneen kaupunkipuutarhaan valikoidaan maanpeittokasveja. Kaupunkitilassa kannattaa suosia kasveja, jotka tulevat toimeen ohuessa mullassa ja karuissa kasvuoloissa.

Pientä pihaa on hyvä rakentaa säntillisesti. Päällysteet ja istutusten reunarakenteet ovat olennaisia. Istutusalueet rajataan selkeästi. Oleskelualue ja kulkuväylät tehdään ennen kuin kasvit istutetaan. Nurmikosta kannattaa luopua ja päällystää kaupunkimainen piha puu-, sora-, luonnonkivi- tai betonikivipinnoilla.

Köynnös ja maanpeitekasvit kukoistavat pienessä puutarhassa. Kaupunkipihojen suosikkeja ovat koristeelliset hyötykasvit.

Kaupunkipihaan valitaan siroimmat ja matalimmat puut. Rungolliset ja riippaoksaiset pikkupuut ovat pienen puutarhan kasveja. Niiden juuristo ei tarvitse suurta kasvutilaa. Istutuksissa on hyvä suosia matalia pensaita, jotka kestävät leikkaamista. Kaunis kasvutapa, kukinta, marjat ja syysvärit ovat arvokkaita ominaisuuksia.

Köynnöksille rakennetaan säleikköjä ja istutuksissa suosistaan maanpeitekasveja. Hyötykasveja varten voi tehdä viljelylaatikoita. Muhkeat hyötykasvit menestyvät laatikoissa ja istutuksissa.

Yrtit ovat kauniita reunakasveja. Tuoksuvat rohdoskasvit ja syötävät hyötykasvit, mintut, raparperit ja ruoholaukat tuovat kesän kaupunkiin.

Huomioi pienen pihan puutarhasuunnittelussa

  • Nurmikko korvataan maanpeittokasveilla tai piha-, puu-, sora-, luonnonkivi- tai betonikivipinnoilla.
  • Istutusalueet rajataan.
  • Pihalla voi kasvattaa myös hyötykasveja. Vihanneksille ja yrteille rakennetaan istutuslaatikoita.
  • Aidat ja säleiköt hyödynnetään, ja ne voi tapetoida esimerkiksi köynnöksin.
  • Puutarhaan valitaan pienimmät ja siroimmat puut.
  • Kannattaa kiinnittää huomiota kasvutapaan, kukintaan, marjoihin ja syysväriin.
  • Havut tuovat väriä myös talveen.